Manne Forssberg

11 tips för att överleva föräldraledigheten

Jag fick en fråga om pappaledighet. Hur gör man för att fördriva tråkigheten? Hur aktiv bör man vara?

Skärmavbild 2017-08-29 kl. 13.22.38

Här är mina 11 bästa tips:

1. Hata inte dig själv om du vantrivs. Föräldraledigheten kan vara den härligaste perioden i livet. Att få gå in fullständigt i sitt barns liv, dela allt med varandra, bli helt symbiotiska samt bestämma över rutiner och ordning i barngarderoben. Det kan också vara en ganska ensam, slitsam tid och tråkig tid. Hur väl man trivs med att vara föräldraledig har ingeting att göra med hur mycket man älskar sitt barn. Det avgörs mer av hur mycket man tycker om monotoni, barnsånger, barnvagspromenader och hur mycket man njuter eller våndas av att vara borta från sin arbetsplats.

 

2. Utnyttja sovpassen. Små bebisar sover typ hela tiden. Lite äldre bebisar sover åtminstone två gånger per dag. Det är ett gyllene tillfälle för den föräldraledige att torka mosad banan från väggarna, ta en tupplur, läsa en bok eller bara stirra upp i taket helt apatiskt. Man kan göra nytta ena sovpasset och ägna sig åt förströelse och återhämtning under det andra. Det stundande sovpasset är ljuset i tunneln när man har suttit på golvet i en våldsamt oergonomisk ställning och rullat en boll i 45 minuter.

3. Lär dig barnvisekanon. Om det är första föräldraledigheten behärskar du förmodligen fortfarande inte barnvisekanon. Du kan inte odödliga hits som Kalle Anka satt på en planka, Krokodilen i bilen och Jag gick in i en affär. Nu har du ett gyllene tillfälle att lära dig och en entusiastisk publik som kommer skratta förtjust.

4. Träna. Gym som erbjuder barnpassning är den föräldralediges bästa vän. Barnet slipper sin ständige ledsagare en stund och knyter allianser med andra barn och vuxna vilket kan vara en lisa för själen och bra träning inför förskolestarten. Den vuxne får lyfta tunga saker, duscha (!!!) och vara ifred en liten stund.

5. Bygg ett nätverk av föräldraldiga. Att hooka med andra föräldralediga är ungefär det lättaste som finns. Klassiska jaktmarker är Öppna förskolan, lekplatser och väntrummet på BVC. Samtalsämnena är givna: ”Hur gammalt är ditt barn?”, ”Stoppar ditt barn också allting i munnen?” och ”Hur gör du för att ditt barn inte ska ta av sig solhatten?” är bra inledningsfrågor. Väldigt snart kan man ta samtalet till nästa nivå och börja prata om sömn och bajskonstiens. Sedan är det bara att byta visitkort och börja umgås.

6. Undvik icke föräldralediga. Det kan verka som en jättebra idé att passa på att luncha med sina arbetande vänner. Det är det inte. Att fokusera på sin vän när barnet skramlar med bestick, försöker dra av bordsduken, gråter och kastar sig på golvet är i princip omöjligt. Vännen kommer tycka att det är trist att jobbkostymen smetades ner med mosade majskrokar, att man hann säga sammanlagt tre meningar till varandra och att lunchen präglades av en intensiv bajsstank.

7. Tro inte att du hinner göra något. FöräldraLEDIGHETÄr det kanske då man äntligen hinner renovera råvinden, läsa På spaning efter den tid som flytt (4000 sidor), starta ett företag eller skriva en deckare? NEJ DET ÄR DET INTE! Förleds inte att tro att föräldraledighet har något med ledighet att göra överhuvudtaget. Ordet är gravt missvisande. Man hinner oftast ingenting annat än att ta hand om barn och hem. Om man har lovat någon att prestera något hamnar man lätt i ett glödande stressinferno. Jag svarade på mail under min första föräldraledighet för att inte straffa ut mig fullständigt från arbetsmarknaden. Det tog cirka femton minuter per dag men höll på att ge mig magsår.

8. Skaffa en mössa eller trimmer. Att gå till frisören med en bebis är i det närmaste omöjligt. Man vill nämligen ogärna att ens avkomma ska råka välta ut kemikalier eller klippa sig i örat. När ens partner kommer hem från jobbet har sannolikt alla frisörsalonger hunnit stänga för dagen. Efter en tid kommer man se ut som Tom Hanks karaktär i Cast Away. Räddningen är att gömma håret eller att avlägsna det.

9. Känn inte aktivitetssress. Det är lätt att tro att man måste arrangera lekdejter, gå på museer och tänka ut avancerad förströelse för att barnet inte ska bli helt understimulerat  och socialt apart. Det behöver man inte. Små bebisar har inga sociala behov som inte föräldrarna kan tillfredsställa. En bebis tycker att det är våldsamt roligt och utvecklande att rulla en boll eller pilla på en mattfrans.

10. Ät mat. Ständiga barnvagnspromenader, bebiskånkande och storhandlande gör att din ämnesomsättning kommer vara på skogsarbetarnivåer. Problemet är att det kan vara ganska svårt att få i sig mat. Man delar sällan matpreferenser med en niomånadersbebis vilket gör det svårt att förbereda en gemensam måltid. Dessutom vill nämnda bebis bli matad vilket ytterligare försvårar samätande. Lösningen kan vara att fylla kyl och frys med matlådor att snabbt sleva i sig samt att alltid ha nötter, torkad frukt och proteinbars i fickorna. Då slipper man förtvina.

11. Lek med duplo. Att leka med duplo kan mildra tristessen avsevärt. Ju längre man har varit föräldraledig desto mer avancerat bygger man. Det är en otroligt belönande känsla att att göra en exakt kopia av Golden Gate-bron eller Bremer Dom. Ens bebis kan ännu inte bygga duplo men finner stort nöje i att försöka riva bygget vilket gör det hela både utmanande och givande för alla inblandade.

 

IMG_5659

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Tony

  Tack för lindring av dåligt samvete! Känner mig kass ibland för att jag inte aktiverar mina två 18 månaders mer än jag gör. Det tar på krafterna att bara få vardagen att fungera ?

 2. Pauline

  Ordet föräldraledighet borde bara heta att vara förälder på heltid. Ledighet kan man stryka direkt. ?
  Vet att det är många som går in i väggen när de börjar jobba igen efter en föräldraledighet just för att man kan andas ut igen. På jobbet. Helt sjukt egentligen?

  1. Rasmus

   Så himla bra lista! Är föräldraledig nu men min 15 månaders och jag jobbar rätt mycket med skam. Jag känner att jag vissa dagar är på tok för självisk och bara gör grejer som jag vill och andra dagar känner jag att jag typ offrar hela mig för den där lille krabaten. Vore intressant och kul med kanske en lista där du snackar om var gränsen för själviskhet som föräldraledig går. Vad får man göra och inte göra, typ!

 3. Trebarns far

  Tack för påminnelsen och folk undrar nog om jag inte är riktigt funtad som sitter och asgarvar på perrongen på väg hem från sista dagen på jobbet på sju månader. Startar imorgon och hade tänkt bygga en friggebod men tror nog jag skiter i det….

 4. Jenny

  Haha sambon går på ”ledigt” ett år på måndag, med dottern som är 1,5 år och är mer vild än tam. Ska länka detta till han och förbereda han på vad som komma skall ?

 5. Sara

  Jag var också förvånad över hur lite som hinns med förutom barn och hushåll. Jag tänkte i min enfaldighet att eftersom spädbarn sover en sisådär 16 timmar om dygnet måste man ju hinna MASSOR! Tillåt mig dra på mig dumstruten. Ett mail är en ocean av ansträngning. ETT mail. förvåningen var också stor över hur lite jag kom ihåg alla barnvisor, jag som kunnat dem som ett rinnande vatten. Hm.. vad fasen var det Far i ”Bä bä vita lamm” hade för rock nu igen? Heldagsrock? Yllerock? Bomullsrock? HELGdagsrock!
  Och jag som alltid varit noga med att gå till frisören finner mig nu ståendes framför badrumsspegeln med en hemmatoning och en kökssax för att få någorlunda ordning på moppen uppe på huvudet. Som det ramlar stora tussar av, btw.
  MEN – jag njuter av min lilla 5-månaders underverk, mitt i alla bajsblöjor och grötrester. Sannerligen.

stats