Manne Forssberg

12 tips för att börja och fortsätta träna

Som några av er har märkt har jag gjort en läsarenkät här på bloggen. Det mest oväntade, fantastiska och triumfartade som framkommit är att ni vill läsa mer om träning. Hurra!!! Jag trodde att ni hatade när jag skrev om träning.

Jag tränar ungefär tio timmar i veckan. Helst skulle jag vilja träna ännu mer. Numera krävs ett stort mått av självbehärskning för att inte träna för mycket. Tidigare krävdes ett stort mått av självbehärskning för att träna överhuvudtaget. Jag började träna när jag var 27 år och varje pass var en pina. Träningen var som ett undantagstillstånd. Nu är träningen själva livet. Det är mitt största intresse och lika naturligt för mig som att dricka kaffe, men mycket roligare.

Många frågar mig hur man gör för att börja och fortsätta träna.

 

Här är mina bästa tips:

 

1. Ta det lugnt i början. Som nybörjare behöver man inte särskilt mycket träning för att utvecklas. En nybörjare kan fördubbla sitt personbästa i marklyft på en månad eller springa en halvmil femton minuter snabbare. Dessutom är det stor risk att man tröttnar om man går ut för hårt. Tre pass i veckan räcker. Den kinesiske tyngdlyftaren Sun Haibo gjorde som 24-åring ett ryck på 201 kilo. Nu tio år senare lyckades han, 34 år gammal, slå sitt gamla personbästa med ett kilo. Han har alltså blivit ett hekto bättre per år i ryck. Du som är nybörjare kommer öka lika mycket per pass som Sun Haibo gör per decennium. Det är en enorm lyx.

2. Var snäll mot dig själv. Man måste inte ha blodsmak i munnen efter ett träningspass. När jag är omotiverad brukar jag säga till mig själv att jag får träna lätt och kort och kan ta en lång bastu efteråt. Väl på plats i träningslokalen brukar jag ändå bli sugen. Om jag inte blir det är det helt okej.

3. Undvik att inleda satsningen med hemmaträningsutrustning. Om jag bara hade utrustning hemma och slapp släpa mig på regniga gator till gymmet skulle jag träna hela tiden och bli helt sinnessjukt vältränad. Så tänkte jag en gång och ruinerade mig på hantlar, kettlebells och träningsbänk. Mest stod grejerna orörda. Antingen var jag på gymmet eller så hade jag en motivationsdip och låg på soffan istället. Hemmaträning är briljant men funkar bäst när man är supermotiverad. Om motivationen är sviktande är det bättre att ta sig till en träningslokal som ju är en mer förpliktigande miljö än vardagsrummet som lockar med sina soffor, tv-serier och chipspåsar.

4. Skriv upp allt. Träning handlar om utveckling.  Att besegra sig själv. Jag tar ungefär tre gånger så mycket i marklyft nu som när jag började träna. Det är en oerhörd kick. Skriv ner varje pass, varje repetition och varje personbästa. Då blir det lättare att motivera sig. Det finns alltid något litet obskyrt rekord som ligger inom räckhåll.

5. Filma dig själv. Det finns ingen annan erotikgenre som är så belönande som att titta på sina egna rekordlyft. Jag kan kolla på mina hundratals gånger. Det är också bra att filma sig själv för att hålla kolla på tekniken och följa utvecklingen. En bonus är att lyft som känns gristunga ser lätta ut på film. Det ger självförtroende.

6. Belöna dig själv. Som tränande människa har man rätt att köpa hur mycket trikåer, yogamattor, sytrkelyftsbälten, tights och hopprep man vill.

IMG_2320

Exempel på belöning: Den kinesiska prisceremonidräkten från OS i Rio

 

7. Pröva olika träningsformer. Var nyfiken. Pröva allt. Hitta din grej. Just nu håller jag mest på med tyngdlyftning, men jag fuskar även lite med styrkelyft, crossfit, yoga, löpning och strongmanövningar. I framtiden siktar jag på att att börja med gymnastik och klättring. Ju mer man gör desto mer vill man göra.

8. Tänk som en träningsmänniska. Efter något år som tränande började träningen bli en naturlig del av mitt liv. Det innebär att om jag ska åka till typ Kalix kollar jag upp vilka gym som finns där. När jag planerar min vecka finns träningspassen med. Jag har alltid med mig träningsväska. Ibland tackar jag nej till jobbuppdrag som är på kollisionskurs med min träning.

9. Kombinera träning med familjeliv. Hitta gym som erbjuder barnpassning eller låter barnen vara med, spring med barnvagn, dra barnen i pulka efter dig på gräsmattan en sommardag, använd barn som vikt när du tränar axlar och utmana barnen i rörlighet (de kommer vinna).

10. Tänk långsiktigt. Att träna stenhårt två månader för att nå en viss form ger väldigt lite. Men om man gnuggar på länge kan man nå väldigt långt. Och slippa skada sig. Mitt mål är att jag ska vinna SM i både tyngdlyftning och styrkelyft i min vikt- och åldersklass när jag fyller 70 år. Jag har 36 år på mig att slipa på formen.

11. Ta din rättmätiga plats. Fria vikter-rummen, klätterväggarna och löparbanorna är till för alla. Nybörjare har exakt lika stor rätt till utrustningen som gamla erfarna rävar. Det är en större bedrift att för första gången ta ett hett efterlängtat personbästa på 50 kilo i marklyft än att göra en enkel trea på 200 kilo i samma övning.

12. Sök upp specialister. Om du är intresserad av styrkelyft och tyngdlyftning – gör inte som jag och vänta fem år innan du vågar besöka en klubb. När jag första gången besökte en kraftsportsklubb togs jag emot med öppna armar. Jag upplevde gemenskap och kamratanda. Folk med 50 års erfarenhet tog mig under sina vingar och gav värdefulla tips helt gratis. Det passades, filmades och peppades. Och det spelade absolut ingen som helst roll hur mycket vikt jag hade på skivstången. Ansträningen var det enda som räknades. Jag antar att samma sak gäller andra sporter: Sök upp en friidrottsklubb om du vill kasta diskus – nöj dig inte med att stå och kasta stenar på stranden.

 

13235608_611770675640905_8448248304480966299_o

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Cecilia

    Jag har tränat styrketräning i snart tre år. Från början var jag en benig liten deppig jäkel som mestadels levde på hemmapressad superjuice och sprang flera mil i veckan. Så tre gymtimmar per vecka och några enstaka proteinsmoothies gav ENORMA resultat. Efter 6 månader kunde min rygg ha använts i anatomiundervisning om muskelfibrer. Men nu händer det typ ingenting längre, det är sjuuukt irriterande. Satsar allt jag har på att försöka bygga upp häcken lite, men den är nog helt enkelt inte intresserad. Högst frestande att äntra startgroparna till SM i Soffpotatis istället^^

stats