Manne Forssberg

5 tips för att inte vilja skilja sig efter semestern

På semestern ska man ta igen allt.  Äntligen får man tillbringa massor av tid med den bästa människan man vet, vandra hand i hand i vattenbrynet, föra långa samtal som inte handlar om städning och kompensera för hela vinterhalvårets knackiga samlagsfrekvens. Eventuellt ska rosenblad singla ner från skyn och små keruber spela harpa. Tyvärr är motsatsen vanligare. När man plötsligt tillbringar eoner av tid med sin älskade nöts man mot varandra och sprickor uppstår. Särskilt om man har småbarn som kräver ständiga omsorger. Man går i vattenbrynet och bråkar om vem som glömde solhatten istället för att fira amorösa triumfer.

Här är mina bästa tips för att inte vilja skilja sig efter semestern:

 

1. Skruva ner förväntningarna. Man behöver inte doppa tårna i turkost vatten under en eldröd sol för att uppleva romantik. Det är väldigt sällan resmålet som skapar äktenskapslyckan. Ett parti yatzy på förortsbalkongen efter att barnen har somnat kan vara lika välgörande. Eller att ligga på varandra i soffan och titta på Game of Thrones med fördragna gardiner.

2. Egentid. Se till att alla vuxna familjemedlemmar får vara för sig själva ibland. En bra idé kan vara att inleda semestern med att ta några ensamdagar var. Få saker är så dränerande som de sista skälvande arbetsveckorna. I allmänhet är man en hålögd vålnad. Några dagars ensamhet tillåter en att sova tolv timmar per dygn, rensa garderoben, bada från barnovänliga klippor, läsa romaner eller bara ligga apatisk i soffan och titta upp i taket.  Sedan orkar man vara en bra förälder och en kärleksfull partner resten av semestern.

3. Ännu mera egentid. Även när hela familjen är tillsammans kan det vara en bra idé att ha någon timme för sig själv varje dag. Se till att bägge föräldrarna får möjlighet att träna, läsa bok, hårdsola och lajva barnfri semester. Fördela tiden rättvist.

4. Det är lätt hänt att den ena parten i en relation tycker att att semester innebär att zooma ut och skita i alla banala vardagssysslor medan den andra tycker att man forfarande bör byta blöjor, laga lunch, tömma diskmaskinen, packa inför utflykter och se till att barnen inte drunknar eller bränner sig i solen. Finn dig inte i att vara den som måste göra allting. Då  börjar man ganska snabbt hata sin partner och det är ingen särskilt bra grogrund för romantik. Synliggör vilka sysslor som finns. Skriv upp dem och fördela rättvist.

5. Ett väldigt bra mantra att ta till när man har småbarn är: ”Det kommer inte alltid att vara så här”. Semester med med småbarn är inte semester i ordets egentliga bemärkelse. Det är nämligen inte vilsamt för fem öre. Man ska se till att barnen inte faller i vattnet, äter sand, ramlar och slår sig, springer iväg och försvinner för all framtid, bränner sig i solen, eller bryter ihop fullständigt på en offentlig badplats. Det är helvetesläggningar, vaknätter, okristligt tidiga morgnar och trotsperioder. Det är inte sovmorgnar, klippbad, och romanläsning. Eller för den delen morgonsex och tidningsläsning i sängen. Men allt ändras gradvis och omärkligt. Snart är barnen större och semester är åter en vilsam tid. Man har eoner av tid för varandra och kan långpromenera i vattenbrynet, ha morgonsex och läsa böcker i princip obehindrat. Håll ut!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Rebecca

  ”Egentid. Se till att alla vuxna familjemedlemmar får vara för sig själva ibland. En bra idé kan vara att inleda semestern med att ta några ensamdagar var.”
  Du menar ensamtid med barnen? Eller så är det Stockholmscentrerat, du får ju inte ha semester och ha barnen på förskolan samtidigt, förutom i Stockholm möjligen?

 2. Emma

  Undrar lite var man ska få all tid ifrån. Om man både ska hinna alla sysslor i hemmet, göra något kul med barnen och att båda ska ha egentid varje dag?
  Visst kan man göra saker själv med barnen men kan ju vara roligt att de träffar båda sina föräldrar också.
  Det låter väldig bra, men känns som att ett dygn måste ha mååånga fler timmar om det ska gå ihop! (För någon timmes sömn kan ju va bra också?)

 3. Sofia

  Väldigt bra lista! Ska jag ta upp med min man inför vår semester i augusti + 1v på kreta i september… jag är hemma mamma än så länge så blir lätt att han tar dottern men jag gör resten…

 4. Ullis

  Bra lista! Dock tror jag det blev ett skrivfel på punkt nr 4 ”Finn dig inte i att vara den som inte gör nåt” tror jag du ville skriva egentligen. För du menade nog inte att den som gör allting även ska ha på sin lista att påminna/övertala sin partner om att göra sin del?

 5. Malin

  Kloka råd! ?
  Jag har en 12-åring och en 14-åring hemma och tycker dock att semester med dem på många sätt är mer krävande nu än när de var små. ?
  När de var små kunde de nöja sig med att leta snäckor och bygga sandslott på stranden.. Nu är det tonårshormoner och många känslor upp och ner. De ”kräver” betydligt dyrare saker för att bli underhållna, t.ex. en heldag på Liseberg. Det är åsikter om det mesta, alltifrån vilken lunch man ska äta till vad man ska hitta på. De lägger sig lika sent som en själv så man inte får någon lugn stund på kvällen.
  Mycket är förstås lättare nu, Inga blöjbyten och vaknätter. Man glömmer lätt sånt.
  Man kanske kan säga att det var jobbigare fysiskt när de var små, men jobbigare psykiskt när de är större. Men jag kan inte riktigt säga att jag tycker semester är en vilsam tid nu när de är stora…. ?

stats