Manne Forssberg

5 tips för att inte vilja skilja sig efter semestern

På semestern ska man ta igen allt.  Äntligen får man tillbringa massor av tid med den bästa människan man vet, vandra hand i hand i vattenbrynet, föra långa samtal som inte handlar om städning och kompensera för hela vinterhalvårets knackiga samlagsfrekvens. Eventuellt ska rosenblad singla ner från skyn och små keruber spela harpa. Tyvärr är motsatsen vanligare. När man plötsligt tillbringar eoner av tid med sin älskade nöts man mot varandra och sprickor uppstår. Särskilt om man har småbarn som kräver ständiga omsorger. Man går i vattenbrynet och bråkar om vem som glömde solhatten istället för att fira amorösa triumfer.

Här är mina bästa tips för att inte vilja skilja sig efter semestern:

 

1. Skruva ner förväntningarna. Man behöver inte doppa tårna i turkost vatten under en eldröd sol för att uppleva romantik. Det är väldigt sällan resmålet som skapar äktenskapslyckan. Ett parti yatzy på förortsbalkongen efter att barnen har somnat kan vara lika välgörande. Eller att ligga på varandra i soffan och titta på Game of Thrones med fördragna gardiner.

2. Egentid. Se till att alla vuxna familjemedlemmar får vara för sig själva ibland. En bra idé kan vara att inleda semestern med att ta några ensamdagar var. Få saker är så dränerande som de sista skälvande arbetsveckorna. I allmänhet är man en hålögd vålnad. Några dagars ensamhet tillåter en att sova tolv timmar per dygn, rensa garderoben, bada från barnovänliga klippor, läsa romaner eller bara ligga apatisk i soffan och titta upp i taket.  Sedan orkar man vara en bra förälder och en kärleksfull partner resten av semestern.

3. Ännu mera egentid. Även när hela familjen är tillsammans kan det vara en bra idé att ha någon timme för sig själv varje dag. Se till att bägge föräldrarna får möjlighet att träna, läsa bok, hårdsola och lajva barnfri semester. Fördela tiden rättvist.

4. Det är lätt hänt att den ena parten i en relation tycker att att semester innebär att zooma ut och skita i alla banala vardagssysslor medan den andra tycker att man forfarande bör byta blöjor, laga lunch, tömma diskmaskinen, packa inför utflykter och se till att barnen inte drunknar eller bränner sig i solen. Finn dig inte i att vara den som måste göra allting. Då  börjar man ganska snabbt hata sin partner och det är ingen särskilt bra grogrund för romantik. Synliggör vilka sysslor som finns. Skriv upp dem och fördela rättvist.

5. Ett väldigt bra mantra att ta till när man har småbarn är: ”Det kommer inte alltid att vara så här”. Semester med med småbarn är inte semester i ordets egentliga bemärkelse. Det är nämligen inte vilsamt för fem öre. Man ska se till att barnen inte faller i vattnet, äter sand, ramlar och slår sig, springer iväg och försvinner för all framtid, bränner sig i solen, eller bryter ihop fullständigt på en offentlig badplats. Det är helvetesläggningar, vaknätter, okristligt tidiga morgnar och trotsperioder. Det är inte sovmorgnar, klippbad, och romanläsning. Eller för den delen morgonsex och tidningsläsning i sängen. Men allt ändras gradvis och omärkligt. Snart är barnen större och semester är åter en vilsam tid. Man har eoner av tid för varandra och kan långpromenera i vattenbrynet, ha morgonsex och läsa böcker i princip obehindrat. Håll ut!

IMG_8210

Försoning efter bråk om solhatt

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Trebarns far

  Synd att jag inte läste detta INNAN semestern var slut = idag. Men som med träningen: nästa år så j-lar. Tack för bra tips! Blev precis avbruten i läsandet av artikeln av tre-åringen som tyckte det va viktigt att informera om att ”nu regnar det inte längre”…. inte en gång utan tre… Har två tidningar som jag hunnit bläddra tre sidor i under ”semestern”… Roman känns väääääldigt avlägset…

 2. Johanna

  Alltså! Ett par dagars egentid…ehh, dröm! Springer till sambon nuuuuu! (som iofs lägger två små galentjejer och jag sitter med ett glas rött, men vafan, mersmak deluxe ju!!!)

 3. Emschen

  Nr 4 är klockren ? Man bör byta blöjor även under semestern.

  Sen kan jag bara instämma i nr 5, det kommer bli tid för romanläsninh och morgonsex igen. Barnen blir snabbt tonåringar och sover bort halva dagen för att sedan vara uppe halva natten.

stats