manneforssberg

Manne Forssberg

9 tips för en friktionsfri förskolelämning

Oftast brukar Sara lämna och jag hämta på skola och förskola, men den här veckan är hon i Miami. Det började på blodigast tänkbara sätt imorse. Jag skulle föreläsa i Tibble klockan 8.30 och eftersom Essingeleden är köhelvetet på jorden var jag tvungen att ro i land en okristligt tidig lämning. Och det gick alldeles strålande!   Jag tror att förskolelämningar är min främsta gren i världen. Om det fanns en tävling skulle jag anmäla mig direkt. Det kanske är det enda föräldraskapsdisciplinen som jag verkligen tycker att jag är bra på.

 

Här är mina bästa lämningstips:

 

1. Välj kläder i samråd med barnen redan kvällen innan. Det är viktigt att de är med i beslutsprocessen så att de inte får för sig att slå ner på klädvalen nästa dag. Ta även fram ytterkläder och ryggsäckar  och dina egna kläder. Att välja kläder är ett moment som tar fem minuter på kvällen men kan ta en timme på morgonen.

2. Gå upp svintidigt, ät frukost, drick kopiösa mängder kaffe och gör iordning dig innan du väcker barnen. Utsätt dig inte för behöva göra iordning dig själv och barnen samtidigt.

3. Väck barnen tillräckligt tidigt för att stress ska kunna undvikas men inte så tidigt att de vill titta morgon-tv eller dra igång ett pysselprojekt (om ni inte har jättemycket tid)..

4. Ha en morgonritual. Sedan flera år spelar jag alltid ”Vakna nu Anneli” av Magnus Johansson när jag väcker barnen och Gangnam style när de ska klä på sig. Jag inser att det låter helt sinnessjukt men barnen tycker om det.

5. Tänd ljus och drick varm choklad tillsammans. Livsnödvändigt treat för att klara av att gå ut i regnet och mörkret. Den varma chokladen kan med fördel användas som morot: “När ni har klätt på er och borstat håret dricker vi varm choklad.”

6. Ha en extremt hög energinivå. Som en morgonvärd i den kommersiella radion. Var entusiasmerande!

7. Ta inga onödiga konflikter. Låt barnen ta med ficklampor, dockor, cyklar och handväskor till förskolan om det inte sinkar er för mycket.

8. Visa aldrig att du är stressad. Det smittar av sig och barnen kan få för sig att utnyttja det.

9. Gör ett snabbt avsked. Ge en ordentlig kram. Ta ett ordentligt farväl. Gå! Dra inte ut på avskedet.

Har nu fler tips som ska in på listan?

IMG_7533

Bonustips: Fjäderboa. Det piggar alltid upp.

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
manneforssberg

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Nina Tobin

  Älskar att du spelar Magnus Johansson, många har glömt bort honom. Nu jobbar han som speciallärare på en av våra gymnasieskolor här i Norrköping!
  Min favorit är ’Magnus pappa är en flygkapten’ – den kanske kan bli ditt ledmotiv när du skriver ditt testamente 😜

 2. Anna

  Underbart! Min fråga är hur det gick i Tibble? Den morgonen inkl lämningen låter ju helt magisk! Måste varit helt slut! 🙂

  1. manneforssberg
   manneforssberg

   Det gick bra! För första gången i världshistorien var det inga köer på Essingeleden så jag kom fram till Tibble redan 7.45 och kunde sitta och lyssna på P1 i bilen en god stund innan föreläsningen började.

 3. Sanna

  Hej! Jag vill till att börja med säga att du skriver väldigt bra och roligt, och det är tydligt att du är en bra förälder och vill alla väl 🙂

  Däremot vill jag kommentera om att låta barnen ta med en massa saker till förskolan. Ta gärna INTE med leksaker (eller andra saker) till förskolan. Medtagna saker på förskolan leder till många onödiga konflikter och bland de äldre barnen till och med retande och uteslutning i kompisgruppen. För de yngre barnen leder det ofta till gråt och fler separations-situaioner under dagen på förskolan än nädvändigt. En snutte eller liknande är förstås okej för de yngre barnen, men mer än så skapar bara problem. Inte bara för barnen (vilket självklart är den viktigaste anledningen till att inte ta med en massa saker till förskolan), men också för pedagogerna. Den där konflikten som vårdbadshavare gör allt för att undvika hemma blir till flera tiotals konflikter för oss på förskolan. Dessutom finns det även risk för att sakerna går sönder eller försvinner, vilket blir ytterligare avsked för barnen som de inte mår bra av. Och ondöiga konflikter mellan pedagoger och vårdnadshavare 😉

  Med vänlig hälsning / en förskollärare i Göteborg

  1. JW

   Vi brukar se till att vår dotter lägger medhavd sak i sin ryggsäck innan hon går in till de andra barnen. Även snutte. Det är aldrig något problem utan hon frågar efter sak och snutte när vi hämtar henne sen. 😊

 4. Sofia Karlsson

  Go start och bra tips!
  Min 3åring har precis börjat på förskola i Manchester och börjat ta upp några engelska ord men denna vecka (och förra) var jobbig då den lärare hon tytt sig till är på semester…

stats