Manne Forssberg

Fem sätt att överleva semester med småbarn

Så här i under de sista skälvande sekunderna före sommarledigheten är vi fullkomligt nednötta. Arbetet har tagit ut sin rätt, sommarplaneringspusslet var svårlagt och vi har bakat och stressat ihjäl oss för att klara alla sommaravslutningar och vårfester.

Hålögda vandrar vi genom tillvaron och tänker att snart kommer allting ordna sig. Vi kommer bli helt utvilade, glädjestrålande och vandra med lätta steg och solblekt hår genom tillvaron. Det är tyvärr fel. Ingenting är mer krävande än semester med småbarn. Här är mina överlevnadstips.

 

1. Tänk inte på det som semester. Semester leder tankarna till det där som man hade innan man fick barn. När man kunde sova till 12.30, läsa romaner på en klippa och slapp erbjuda tre lagade mål mat per dag samt femtusen mellanmål. Förvänta dig inte att bli utvilad.

2. Små planer = små bekymmer. Man behöver inte vandra i Karpaterna, bila genom USA, eller besöka 50 nöjesparker för att barnen ska få en bra sommar. För små barn kan det räcka med en plaskdamm eller sandlåda och för lite äldre barn räcker det med asfaltskritor eller en täljkniv för att dagen ska bli skimrande.

3. Fillunch! Eller varmkorv i mattermos att ta med ut! Luncher som inte behöver lagas är bra luncher.

4. Styr dygnsrytmen. Det är viktigt att man får lite sammanhängande tid ensam eller tillsammans med sin partner. Man kan antingen styra in barnen i en tidig dygnsrytm för att få fria kvälla eller sen dygnsrytm om man vill kunna påta omkring i ensamhet på morgnarna.

5. Dela ansvaret och koppla bort! Om ni är två föräldrar kan det vara bra att dela upp tiden ibland. Ena föräldern får ligga på en klippa och läsa romaner mellan 11 och 13 och den andra får göra det mellan 13 och 15. På så sätt kan bägge åtminstone få nosa på den gamla sortens semester.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats