Manne Forssberg

Fem tips för en jämställd jul och ett lyckligt äktenskap

Under december månad slås alla ojämställdhetsrekord. Samhället faller in ett enda utdraget 50-talsaljv. Julen ska vara gnistrande, julbordet ska vara dignande och Luciakläderna ska vara nystärkta. Ansvaret för att uppnå allt detta läggs på kvinnor.

Enligt en undersökning från branschorganisationen Livsmedelsföretagen uppger 40 procent av de kvinnor som tillfrågats att de tar ”stort eller fullt ansvar” för julbordet, samma siffra för männen ligger på 17 procent.

Och julmaten är ändå bara en liten del av det enorma pussel som ska läggas i juletid.

Konsekvensen av obalansen är orättvisa, stress, utbrändhet och förbittring. Det är inte superlätt att njuta av julen och uppskatta sin partner när man ensam har dragit typ hela lasset. Så här kan vi inte ha det!

Skärmavbild 2017-11-29 kl. 10.23.03

 

Här är mina bästa tips för en jämställd jul:

1. Börja med att fundera på vad som krävs för att julen ska bli fulländad och skimrande. Vad vill man inte vara utan? Vilka traditioner, maträtter, bakverk, och vilket pynt är värt att bevara? Om bara den ena parten tycker att det är absolut obligatoriskt med torkat lamm eller en ståtlig smörkyrka får den personen ansvara för det. Resten av sysslorna får man dela upp. Gör en lista med exakt alla sysslor som krävs. Dela lika.

2. Inse att ingenting händer av sig själv. Många män lever i den mycket bekväma illusionen att saker händer av sig själva. Det är ren magi att barnen har fungerande ljuskronor och lucialinnen i rätt storlek den 13 december. Ett lyckligt sammanträffande att det blev första advent i år också, med hembakta lussebullar, pepparkakor, adventsljusstake och julduk. News flash: INGENTING händer någonsin av sig själv. En adventsfrukost föregås exempelvis av planering, inköp, dekorerande, och bakning.

3. Ursäkta dig inte med inkompetens. Det är inte bristande kognitiva resurser eller dåligt handlag som gör att män underpresterar i juletid – det är lathet. Det är superskönt att luta sig tillbaka och upptäcka att det mesta ordnar sig av sig själv. Ganska snabbt hamnar man dessutom på efterkälken och kan skylla initiativlösheten på bristande erfarenhet. Priset är dock orättvis fördelning. Kan vi verkligen leva med att våra älskade stressar ihjäl sig medan vi tar det lugnt? Det går att lära sig nya saker och göra sådant som man inte är van vid att göra.

4. Planering. Nyckeln till en lyckad decembermånad och jul är planering. Det funkar inte att bestämma sig för att köpa lucialinnen och ljuskronor den 12 december. Då är allt slutsålt och man tvingas gå till femtioelva butiker för att till slut hitta något i nästan rätt storlek. Den 23 november är ett rimligare datum att inventera. Om du är en person som har dålig framförhållning och lätt glömmer saker: Gör en lista nu omedelbart!.

5. Överraska positivt. Det är som sagt skönt att luta sig tillbaka och ta det lugnt. Men det är faktiskt ännu mer belönande att överraska positivt. Att göra sådant som ens partner inte förväntar sig och mötas av ren och oförfalskad glädje och lycka. Och mycket bättre för förhållandet.

 

Har ni fler tips för en jämställd jul som bör föras in i listan? Skriv i kommentarsfältet!

IMG_7815

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Tiago Håkan

  Den som läser detta vittnesbörd idag borde fira med mig och min familj för att allt började vara ett skämt för vissa människor och andra sa att det var omöjligt. Jag heter Tiago Håkan och jag är från Helsingborg, men jag flyttar till Chicago USA med min fru. Jag är lyckligt gift med två barn och en underbar fru. Något hemskt hänt med min familj, jag förlorade mitt jobb och min fru lämnade mitt hus för att jag inte kunde ta hand om mig själv och familjen behöver. av henne och mina barn vid det aktuella ögonblicket. Jag lyckades i nio år, ingen fru för att hjälpa mig att ta hand om barnen. jag försöker skicka ett testmeddelande till min fru men hon blockerar mig från att prata med henne jag försöker prata med sin vän och hennes familjemedlemmar men vet fortfarande att man kunde hjälpa mig och jag har skickat in ansökan senare till så många företag men fortfarande gjorde de ring mig inte tills en trogen dag kom som jag aldrig kommer att glömma i mitt liv. När jag träffade en gammal vän till mig som jag förklarade för alla mina svårigheter och han berättade för mig om en stor man som hjälper honom att få ett bra jobb i coca cola-företaget och han berättade för mig att han är en stavningskastare men jag är en person som aldrig tror på stavningskastare men jag bestämde mig för att prova och Drigbinovia instruerade mig och visade mig vad jag skulle göra i dessa sju dagar av lunchen stavningen. Jag följer alla instruktioner och gör vad han bad mig att göra bra. Drigbinovia ser till att allt gick bra och min fru skulle se mig igen efter Drigbonovia underbart arbete. Min fru ringde mig med ett okänt nummer och ber om ursäkt och hon berättade för mig att hon verkligen saknar mig och våra barn och min fru kommer hem. Och efter två dagar Ett företag som jag har skickat in mitt uppskattningsbrev kallas nu är jag chef för paragon företag i USA. Jag råder dig om du har några problem skicka ett meddelande till detta mail: doctorigbinovia93@gmail.com eller WhatsApp honom på +2348144480786 och du får det bästa resultatet. Ta saker för givet och det kommer att tas från dig. Jag önskar dig det bästa.

 2. Tiago

  Den som läser detta vittnesbörd idag borde fira med mig och min familj för att allt började vara ett skämt för vissa människor och andra sa att det var omöjligt. Jag heter Tiago och jag är från Bergen, men jag flytta till Chicago USA med min fru. Jag är lyckligt gift med två barn och en underbar fru. Något hemskt hänt med min familj, jag förlorade mitt jobb och min fru lämnade mitt hus för att jag inte kunde ta hand om mig själv och familjen behöver. av henne och mina barn vid det aktuella ögonblicket. Jag lyckades i nio år, ingen fru för att hjälpa mig att ta hand om barnen. jag försöker skicka ett testmeddelande till min fru men hon blockerar mig från att prata med henne jag försöker prata med sin vän och hennes familjemedlemmar men vet fortfarande att man kunde hjälpa mig och jag har skickat in ansökan senare till så många företag men fortfarande gjorde de ring mig inte tills en trogen dag kom som jag aldrig kommer att glömma i mitt liv. När jag träffade en gammal vän till mig som jag förklarade för alla mina svårigheter och han berättade för mig om en stor man som hjälper honom att få ett bra jobb i coca cola-företaget och han berättade för mig att han är en stavningskastare men jag är en person som aldrig tror på stavningskastare men jag bestämde mig för att prova och Drigbinovia instruerade mig och visade mig vad jag skulle göra i dessa sju dagar av lunchen stavningen. Jag följer alla instruktioner och gör vad han bad mig att göra bra. Drigbinovia ser till att allt gick bra och min fru skulle se mig igen efter Drigbonovia underbart arbete. Min fru ringde mig med ett okänt nummer och ber om ursäkt och hon berättade för mig att hon verkligen saknar mig och våra barn och min fru kommer hem. Och efter två dagar Ett företag som jag har skickat in mitt uppskattningsbrev kallas nu är jag chef för paragon företag i USA. Jag råder dig om du har några problem skicka ett meddelande till detta mail: doctorigbinovia93@gmail.com eller WhatsApp honom på +2348144480786 och du får det bästa resultatet. Ta saker för givet och det kommer att tas från dig. Jag önskar dig det bästa.

 3. Lena

  Jag har berättat för barnen som numera säger ”Att vi vet att Pappa är jultomten” Att Amman också ät jultomten. Kanske till och med lite mer än Pappa. Minus kanske.. Skickar blogglänken till den sistnämnda tomten. Tack för ett kul inlägg!

 4. Annelie

  Och att vara projektledaren och göra listan är också ett arbete. Redan när det ska börjas delas upp har kvinnan ofta gjort massor av planering, ett arbete män räknar med sköts automatiskt. ”Du sa ju inte att jag skulle ordna med lucialinnen”

 5. johanna

  Hej alla det fungerade verkligen och jag är stolt över att kunna vittna. Jag såg ett inlägg om hur en kvinna blev återförenad med sin man och jag bestämde mig för att prova den här doktorn som hjälpte henne eftersom min relation misslyckades. Även om jag aldrig trodde på andligt arbete. Jag försökte motvilligt, eftersom jag var desperat, men till min stora överraskning hjälpte denna läkare mig och min relation är nu perfekt precis som han sa att min man nu behandlar mig som en drottning, även när han hade sagt det förut älskar han mig inte längre. Tja, jag kan inte säga mycket men om du går igenom svårigheter i ditt förhållande här är e-posten drogunduspellcaster@gmail.com din partner kommer definitivt tillbaka till dig.

 6. Sofia Karlsson

  Det svåra tycker jag är att jag älskar julen, allt fix innan och har, som jag tycker, fina traditioner som jag gärna följer MEN min man är relativt ointresserad… han tycker det är fint men bryr sig egentligen inte. Pepparkakor ska göras och han gör faktiskt degen annars gör jag resten.
  Tycker det är svårt att be honom göra saker som han tycker vi kan vara utan…

  1. Ida

   Precis samma argument har jag hört av flera män när det gäller städningen i det gemensamma huset! Kvinnan och mannen som bor där har olika trösklar för när det behöver städas. Det betyder oftast att kvinnan har en högre tröskel och därmed tar på sig en större del av ansvaret (jag skyller på hur pojk- och flickbarn uppfostras, kvinnor får liksom i sig med luften att det ligger på FRUNS ansvar att det ser rent (och juligt) ut i huset. Det blir en outtalad social press.

   Hur jämnar man ut detta? Jag antar att svaret är att båda måste kompromissa. Det kan verkligen vara hårt ibland. Når båda är missnöjda vet man att man har en rättvis kompromiss 😉

   1. En som vet

    Tror inte nivån på städtröskeln är könsbunden. Jag har accepterat att min fru inte bryr sig. Därför städar jag och håller käften. Mycket trevligare samvaro än behöva tjata och skuldbelägga henne.

stats