Manne Forssberg

Fem tips för en jämställd jul utan utbrändhet och skilsmässa

Under december månad slås alla ojämställdhetsrekord. Samhället faller in ett enda utdraget 50-talsaljv. Julen ska vara gnistrande, julbordet ska vara dignande och Luciakläderna ska vara nystärkta. Ansvaret för att uppnå allt detta läggs på kvinnor.

Enligt en undersökning från branschorganisationen Livsmedelsföretagen uppger 40 procent av de kvinnor som tillfrågats att de tar ”stort eller fullt ansvar” för julbordet, samma siffra för männen ligger på 17 procent.

Och julmaten är ändå bara en liten del av det enorma pussel som ska läggas i juletid.

Konsekvensen av obalansen är orättvisa, stress, utbrändhet och förbittring. Det är inte superlätt att njuta av julen och uppskatta sin partner när man ensam har dragit typ hela lasset. Så här kan vi inte ha det!

 

Här är mina bästa tips för en jämställd jul:

1. Börja med att fundera på vad som krävs för att julen ska bli fulländad och skimrande. Vad vill man inte vara utan? Vilka traditioner, maträtter, bakverk, och vilket pynt är värt att bevara? Om bara den ena parten tycker att det är absolut obligatoriskt med torkat lamm eller en ståtlig smörkyrka får den personen ansvara för det. Resten av sysslorna får man dela upp. Gör en lista med exakt alla sysslor som krävs. Dela lika.

2. Inse att ingenting händer av sig själv. Många män lever i den mycket bekväma illusionen att saker händer av sig själva. Det är ren magi att barnen har fungerande ljuskronor och lucialinnen i rätt storlek den 13 december. Ett lyckligt sammanträffande att det blev första advent i år också, med hembakta lussebullar, pepparkakor, adventsljusstake och julduk. News flash: INGENTING händer någonsin av sig själv. En adventsfrukost föregås exempelvis av planering, inköp, dekorerande, och bakning.

3. Ursäkta dig inte med inkompetens. Det är inte bristande kognitiva resurser eller dåligt handlag som gör att män underpresterar i juletid – det är lathet. Det är superskönt att luta sig tillbaka och upptäcka att det mesta ordnar sig av sig själv. Ganska snabbt hamnar man dessutom på efterkälken och kan skylla initiativlösheten på bristande erfarenhet. Priset är dock orättvis fördelning. Kan vi verkligen leva med att våra älskade stressar ihjäl sig medan vi tar det lugnt? Det går att lära sig nya saker och göra sådant som man inte är van vid att göra.

4. Planering. Nyckeln till en lyckad decembermånad och jul är planering. Det funkar inte att bestämma sig för att köpa lucialinnen och ljuskronor den 12 december. Då är allt slutsålt och man tvingas gå till femtioelva butiker för att till slut hitta något i nästan rätt storlek. Om du är en person som har dålig framförhållning och lätt glömmer saker: Gör en lista nu omedelbart!.

5. Överraska positivt. Det är som sagt skönt att luta sig tillbaka och ta det lugnt. Men det är faktiskt ännu mer belönande att överraska positivt. Att göra sådant som ens partner inte förväntar sig och mötas av ren och oförfalskad glädje och lycka. Och mycket bättre för förhållandet.

 

Själv är jag nästan patologiskt dåligt på att hålla koll på Luciakläder och sånt. Jag är van vid att Sara fixar det innan jag ens har hunnit tänka tanken. Journalisten Andreas Ekström tipsade på Facebook om att man som pappa kan göra en inventering av luciakläderna redan den 13 november, så att det säkert blir av. Otroligt bra lifehack. Nu är sidenband, särkar och och ljuskronor på plats sedan flera veckor tillbaka.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats