Hur får folk ihop sina liv? | Manne Forssberg
manneforssberg

Manne Forssberg

Annons

Hur får folk ihop sina liv?

Hur kombinerar man småbarnsliv och arbete? Hur gör folk egentligen för att få livet att gå ihop?

På tisdagar börjar Iris gympa redan klockan 16. Det innebär att jag måste avbryta arbetsdagen senast klockan 14.30 för att hinna hämta båda barnen och ta mig till idrottshallen i tid.

På måndagar och fredagar börjar gympan först klockan 17 så då kan jag jobba till 15.30.

Idag ska Iris till tandläkaren mitt på dagen. Det är inte lönt att lämna barnen på förskola och skola innan så jag kommer i praktiken vara ledig en halvdag. På fredag ska Ruth till BVC. Även den arbetsdagen kommer börja sent.

Det här är en helt vanlig vecka. Ofta tillkommer även VAB, planeringsdagar och utvecklingssamtal. Jag är glad om jag lyckas skrapa ihop en halvtid.

Jag är helt vansinnigt priviligerad som frilansar och kan hämta tidigt och åka till tandläkaren utan chefer muttrar och kollegor känner sig svikna. Jag brukar tänka att jag ska arbeta ikapp när båda barnen har tagit studenten 2032. Det är helt underbart att kunna åka till tandläkaren utan tillvaron bryter samman.  Jag fattar dock inte hur man får ihop tillvaron om båda föräldrarna är heltidsanställda. Eller om man är ensamstående.

Ruths förskola stänger klockan 17. Jag antar att många andra förskolor också stänger vid den tiden. När jag hämtar klockan 16.15 har redan hälften av barnen blivit hämtade. Hur går det ihop med en heltidsanställning?

Det är som att samhället fortfarande är uppbyggt kring att någon jobbar betydligt mindre än heltid.

Hur löser man detta? Hur klarar man som anställd att lämna till en aktivitet som börjar klockan 16? Hur gör folk för att få livet att gå ihop?

 

PA290848

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
manneforssberg

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Simona

  Hälsningar till mina beloveth-tittare, jag vill dela med alla idag om hur Dr Isikolo, en stor stavningskastare, den allsmäktige skaparen tog min ex-man tillbaka, jag var så traumatiserad att han var ensam utan kropp för att stanna hos mig och att vara med mig, men jag var så lycklig en viss dag för att träffa den här kraftfulla stavaren Dr Isikolo Efter att ha berättat om min situation gjorde han allt mänskligt möjligt för att se att min man kom tillbaka till mig, och efter att ha kastat stavningen kom min man tillbaka till mig mindre än 24 timmar , och börja be mig om att han aldrig kommer att lämna mig igen, det var som en dröm för mig, men han kom tillbaka till mig och lovade att han inte kommer att lämna mig längre. En sak du måste veta är att det finns många kvinnor som kommer att gå till någon längd för att bryta ditt förhållande, jag vet att när du kontaktar Dr Isikolo idag kommer ditt hem att bli helt återställt, Dr Isikolo på hans email: isikolosolutionhome@gmail.com hans Mobile whatsapp nummer +2348133261196

 2. johanna

  Hej alla det fungerade verkligen och jag är stolt över att kunna vittna. Jag såg ett inlägg om hur en kvinna blev återförenad med sin man och jag bestämde mig för att prova den här doktorn som hjälpte henne eftersom min relation misslyckades. Även om jag aldrig trodde på andligt arbete. Jag försökte motvilligt, eftersom jag var desperat, men till min stora överraskning hjälpte denna läkare mig och min relation är nu perfekt precis som han sa att min man nu behandlar mig som en drottning, även när han hade sagt det förut älskar han mig inte längre. Tja, jag kan inte säga mycket men om du går igenom svårigheter i ditt förhållande här är e-posten drogunduspellcaster@gmail.com din partner kommer definitivt tillbaka till dig.

 3. Amanda

  Vi får ihop det genom att min man jobbar skift och jag har flexibla arbetstider. Barnen är som längst 6h på förskolan. Dock tar min man allt vabb, alla planeringsdagar, tandläkare, Bvc, utvecklingssamtal, föräldramöte eftersom jag har en chefsposition och längre pendlingsavstånd. Funkar bra för barnen men det blir väldigt ojäm.n arbetsfördelning.

 4. S

  Ensamstående med barnet på heltid. Lägsta ersättning under föräldraledigheten (250:- innan skatt per dag) pga studier innan graviditet. Barnet är nu 15 månader och jag valde att fortsätta plugga för att ha en sportslig chans att kunna vara med mitt barn länge. Heltidsstudier, 2 heldagar på förskolan, resten från 9-14. Kurslitteratur läses i pdfer från sängen.

 5. Camilla

  Min sambo jobbar heltid och har möjlighet att reglera sin tid, jobba hemma etc. jag jobbar 80 procent och lämnar alltid på fsk 07:50. Frukost äts på fsk som ligger 300m från där vi bor och sedan 5 min promenad till jobbet. Hämtar kl 14 två dagar/v en gång/v kl 15. Övriga dagar är vi privilegade med nätverk kring vårt barn som stöttar och hämtar kl 14 alt 15 (far och morföräldrar och morbror har alla flexibla arbetstider) och vill gärna lägga tid på vårt barn och knyta starka band, samt stötta oss två trötta småbarnsföräldrar

 6. THERESA

  Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

  1) kärleksspell
  2) Lost Love Spells
  3) Skilsmässa Spells
  4) Äktenskapsstavar
  5) bindande stavning
  6) Breakup Spells
  7) Förvisa en tidigare älskare
  8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
  9) vill tillfredsställa din älskare
  Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
  genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

 7. Louise

  Man jobbar deltid såklart. Alla med småbarn har rätt att gå ner till 75%, det kan inte arbetsgivaren neka en. Är man 2 så måste man väl kunna få det att gå ihop ekonomiskt om man ser över sina utgifter lite. Är man ensamstående och låginkomsttagare får man bostadsbidrag och underhållsbidrag så borde inte vara omöjligt att få ihop det då heller. Varken min man eller jag tjänar särskilt bra (vård och restaurangjobb) men det är såå värt att bo trångt och leva lite fattigt för att få tid med barnen.

  1. Jenny

   Deltid går ju bra så länge man har småbarn. Fast den stora utmaningen som jag ser det kommer ju när barnen börjar på diverse aktiviteter som även nämns i texten… Våra föräldradagar tar slut (de yngsta fyller 8) till sommaren och då ska vi lyckas styra ihop 3 barns fritidsaktiviteter och 2 heltider och så lite VAB till och från. Och den ekvationen får jag inte ihop…aktiviteterna börjar ju tex inte senare när de blir äldre…

 8. Anna

  Vi har lite tur; jag jobbar skift och kan styra in tandläkare/frisör/bank/planeringsdagar etc på ledig tid. Min man har flextid och anpassar sina tider efter mina, en hämtar och en lämnar alltså. Trist för mig att jobba helg (och för resten av familjen också) men värt då det underlättar vardagen. Skola, förskola och jobb så nära det går underlättar. Den äldsta hade fotbollsträning 1 g/v kl 17 men det blev rätt stressigt även om jag var ledig den dagen pga logistiken nu med tre barn fördelat på både skola och förskola, mycket logistik nu i allmänhet. Vi har även hjälp av far-morföräldrar vid behov vilket är smidigt. När det känns tufft i ekorrhjulet försöker jag tänka att det ändå rör sig om en kort tid i livet och att man måste försöka stanna upp och njuta nu medan barnen är små och ännu vill vara med en 🙂

 9. Charlotte

  Jobbar 75 %. Jag och min man turas om att lämna på förskolan. Jag hämtar. Kommer nästan alltid lite sent till jobbet så jag jobbar ofta under lunchen. Min man har arbetsuppgifter som gör att han har svårt att vabba vissa veckor. De veckorna tar jag all vabb, annars delar vi. Under vabbdagarna svarar jag på mail på kvällarna om jag orkar. Vi har inga schemalagda aktiviteter. Köpa och laga mat räcker gott och allt annat man ska göra. Träning gör vi hemma. Träffar vänner på helgen, reser inte.

 10. Therese

  Vår förskola har öppet 06:30-18:30. Kommunala förskolor måste belägga minst 12 timmar vid behov. Jag och mannen jobbar på samma arbetsplats men han på it och jag på Teknik och det är så skönt att båda har flex, möjlihet till hemmaarbete, arbetstidförkortning. Vi går 100%, den ena börjar 06-07 och den dra 8, den som börjar tidigt går 1545 och hämtar 17 pga pendlingstid. Den dra kommer hem 1815 slutar 17. Vi har dock bara ett.barn… tror inte det kommer funka med fler när fotboll osv börjar.

 11. Jenny

  Vi båda jobbar heltid men med flexibla tider så länge vi sköter jobbet. Skola och förskola 300 M åt vardera hållet sen 20 min på cykel till jobben. Den ena får vara på jobbet kl 07, den andra lämnar vid 08-8.20. Sen hämtar den som började tidigt vid 16 för att hämta upp på skolan 20 min senare. Åker hem och lagar mat, den andra föräldern kommer 17.30 för middag. Men då blir det ju också 30 min lunch alt jobba över med jämna mellanrum på flexen. Har testat diverse aktiviteter på veckan men uteslutit dessa just nu. Svårigheten ligger på vabben kommer få vi båda anser att vi har viktigare jobb än den andra (chef resp datakonsult). Jag som är chef men tjänar 15000 mindre i månaden vägrar ta allt sånt. Vi delar nog nästa 50-50 där. Ofta tar vi halva dagen var.

 12. Ugglan

  Jag jobbar när barnen har somnat för att få ihop mina arbetstimmar och för att kunna leverera på jobbet. Mycket slitsamt…

 13. Sara hohlfält

  Min ständiga fråga. Två barn, tvillingar. Jobbar 90%. Inte nog med alla kvartssamtal, jympa, mm för barnen, jag själv då? Sjukgymnastik, tsndläksre, cellprov osv! Och så ska man lyssna på poddar, ljudböcker, sträckkolla tv serier på Netflix, gå ut på ett glas med vännerna, träna fyra pass i veckan, helst trendig crossfit eller ultralöpning i två tre timmar. Parmiddagar, och karriär!

 14. Helena

  Det blir långa dagar på förskolan. Mina barn på 2 och 6 går 7-17 fyra dagar i veckan (öppet till 18 och jour till 19) och till 13 en dag. Både jag och min man pendlar med ca 40 min till jobbet. Aktiviteter i veckan är bortprioriterat, det blir bara stressigt. Tillräckligt svårt att hinna handla, laga mat och annat nödvändigt. Vi värdesätter tiden hemma med varandra och försöker att inte ha onödiga moment som stressar i vardagen.

 15. Marie

  Heltidsarbetande, mannen arbetar hemma och kan flexa en del. Jag har 20 min till jobb (är lärare så här en del korta dagar). Sonen går aldrig längre än 16 (fsk har öppet till 18.00) och aktivitet på lördagar. Så får vi det att gå ihop..

 16. Madeleine

  Vi har bestämt att jag jobbar 75% och lyckades få ett jobb 30 min från hem och förskola. Det betyder att jag slutar 14.15 varje dag. Eftersom min man måste pendla drygt 1h ToR sköter jag lämning och hämtning till 95%….när det kör ihop sig med möten på mitt jobb rycker han ut. Båda barnen går på samma gympa kl.16.30 1dag/v och sonen har simskola på söndagar. Mathandling blir gärna via nätet och hemkört. Barnens förskola har öppet 06.00-18.00 så det är bra.

 17. Sarah

  Vardagsaktiviteter? Vad är det 😉 Ensamstående till en 3 åring och en 6 åring, skola 5 min bort och dagmamma 20 min bort. Arbetet ytterligare 30 min bort. Allt som allt 1h trixande på morgonen. Hämtar första barnet 15,30/16,00 och andra barnet 30 min senare, Hemma runt 17,00 för man är ju social med dagmamma, pedagoger och andra föräldrar. Thank GOD för söndagarnas meal prepp då veckans middagar lagas. Bara värma på så är middagen klar 17,10. Riktigt skönt med trötta ungar att ha allt förberett. 18,00 är det lite lättare “kvällsfika” och 18,45 är de duschade och allt det där. 19,00 släcks lampan och 3 min senare sover de. Själv stupar jag i soffan 15 min senare när kvällens måsten är avklarade. Lägger endast 15 min på dessa måsten / kväll för att själv få ca 45 min egen tid (oj fick man ha det? 😉 ). Lördagar spenderas i soffan/sängen/madrasser/kuddar/filtar på golvet med netflix, mys, god mat, sagor.. ren återhämtning efter veckans långa dagar. Söndagar åker man till släkting/vänner/playdate.. rinse and repeat ;).. Just det.. släng in vabb varannan vecka på det blandat med läkarbesök varje vecka så är soppan klar 😉

 18. Ne

  Vi ska snart skola in första barnet på förskolan och jag ska börja jobba deltid för att vårt barn ska slippa gå så långa dagar. Min partner jobbar heltid och tanken är att en av oss lämnar och en hämtar. Men visst är vi redan nu oroliga för hur vi ska få vardagen att gå ihop. Allrahelst blir vi oroliga när vi ser alla runtomkring oss som sliter sig i håret av planering, stress och dåligt samvete. Känns inte alls lockande…

 19. En annan Annika

  Skulle aldrig hinna med aktiviteter på eftermiddagarna… Hinner knappt träffa barnen på vardagarna ändå känns det som. Hämtar ca 16.30- 17 och minstingen somnar ca kl. 19 och den äldsta kl. 20-21. Vi jobbar inom hotell/restaurang och vården så har för dåligt betalt för att jobba deltid…

 20. Ensam-Em

  Som ensamstående på heltid får man det inte att gå ihop, speciellt inte om man jobbar heltid. Jag har nära till jobb och förskola, ganska flexibelt jobb, men det är helt uteslutet med aktiviteter på vardagar. Att bara få ihop det man måste i vardagen är kämpigt nog.

  1. Mari

   Håller med, inga aktiviteter på vardagar! Varken jag eller dottern orkar det efter en så lång dag på jobb/skola. Så aktiviteter på helgen och då får även denna mamman lite egentid 🙂

 21. Annika

  Vi har det också rätt bra, heltidsanställda men med vääääldigt flexibla arbetstider. Jag är föräldraledig nu, annars brukade jag vara på jobbet 06:30 och hämta runt 15:30. Min man lämnar vid 08, och kommer hem vid 17, 17:30. Tandläkare, läkare, BVC och sånt brukar alltid lösa sig. Ingen bryr sig så mycket om vi jobbar några färre timmar i veckan än vad som är avtalat, bara jobbet blir gjort. Och det blir det. Är så sjukt mer effektiv som 2-barns förälder än vad jag var för 10 år sedan 😂

 22. Boel

  Också priviligerad då båda föräldrar kan styra sina arbetstider. Och förskola 300 m från hemmet, samt mindre än 30 min till jobben. Den som hämtar (15:30) börjar jobba redan 6:30, den som lämnar gör det kl 8. Men blir ju inte gemensam middag.

 23. Mari

  Är just nu föräldraledig med barn nr 2, och får knappt livet att gå ihop nu…

  Om ett par månader börjar hon också föris, och vi ska få till rutiner med två arbetande föräldrar.
  Livspusslet hjälps av att jag jobbar oregelbundna tider och då kan fixa tex BVC och tandläkare på lediga förmiddagar. Dock är ju detta helt beroende av att min man slutar senast 16.30 på dagarna för att hämta barnen innan kl 17.

  1. Mari

   Och så hjälper det ju till att bo i en mindre stad. Att köra från ena sidan av stan till den andra tar max 15 min, i ”rusningstrafik”.
   Hemifrån till föris tar ca 5 min, sedan ytterligare 5 min till jobbet.

 24. Sofia Karlsson

  I Manchester som vi bor sen ett år är det så dyrt med förskola att de flesta kvinnor slutar jobba för att det är billigare att vara hemma. Från 3år får man 15h gratis men först när de börjar skolan vid 5 (visa vid 4) år som det går att jobba igen men oftast inte heltid då barnen börjar 9 och slutat 15 och ja, aktiviteter efter det också…
  min tjej är 3år nu och jag ska förhoppningsvis börja jobba halvtid i januari

 25. Elina

  Jag förstår inte heller men är tacksam att både min man och jag har flexibla tider och luckas på så vis få ihop allt..
  Tycker i övrigt att normen borde ändras så att alla arbetar 30 timmar per vecka. Ett par generationer tillbaka så var ju ofta mammor hemmafruar och familjer klarade sig bra på en lön.. Nu känns det som att man generellt, rent ekonomiskt måste ha två heltidslöner för att få ihop ekonomin. Där borde det bli en ändring tycker jag!

Annons
stats