Manne Forssberg

Hur länge ska man hjälpa barnen med tandborstningen?

I senaste avsnittet av Pappapodden nämnde jag att jag fortfarande hjälper Iris med tandborstningen. Det var det sjukaste Nisse har hört någonsin. Han sa att det skulle kännas som ett övergrepp att borsta tänderna på, sin snart nioårige son och att han inte kan minnas senast det hände. Han berättade även att han inte borstar tänderna på sin treårige son Joel eftersom det skulle vara en onödig konflikt att ta.

Jag planerar att borsta Iris tänder tills hon är tio eller visar att hon behärskar tandborstning till fulländning. Är jag så sjuk i huvudet som Nisse påstår?

Hur länge tycker ni att det är lagom att hjälpa barnen med tandborstningen? Berätta i detalj hur ni tänker kring detta!

 

Avsnittet finns HÄR

 

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Jessica

  Min nioåring borstar själv, men ibland gör vi stickprov med såna där röda tabletter som visar om det är smuts kvar.
  På så sätt så anser vi att hon lär sig att borsta ordentligt

 2. Annica

  Herregud… hade mins föräldrar borstat mina tänder uppemot 10 års åldern skulle jag ha blivit fly förbannad! Allt blir mer och mer extremt nuförtiden känner jag spontant.

 3. Amanda

  Att borsta tänderna på 10åringen skulle kännas som ett ”övertramp”, eller vad ska vi kalla det? 4åringen borstar själv och får hjälp av oss morgon och kväll och 9 månaders bebis börjar nu intressera sig för tandborsten men där är vi inte så noga, än.

 4. Kejtis

  Vi var med vår ettåring på första besöket hos tandhygienist för några veckor sedan och hon rekommenderade att man hjälper barnen upp till 8-10 års ålder. Sen är det såklart olika hur pass väl kidsen själva hanterar borsten och huruvida de vill ha hjälp eller ej. Vi ämnar att ta det lite på känn 😛

 5. Anki

  Hälsa Nisse att du gör helt rätt, inom tandvården rekommenderar vi föräldrar att hjälpa till med borstningen fram till 10-12 års ålder. Just för att barn har svårt att komma åt och har inte alltid rätt teknik och fullt utvecklad motorik.
  Vissa barn klarar det bättre än andra och då räcker det kanske med hjälp en gång om dagen (helst på kvällen)
  Hälsa Nisse att det är ”helt sjukt” att låta en treåring borsta själv. Jag kan lova att han hade ändrat sig om vi varit tvungna att laga hans lilla treårings tänder. Inte roligt för någon. Varken barn, förälder eller tandvårdsperaonal. Keep up the good work och fortsätt borsta tänderna på dina barn.
  Rocka munnen med Folktandvårdens app! Jättekul!
  Hälsningar från Anki- tandsköterska i Hornstull

 6. Therese

  När jag va hos tandläkaren med minsta barnet när hon va 1 år så berättade tandläkaren att barnen ska ha hjälp att borsta tändern tills dom är 12 år då deras motorik inte är tillräckligt utvecklad innan dess. Jag blev lite chockad faktiskt. Nu är mina barn 2 och 4 år och än så länge funkar det med att dom borstar själva först och jag eller pappa borstar efteråt. Ibland är 4-äringen inte fullt samarbetsvillig och jag vill inte att tandborstningen ska bli en bråkig och ännu tristare grej än vad den kan vara ibland, och då tänker jag att då får hon borsta själv än att det inte blir någon borstning alls av tänderna och långdraget tjafs om tandborstningen.

 7. Lena

  Vi borstar på barnen som är 1, 4, 8, 10 år. Dock har morgonborstnongen fått börja stryka på foten. Den får de görasjälva oftast. Alla utom ettåringen alltså. Annars borstar en vuxen 99 av 100 gånger på kvällen. Vi tänker att på kvällen ska så mycket smuts bort. På morgonen är det bara frukosten. Eftersom det ofta är stressigt på morgonen och de samtidigt behöver öva på att borsta så tänker vi att den stunden är bra till det.

 8. Magdalena Röyttä

  Tandläkarna rekommenderar till 13 men jag har kört till ca 11 och då bara på kvällen från ca 9 år och de själva på morgonen. Mina tre äldsta, 24, 20 och 12 har aldrig lagat hål eller nått liknande. Nu är jag inne på nr 4 och han är nio. ALLTID en vuxen som borstar på kvällen och oftast på morgonen också. Det är i nödfall han får göra själv. Han är en riktig slarver och inte alls mogen att klara det själv.
  Hälsa Nisse att han inte har en susning om vad ett övergrepp är och han valt HELT fel strider att ta med sina barn.

stats