Manne Forssberg

Hur många aktiviteter ska barnen ha?

Igår pratade vi om fritidsaktiviteter i Pappapanelen. Hur många är lagom? Hur mycket ska man pusha sina barn? Hur undviker man stressen?

Hos oss har aktiviteterna fullkomligt exploderat den här terminen.

Måndag: Ruths gympa

Tisdag: Iris cheerleading

Onsdag: Ledigt

Torsdag: Iris kör

Fredag: Iris cheerleading

Lördag: Iris och Ruth konståkning

Söndag: Ledigt

Ändå är det mycket mindre stressigt den här terminen än förra, trots att antalet aktiviteter har fördubblats. Tidigare behövde jag lägga mig på energinivån hos en japansk gameshow-programledare för att entusiasmera barnen som alltid muttrade och ville dra sig ur – trots att de alltid hade roligt när aktiviteten väl satte igång.

Nu är både Iris och Ruth supersugna på sina aktiviteter och jag slipper agera hjälpmotor. Då blir allting lätt.

Här är mina 50 cent kring barn och fritidsaktiviteter:

Antal aktiviteter

Jag tror att man gör klokt i att hålla ner antalet så länge man kan. Min tanke har varit att barnen ska få prova på lite olika saker för att förhoppningsvis hitta sin grej. Man har många år på sig att prova. Det finns ingen anledning för en fyraåring att ha femtioelva fritidsaktiviteter.

Stress

Det finns två typer av stress i sammanhanget. Stressen som föräldern upplever när hen behöver lämna jobbet klockan 14,30, köra i ilfart till hemtrakterna, packa träningskläder, glömma vattenflaska, hämta barn, entusiasmera barn, köpa vattenflaska, klä på barn, köra till aktivitet, försöka hinna till 16.00 och slutligen övertyga barnet om att sätta sig i ringen och vara med på samlingen.

Den andra stressen är den som barnet känner. Bristen på tid att bara hänga runt i parken, sitta hemma och pyssla eller titta på iCarly. Den tiden måste finnas.

Mitt mardrömsscenario är att barnen ska uppleva stress vid lämning och sedan stress igen när jag hämtar och inte vill att vi ska missa fritidsaktiviteten för dagen. Att mina barn bara ska träffa en svårt stressad pappa. Därför försöker jag ha överdrivet mycket tid.

Hur mycket ska man pusha?

Den här är jäkligt svår. Om inte jag hade pushat Iris hade hon gått miste om kärleken till gymnastik/ cheerleading. Barn behöver pushas ibland. Jag kände att jag kunde göra det eftersom jag märkte att hon tyckte att det var roligt eller åtminstone uthärdligt när hon var på sin gymnastik.

Man kan pusha barnen att fullfölja terminen om de har fått vara med och välja aktiviteten. Man kan inte pusha barnen att leva upp till sina egna drömmar, att träna jättemycket eller att göra någon slags elitsatsning.

Barnen ska aldrig ägna sig åt fritidsaktiviteter för föräldrarnas skull. Föräldern ska hålla fram en ett rikt buffébord av val. Barnen kan provsmaka här och där, förkasta alltihop eller gå loss fullständigt och äta upp hela aladåben.

 

Hur tänker ni kring fritidsaktiviteter? Hur många har era barn? Hur mycket är lagom?

 

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats