Manne Forssberg

HYLLNINGSBREV (SENT OMSIDER) TILL FÖRSKOLEPERSONALEN

Förskolepersonal får på tok för lite kärlek och beröm. Det är någon pliktskyldig chokladask eller blomma i avslutningstider. I övrigt är det mest krav. Passiv-aggressiva utfrågningar på föräldramöten: Varför har ni inte lärt min fyraåring att läsa? När ska ni plastsanera? Varför går ni aldrig på teater? Förskolepersonalen är obesjungna hjältar.

I sju års tid har jag lämnat och hämtat barn på förskolan. Jag blir fullkomligt knockad av beundran inför förskolepersonalen varje dag. Ändå har jag inte stämt in i den där hyllningssången. Förlåt för det.

 

Det här borde jag ha sagt varje dag:

Tack! Tack för att jag känner mig fullständigt trygg när jag lämnar på morgonen. Ingen vet så mycket om barn som ni. Ni ser både individen och gruppen. Tack för att ni ser mitt barn. Ni erbjuder kramar, samtal och försiktiga tillrättavisningar. Ni skrattar åt min dotters skämt och blir nästan lika stolta som jag när hon säger något kul eller erövrar någon ny färdighet.

Tack för att ni överhuvudtaget står ut trots dålig betalning, stora barngrupper, krävande föräldrar och eviga bacillhärdar. Om jag fick bestämma skulle ni få läkarlöner (minst), slopad karensdag året runt och full sjukpenning.

Det är ni som får samhällshjulen att snurra. Ni fostrar och formar en ny generation. Ni ger föräldrar möjlighet att arbeta på dagarna. Ert arbete är fullkomligt nödvändigt för jämställdheten och välfärden.

Tack för alla era briljanta knep och för att ni delar med er av dem. Om jag hade en hundradel av era skills skulle jag var världens bästa förälder. Ni får 15 barn att somna bredvid varandra på golvet. Själv kämpar jag med att få två barn att somna.

Tack för att ni orkar gå ut även när det är kallt, blött och mörkt ute. Det måste vara en mardröm att klä en hel flock barn i tusentals olika klädlager. Ändå gör ni det varje dag. Ni har lärt mig allt jag kan om hur man klär barn för ruskväder.

Tack för att ni gör så mysiga saker med barnen. Bakar. Går på utflykt och letar efter vårtecken eller samlar material till hösttavlor. Eller som idag när ni bjöd på världens finaste luciatåg. Att ni lyckades klä ett hundratal barn i luciakläder UTANPÅ OVERALLEN och få dem att gå i led och sjunga tillsammans är en bedrift som är värd att skriva in i historieböckerna.

Tack för ert oändliga tålamod. Varje dag hjälper ni barn med stövlar och kängor. Varje ber ni dem ömt att hjälpa till att trycka ner foten. Själv får jag något otåligt i rösten så fort jag sätter mig i en oergonomisk ställning i en hall. Tack för att ni inte är som jag!

Tack för att ni läser för barnen. Mina barn upptäcker nya världar, smakar på spännande ord och kommer hem sprängfyllda av berättelser och litteraturtips.

Tack för ert eviga tålamod med sena semesterlappar och missade utflyktsryggsäckar. Det måste vara ett helvete att ovanpå allt annat behöva påminna en massa föräldrar trots mailutskick och lappar.

Ni var de första vuxna som mina barn lärde känna efter familjen. Ni gav barnen tid, trygghet, lugn och kärlek. Ni visade dem att världen är en fin plats. Tack!

 

Ruth under inskolningsveckan när hon just hade lärt sig att somna på golvet och ville prova överallt

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Elina Suoraniemi

  Tusen tack för dina fina ord, det värmer i mitt hjärta ❤
  Barnen är ju vår framtid som vi ska värna om väl.

  1. Margareta Bronegård

   Tack för de fina orden. Jag instämmer med allt. Jag har arbetat både som förskollärare och förskolechef och jag har sett personalens fantastiska arbete varje dag. De är värda allt beröm som de kan få.❤️

 2. Anonym

  Tack, just nu pensionär men jobbar lite grann fortfarande. Hr jobbat som förskollärare i 26 år innan. Man blir så glad av att läsa detta så man gråter. ?.

 3. Anonym

  Tog examen i januari och har snart arbetat som förskollärare i 10 månader men funderar starkt på att redan lämna yrket. En anledning är dels vårdnadshavarna. Under mina 3 första månader som nyexaminerad förskollärare var jag väldigt motiverad men jag fick veta att det var en flicka som inte varit på förskolan av anledningen att jag är en manlig förskollärare. Det kändes inte alls roligt då jag kommit till en förskola där alla lokaler saknade lärandemiljöer vilket jag fixade på många olika sätt på Enbart tre månader vilket inte funnits på över två år. I min profession behöver jag som förskollärare ha ett professionellt förhållningssätt så jag tog tag i situationen och samtalade med mamman och pappan och med tiden så accepterade dom mig. Men innan det skedde så var mormorn väldigt kritisk över att en man skulle börja arbeta på förskolan. Flickan började så småningom komma till förskolan och hon gillade mig väldigt mycket. Hon ville att jag skulle följa med henne hem och så vidare vilket hon fortfarande frågar om. För vårdnadshavarna kanske situationen löste sig men för mig har det blivit som ett ärr och det är numera flera saker som gör att jag inte orkar med det här yrket.

  Det börjar tära att aldrig höra uppskattning för det man gör, speciellt när vårdnadshavare inte känner till vad jag gör under en hel arbetsdag. När jag skapade de olika lärandemiljöerna så använde jag egna pengar och fixade mycket på min fritid. Helt plötsligt fanns det lärandemiljöer där material fanns tillgängligt för alla barn vilket skapade möjligheter för barnen att gå vidare i sitt lärande och sin utveckling. Men det uppmärksammas inte för en man kan väl inte göra något sådant utan han har hamnat i förskolan för han inte kan något annat?

  Jag ansvarar inte enbart för det pedagogiska arbetet utan jag genomför även arbetsuppgifter som inte ens jag ska behöva göra som dukning, diskning, sopa golv, moppa golv, bäddning och tvätta kläder. Jag är även jag en människa med familj och vänner utanför jobbet. Med andra ord har jag också mina egna problem utanför jobbet som en farmor som precis fått cancer och jag själv med en kronisk mag och tarmsjukdom sedan 9 år tillbaka. Men trots detta har jag ett leende på läpparna i mötet med vårdnadshavare som ibland kan bemöta en som en påse skit. Jag skulle inte ens bemöta min värsta fiende på det sättet som vissa vårdnadshavare gör, det är verkligen ibland ett vidrigt beteende från deras sida. Jobbar för övrigt på en småbarnsavdelning med 35 barn och 6 pedagoger och ibland är personal sjuka och vi får inga vikarier. Så det sista du behöver efter en arbetsdag på ibland 10 timmar är en vårdnadshavare som trycker ner dig ännu mer när du ibland fått jobba för 3 personer.

 4. Elsi

  Tvätta, laga och särskilt att namnmärka kläder och skor blir inte gjort och det gör allt dubbelt rörigt och värre!

 5. Åsa Granlund

  Helt underbart skrivet! Detbär såna här kommentarer från super föräldrar som gör att det varje dag känns lika värdefullt att få låna era fantastiska barn och njuta av det vi lär dom och får visa er,stressade föräldrar so.har krav på sig från alla håll och vi kan ge den trygghet ni behöver och vill ha för att veta att vi gör det bästa vi kan varje dag, oavsett,för era barn❤

 6. Annelie

  Tack för dina varma ord. Just de ord ni föräldrar ger oss är en av anledningarna till att jag fortfarande trivs i förskolan efter snart 35 år. Barnen ger så otroligt mycket och jag utvecklas med varje barngrupp. Än en gång Tack.

 7. Maria

  Tack ?
  Ord som är balsam för trötta förskollärarsjälar.
  Önskar dig o din familj en underbar jul och ett gott nytt år.

 8. Jenny

  Va fint du har skrivit. Jobbar själv som timvikarie inom förskolans värld och blev verkligen berörd av dina ord då min mamma jobbar som förskollärare och har gjort det i över 30 år och både jag och hon trivs med att se hur barnen gör framsteg i allt från att de skolas in till de ska lämna förskolan och gå upp i förskoleklass.

 9. Lottis

  Jisses vad fint skrivet! Tack snälla Manne för alla de värmande ord om vår vardag❤️.

  Många hälsningar och God Jul
  Lottis Freme
  Montessoripedagog

 10. Lena Antbro

  Även om jag inte arbetar på din dotters förskola så tackar jag för de fina orden ? Har jobbat i över 30 år inom förskolan och är fortfarande lika glad över att gå till jobbet. Trots dålig lön och alla baciller. Men det är barnen som med sin outtröttliga energi och glädje som gör att man ler och skrattar på jobbet även när det är tungt. Tack för att fu skrev de fina orden det värmde ❤️

 11. Isabel

  Tack! Jag får tårar i ögonen ❤❤❤ som du skrev, vi vill lika stolta som föräldrar när ett av våra barn lär sig något eller är snäll mot kompisar eller helt enkel säger tack efter ett glas mjölk ❤

 12. Susan

  Alltså så mycket tack. Det är bl a detta som gör att kag varje dag går till mitt jobb med nya förväntningar och kroppen full av värme, kramar och kärlek. Tusen tack ❤️❤️❤️

 13. Johanna

  Så himla fint och klokt skrivet! Stort tack för att du ser allt du ser att vi gör varje dag. Det är ett underbart yrke som skulle vara ännu härligare med fler föräldrar som tar sig tid att upplysa det vi gör bra, och ser att beslut som tas faktiskt alltid tas utifrån barnens bästa. Jag tar åt mig av det du skriver! Vi gör ett väldigt bra jobb, tack för att du påminner mig lite om hur bra

 14. Sara Astgård

  Tack! Jag är både förälder och förskollärare, Det verkar finnas olika typer av tålamodsreserver, en för jobbet och en som förälder…. som förälder är påklädning inför att gå ut med två barn nåt i hästväg tålamodsprövande….faktiskt en helt annan nivå än i trängseln i hallen på jobbet. Tur är väl det?.
  Älskar mitt jobb. Och mina egna ungar som mer än nåt annat kan reta gallfeber på mej?

 15. Ann-Sofi

  Åh, vad fint sagt och bra beskrivet? Det är ju så sant det du skriver! Jag blir varm i hjärtat och glad i själen när du som förälder har ”snappat” upp allt vi faktiskt gör? Tack snälla du – ”you made my day”❤️

 16. Susanne

  Så fint skrivet , jag blir alldeles rörd❤️Det värmer mitt och alla vi inom förskolan att få denna hyllning ?❤️ Hjärtligt tack och en kommande trevlig jul & gott nytt år ?

 17. Nora

  Blir tårögd när jag läser denna inlägg. Äntligen finns en som ser vad försiggår i förskolan. Vi upplever som att vi är gjorda för att tillgodose andras behov och ingen bryr sig om oss. Tusen tack Forsberg dina ord värmer

 18. Barbro Gullberg

  Tack, denna fantastiska berättelse, så bra formuierat, ingen klaga utan ord med uppskattning är värd att nå till både politiker o oss alla andra. . Tack åter igen från en mamma som har en dotter som arbetart många år i ,barnomsorgen o trivs med sitt jobb men nu börjar det bli för mycket!!!

 19. Birgitta Wallin

  Tack för sååå fina ord ❤️ jag blir alldeles rörd. Jag har jobbat inom i förskolan i 40 år och det är ett fantastiskt arbete, fritt men under ansvar. Vid några tillfällen när arbetet känts för tungt med ökade krav och stora barngrupper har jag provat andra yrken men alltid återvänt. Tack än en gång för den uppskattning du beskriver, förskolepersonal är verkligen inte bortskämda med det.

 20. Allen

  Vilken fin brev du har skrivit. Jag har jobbat som barnskötare i 3 år. Det finns inte ett jobb givande spännande och full att kärlek som det är arbete på förskolan. Jag kommer att utbilda mig din brev visade mig varför jag vill det. Tack.

 21. Ingela Håkman

  Tack detta kändes härligt att höra att höra att mitt jobb uppskattas vilket jag själv tycker är det bästa jobbet

 22. Najma Yousufi

  Hej och tack för fantastiskt fina hyllningord. Det ger faktiskt energi att kämpa. Det känns roligt att du är nöjd för ditt barns förskola och du känner det verkligheten, du har förståelse för det arbete som pedagoger gör i förskolan. Vi pedagoger gör allt för att ert barn ska få trygghet, glädje, uppmärksamhet, uppfostran och sociala delen. Vårt mål är att barnet bli bästa individ. Som pedagog kämpar och brinner för att alla barn ska få lära, utforska, uppleva och växa. Tack för dina fina ord.

 23. Anonym

  Tack tusen tack! Du ger mig energi att orka fortsätta! För mig som pedagog är det en självklarhet att få den ynnest att ge varje barn det de förtjänar! Men kramar till dig som förstår och uppskattar det jag gör❣️

 24. Mikaela

  Tack för de fina orden! Lite uppskattning kan göra mycket. Det är ett fantastisk jobb på många sätt men också väldigt slitsamt stundtals. Men det man får tillbaka från barnen gör att det är värt det! Vad roligt att du känner dig så nöjd och trygg med dina barns förskola, så hoppas jag att alla kan få känna. Så skönt med någon förälder som kan se objektivt på vad man gör i förskolan och faktiskt har lite förståelse för det arbete man lägger ner som pedagog, vi pedagoger gör ju så mycket mer än vad som kanske syns utåt när man som förälder lämnar och hämtar.. Tack för det, det är verkligen så viktigt att alla får känna sig sedda även vi pedagoger. Men statusen behöver definitivt höjas, är ju trots allt många som fortfarande tror att det bara handlar om att leka och byta blöjor vilket endast är en liten del av allt som händer i förskolan. Tack för att du ser de pedagoger du har i din närhet och för att du förstår! Fler föräldrar borde definitivt tänka så.

 25. Jenny

  Som pedagog på förskola är jag otroligt stolt över mitt yrke och är jätteglad för att få vara en trygghet och förebild för era barn. Ett leende från era barn tidigt på morgonen och den där kramen som man får spontant visar att man är betydelsefull i barnens vardag.
  Många föräldrar frågar när dom hämtar sina barn …
  Vad har ni gjort idag???
  Var Finns frågan …. Har mitt barn varit glad idag och fått den trygghet som föräldrar vill ha på förskolan.
  Vi pedagoger gör allt för att ert barn ska få uppmärksamhet , trygghet ,glädje , tröstning, lärdom, uppfostran + mycket mer. Listan för vad barn behöver är otroligt lång.
  Tack så hjärtligt för all beröm i brevet ?

 26. Michaela Alderin

  Tack snälla! Det värmde!
  Vi har trots allt slit ett underbart jobb.
  På vilket annat jobb får man när man kommer trött och på inte bästa humöret:
  En kram,ett kärleksfullt leende!
  Få höra att jag tycker om dig!
  Nyfikenhet mm
  Kan inget annat än bli lycklig.
  Sen att få så fina ord och uppskattning av många föräldrar gör det värt allt slit!!

 27. Jenny

  Så fint skrivet! Arbetar på en annan förskola o känner inte dig men tar ändå till mig av hur du ser vårt arbete i förskolan!

 28. Eva

  Hej, tack för ditt fina inlägg. Jag jobbar i en annan förskola och känner inte dig, men du berör. Jag skrev en liten text hur jag som förskollärare tänker och delade även ditt inlägg på en sida som heter pedagogiska tips och trix… på bara några timmar är där nästan 500 som varit inne och gillat…normalt är populära inlägg får 100 gilla markeringar på några dagar.
  Så ett tack från många mer än mig…. tack för vi får låna föräldrarnas barn…tillsammans hjälper vi barnen att bli sitt bästa Jag.

 29. Carina Ericsson

  Tack för dessa ord från dig så härligt att läsa från en förälder, det värmer i förskolehjärtat ? Jag har jobbat i över 30 år och älskar mitt jobb trots alla besparingar.. att mötas av förväntansfulla barn, tända stjärnögon goa kramar och barn som säger jag älskar dig fröken. Detta gör att jag går till mitt jobb varje dag kämpar på trots sämre förutsättningar, hoppas på att politikerna tar sitt förnuft till fånga ! Barnen är vår framtid ❤️

 30. Sara

  Tack och åter tack ? Blev innerligt rörd av det du skriver. Värmer otroligt mycket att få läsa dessa rader. Vi är många i Sveriges förskolor som varje dag gör allt vad vi kan för att se och räcka till till varje individ ❤️Sara/förskollärare

 31. Jeanette Larsson

  Tack för de fina orden, och för att du och alla andra föräldrar låter oss förskolepedagoger ta hand om de finaste ni har?

 32. Anonym

  Tack för de fina orden, och för att du och alla andra föräldrar låter oss förskolepedagoger ta hand om de finaste ni har?

 33. Pernilla

  Tack!!! Många gånger har jag tänkt att jag måste hitta på något annat än jobba på förskolan men tanken slutar alltid vid, i vilket annat yrke möts du av sån glädje och så mycket kärlek… Viljan att lära sig mer och en kram i hallen och orden som eka Hej fröken!! Ett underbart jobb som verkligen behöver få upp status och lön så fler får uppleva samma känsla!!! Tack igen för dina ord!! De betyder mycket för oss som kämpar med era små liv❤️

 34. Lotta

  Tack! Det rörde mig till tårar. Efter en höst som varit en kamp på min förskola, utan mycket uppskattning alls har jag och mina fantastiska kollegor slitit för våra små 1-2 åringar med en allt för stor barngrupp. Vi har kämpat så vi hårt att vi snart brister. Men ändå är det de små stunderna som när man får tid att dansa med en liten ettåring och se glädjen i hens ögon och skratten som gör det värt att slit, Små stunder när barnen helt plötsligt sjunger med i sången eller lär sig nya ord. Eller målar för första gången i sitt liv. Det är wow. Vid 33 års ålder har jag kraschat två omgångar med längre sjukskrivingar och ändå vill jag och kämpar på för varje barn. Dålig lön och mest skäll om vart strumpor och vantarna är från föräldrar. Snoriga näsor konstant som rinner och vi bli boven som ringer hem barn med feber eller kräks. För att vi bryr oss om deras barn. Äter lunch med 6 st 1-2 åringar, se till att alla får i sig, se till att glasen inte åker i golvet. Trösta ett barn som är så snorig och slut i min famn, samtidigt som jag själv ska få i mig lunch och barnet somnar tryggt i mina armar. Det är vardagen just nu. Tack för att någon ser oss som kämpar och brinner för att alla barn ska få lära, uppleva, utforska och växa. /Lotta förskollärare

 35. Yvonne Wiktelius

  Tack för dina rader det både vörmde och stärkte mitt hjärta det jag gjort i 40 år har ” setts” Tack tack å God Jul??☃️❄️??

 36. Pia Andersson

  Tusen tack för alla fina ord. Så tacksam!!!!
  Att läsa ditt brev gör att man blir glad och det tråkiga man hör rinner bara av.
  Må bäst!!!!!

 37. Yvonne Garding

  Precis så är det! Jag har i ca 40 år verkat i förskolans värld , 35 år som ledare och alltid förundrats över den outtömliga kraft och kunskap som ” mina” medarbetare påvisat?Nu är jag pensionerad sedan 4 år tillbaks och kan så gott som varje dag påminnas om alla fantastiska människor som engagerat sig och utvecklat förskolan, Pedagoger som ser och förstår att erbjuda barnen en betydelsefull miljö, pedagoger som tror på människor. Det är stort, det värmer för alltid mitt hjärta ❤️Tack alla Ni❤️Utan Er skulle verksamheten inte utvecklas

 38. Michaela

  Tack! Tack för dina fantastiskt fina ord & tankar om oss förskollärare. Det värmer & än fast det redan är kul att gå till jobbet så blir allt betydligt roligare när man ibland kan få läsa sånnahär fina saker. Tack för din omtanke & kärlek!

  1. Jessica

   Det var nog inte menat bara till er förskollärare utan till all personal, även barnskötare och vikarier, Vi gör en insats varje dag vi också!

 39. Lotta

  Tack så fint skrivet. Arbetat i 40 år. Det är slitigt men man får så mycket kärlek från barnen. I dag är det för stora grupper. Jag har väldigt svårt att förstå att man lämnar sina barn i förskolan när man som förälder är hemma t.e.x föräldraledig. Föräldrar borde stötta personalen mer t. e. x säga ifrån till politiker m. m när grupperna blir så stora som det är i dag.

stats