Manne Forssberg

Jag hoppas att mina barn aldrig behöver komma ut

”Har du någon pojkvän än?”

”Är du kär i någon kille?”

”Finns det några söta killar i förskolan/ skolan?”

Det är frågor som har ställts av vuxna till mina döttrar från att de var pyttesmå. Ingen av frågeställarna har haft någon mörk politisk agenda eller avsiktligt velat begränsa mina barns valmöjligheter. Ändå är frågorna förödande. De antyder nämligen att det finns en önskvärd sexualitet. Att tjejer som inte är intresserade av killar utgör ett försumbart undantag.

Frågorna låser in folk i garderober som de senare tvingas bryta sig ut ur, ofta med stor vånda. Att någon någonsin ska behöva komma ut är så outsägligt dystert. Att komma ut betyder ju att man berättar för omvärlden att ens sexualitet inte stämmer överens med deras fördomar.

Skulle det inte vara bättre om omvärlden gjorde sig av fördomarna? Om man insåg att man inte har en aning om vilka folk fantiserar om, är kära i eller vill pussa. Och om man frågade ”finns det någon som är söt i skolan” och ”är du tillsammans med någon” istället för att utgå ifrån att flickor gillar pojkar och pojkar gillar flickor. Då skulle vi ge våra barn oändligt mycket mer frihet och bespara dem väldigt mycket ångest. Ingen skulle någonsin behöva komma ut som det ena eller andra.

Sandra_Rogers_Photography_(9)

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Elin

  Klokt inlägg. Det är lite samma med frågorna man får ex på jobb eller så. Jag tycker om när man får frågan ”har du en partner?”. Jag själv är tillsammans med en tjej och jag förstår att ingen menar något illa, men jag får alltid ”förklara” mig på något sätt. Vilket har varit jobbigt periodvis, Men det blir som sagt lättare och lättare 🙂

 2. Jenny

  Hej! Tack för en bra blogg! När min äldsta tjej var ca.3-4 år så hade vi följande konversation:
  -Mamma
  – Ja
  – Tjejer kan gifta sig med tjejer
  – Ja
  – Och tjejer kan gifta sig med killar
  – Ja
  – Och killar kan gifta sig med killar
  -Ja
  – Och jag ska gifta mig med Tobias! 🙂
  Det kändes bra att i hennes värld var alla tänkbara kombinationer lika ok och hennes val var inte en tjej eller kille utan kompisen Tobias.
  Ha det bra!
  Jenny

stats