Manne Forssberg

Kom ihåg sommarsimskolan

I samarbete med Trygg-Hansa

I helgen var jag på badplatsen med mina barn. Jag gissar att vi kommer vara vid vatten ungefär hela tiden under sommarlovet. Så fullkomligt ljuvligt men också oerhört läskigt.
Om mina barn försvinner utanför mitt synfält i en hundradels sekund får jag panik direkt. Även om de står och plaskar vid strandkanten.

Jag var och badade med Ruth när hon var ett och ett halvt år. Hon stod alldeles bredvid mig i en barnbassäng och hade armpuffar på sig. Jag växlade några ord med en vuxen. När jag tittade åt Ruths håll tumlade hon omkring i vattnet. Ena armpuffen hade ramlat av och hon kämpade för sitt liv. Ändå hördes ingenting. Hennes kamp var alldeles tyst. Det hörs inte när ett barn drunknar. Och det går på ett ögonblick.

Förmodligen hade hon bara legat så i en sekund. Men det som var så oerhört skrämmande var att jag inte visste exakt hur länge. Och att jag inte hörde någonting trots att hon var högst en meter ifrån mig.

Jag vill att mina barn ska lära sig säkerhet i och kring vatten för att både kunna klara sig själva och hjälpa andra. Jag vill att barnen ska kunna njuta av vatten men också ha respekt för det. Och jag vill någon gång i framtiden kunna vara med mina barn kring vatten utan att ständigt drabbas av panik.

Trygg–Hansa har sedan länge arbetat med att öka säkerheten vid vattnet och samarbetar med Svenska Livräddningssällskapet med visionen att inga barn ska behöva drunkna. Trygg–Hansa finansierar ca 350 stycken sommarsimskolor där över 30 000 barn per år får lära sig säkerhet i och kring vatten.
Barnen får träna på att simma. De får också lära sig hur man beter sig när man badar, åker båt, eller är på isen, samt hur man kastar ut en livboj till en kompis och hur man larmar 112. Oerhört viktiga kunskaper som räddar liv.

Sommarsimskolorna brukar dra igång efter midsommar, HÄR kan man hitta den simskola som är närmast och anmäla sitt barn. Gör det!

IMG_0930

Advertisement

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats