Den här texten skulle kunna handla om ojämställda löner och pensioner, om tolkningsföreträde, om en EU-parlamentariker som argumenterar för att kvinnor är mindre värda, om en repressiv sexualmoral, eller om förlossningsvård. Men just nu vill jag prata lite om idrott och träning.
Vi börjar med Margit Nordin, vars deltagande i Vasaloppet gjorde att skidförbundet förbjöd kvinnor att delta i skidlopp längre än 10 kilometer. Manliga kommentatorer tyckte att nio mil var alldeles för långt för en kvinna och att kvinnligt deltagande förvandlar det ädla loppet till ett cirkusspektakel. Margit Nordin fortsatte åka, med lösmustasch och falskt namn, och från 1981 tilläts kvinnor att åka Vasaloppet tillsammans med männen.
1973 slog tennisstjärnan Billy Jean King manschauvinisten Bobby Riggs med 6–2 6–1. Bobby Riggs hade arrangerat matchen för att bevisa att kvinnor var värdelösa på tennis. King var världsetta i tennis och dessutom aktivist som grundade Womens tennis association och kämpade mot den orättvisa fördelningen av prispengar. Hon vägrade ställa upp i U.S. Open om inte prispengarna fördelades lika. 1973 var U.S. Open den första majorn som hade lika fördelning av prispengar mellan män och kvinnor, tack vare hennes kamp.
Kvinnligt idrottsutövande har alltid varit ifrågasatt eftersom det har hotat männens känsla av överlägsenhet. Om kvinnor springer fortare, hoppar längre, spelar bättre tennis och lyfter tyngre än män så misslyckas de med det uppdrag som vi män givit dem: Att bekräfta oss som fysiskt överlägsna.
Fortfarande får pojkars och mäns idrottande mycket mer resurser än flickors och kvinnors. I Malmö fick exempelvis killar 75 procent av träningstimmarna 2011.
Kraftsport är en viktig murbräcka och ett potent kampverktyg eftersom det är så konkret. Män kan helt felaktigt hävda att de är lika bra på fotboll som kvinnliga elitspelare, det är svårt att motbevisa, men det är desto svårare att hävda att man lyfta 200 kilo i knäböj som Isabella von Weissenberg. Och om en pojke säger till en flicka att tjejer är svaga kan hon berätta för honom att Kimberly Walford har dragit 257,5 kilo marklyft vägande 71,3 kilo.
Det här handlar inte bara om elitidrott. Det handlar om att flickor och kvinnor ska få ta plats med samma självklarhet som pojkar och män. Om att skrida in till fria vikter-rummet på sitt allra första träningspass för att man har lika stor rätt som någon annan att vara där. Om att gymmen, tennisbanorna, skidspåren och idrottsanläggningarna tillhör alla. Och om att kvinnor har andra saker att göra än att spegla män.
Isabella von Weissenberg
Senaste kommentarer