manneforssberg

Manne Forssberg

Låt inte vuxnas fylla förstöra barnens sommar

Sommaren är högsäsong för drickande. Aldrig dricker vi så mycket som då. Varje sommaraktivitet har sin särskilda dryck. Grillen blir meningslös utan öl, picknickkorgen laddas med prosecco, sillen kräver sin snaps och ljumma kvällar utan rosé är som kärlek utan kyssar.

Jag funderar ofta på hur mina barns sommarlov skulle vara om jag fortfarande hade druckit alkohol. Skulle jag ha blivit märkligt förändrad och svårnåbar? Skulle blicken ha grumlats? Skulle drickandet ha varit viktigare än kvällsdopp och barkbåtar? Skulle jag ha ramlat från bryggan? Skulle jag ha inlett varje ny sommarmorgon med ångest, orkeslöshet och en brinnande längtan efter första glaset? Skulle jag ha svikit löften? Skulle mina barns sommar ha dominerats av oron över mitt drickande?

Lyckligtvis slutade jag dricka för snart nio år sedan. Jag tackar min lyckliga stjärna varje dag, men extra intensivt under särskilt alkoholindränkta säsonger.

Enligt en undersökning som gjordes av Yougov, på uppdrag av ett försäkringsbolag, tycker 23 procent av föräldrarna att det är okej att bli berusad inför barn. Det är ungefär samma andel av småbarnsföräldrarna som är högkonsumenter av alkohol.

Högsäsong för drickande innebär också alltid ett intensifierat lidande för många barn och unga. Sommaren är för många förknippad med skräck snarare än sovmorgnar, smultronstrån och stranddagar. Det är våld, oro och svikna löften. Vuxna som blir hotfulla, spritstinkande, gränslösa och pinsamma. Barn som blir tvungna att ta vuxenansvar: Ta hand om föräldrar som inte kan ta hand om sig själva, trösta en sviken mamma eller pappa, städa upp efter fylleorgier.

Kvinnojourerna har en ansträngd tid under sommaren. Många barn och kvinnor far illa under semestern, särskilt i familjer där alkoholmissbruk förekommer. Misär följer i det ökade drickandets spår.

Det är dock inte bara storkonsumenter som dricker extra mycket i sommartid. Och alla familjer präglas inte av oro och svek. Men även de som dricker ganska måttligt dricker mer under sommarmånaderna. Och att inte dricka alls anses inte som ett gångbart alternativ. Då sabbar man ju ackordet för alla som dricker. Om avhållsamhet från alkohol ska ses som fullt acceptabelt måste man kunna ange ett tydligt skäl som sjukdom, graviditet eller alkoholism. Snacka om omvänd bevisbörda.

Den här texten kommer inte nå dem som verkligen behöver det. Storkonsumenter kommer inte plötsligt sluta dricka, löften kommer inte sluta svikas och barn kommer inte plötsligt kunna andas ut.

Därför tror jag att det är alkoholnormen snarare än drickandet som ska angripas. Den som säger att det är mycket konstigare att dricka än att inte göra det. Att den som avstår måste förklara sig. Att alkohol är en oumbärlig del av sommaren.

En vuxen som inte dricker blir som en trygg punkt för barn och dessutom en viktig ambassadör som visar att det är acceptabelt och helt rimligt att inte dricka.

Om fler vuxna vågar utmana alkoholnormen kan fler barn njuta av sommarlovet. Då kanske sommar äntligen kan handla mer om smultronstrån och stranddagar än om rosévin, öl och svikna löften.

 

IMG_8236

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
manneforssberg

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Emma

  När jag var gravid fick jag ju klart inte direkt några frågor om varför jag inte dricker men jag minns att det var nåt tillfälle då det serverades ”alkoholfri” cider som ändå hade nån procent visade det sig när jag, som alltid, tittade på flaskan själv för att dubbelkolla. Då fick jag ändå förklara att det inte handlade om graviditeten utan att jag har nolltolerans mot alkohol. För att jag är en beroende och det står inte skrivet i pannan på mig. Suck. Tack för ett bra inlägg.

 2. Anonym

  Håller verkligen med jag tycker det är ok att dricka ett glas vin men faktiskt inte mera. Då är det risk att dricka mera och då kan föräldrarna inte vara närvarande med barnen längre om de dricker för mycket alkohol det är en sjukdom faktiskt.

 3. Jessica

  Jag festade igår. Bakis Idag. Händer ej ofta. Men nångång. Jag har två ungar! Jag kan ta ett glas vin eller två hemma, även nån öl då och då min sambo likaså. Jag tycker det känns avslappnat och det vill jag att mina barn ska se. Ett helt ok, normalt hem med avslappnad attityd hellre än folk som är helnykterister, extrema människor i många avseenden och oftast inte så jävla hälsosamma i andra! 😋 men är man en hyfsat välfungerande mänska som kan ta några öl utan att bli dum i huvudet framför barnen så why not!

  1. Anna

   Jag förstår precis vad du menar….MEN bara för att ni inte märker att ni förändras när ni dricker så gör barn det. Barn är experter på att känna av när ens föräldrar ändrar beteende vare sig vi vill visa det eller inte.
   Självklart ska man kunna få njuta av ett glas eller två men skribenten menar nog att de som redan dricker både fredag och lördag i vanliga fall, ökar sin konsumtion under sommaren och då är det lätt att det blir varje kväll vilket gör att man successivt får ett beroende.
   För vissa räcker det med 1-2 öl och sen är karusellen igång, så varför inte välja alkoholfritt när man är hemma med sina små barn?
   Att gå ut med kompisar någon gång utan barn och festa till det, det måste man ju få göra om man vill. Men att inte låta hemmet, som är barns trygghet, få vara just en trygg plats fri från fylla och bråk det tycker jag är ytterst oansvarigt.
   (Menar såklart INTE att så är fallet i ert hem)

 4. Susan Karlkvist

  Under mina 19 år som förälder har jag aldrig köpt hem alkohol och inte heller druckit på några som helst tillställningar. På en födelsedagsfest berättade sonen högt och tydligt till alla gäster “min mamma dricker inte sprit”. Några skrattade och en anhörig frågade varför då? Hon köper aldrig sprit…. Jag har valt bort alkohol pga biverkningar och av respekt för mitt barn. På min 50-års fest serverades ingen alkohol. Jag har svårt att umgås med familjen och vännerna när de ändrar personlighet. Blir sällan bjuden på fester pga min nykterhet och nej, jag har aldrig varit alkoholist. Jag är ett vuxet barn och medberoende.

 5. Malin Hugo

  Hela samhället är fokuserat på om det finns alkohol. hur mycket man får dricka? hur mycket man får köpa och ta med sig hem t.ex utlandsresa? osv . Man måste kunna umgås med varandra utan fokusering på alkohol. Vara med på aktiviteter utan alkohol är inblandat.

 6. A

  Växte upp i ett hem med 2 akademiker/välbetalda jobb till föräldrar. Men vad hjälpte det när min mamma drack bort sitt liv & våra. Fick tidigt bli vuxen & ta hand om min några år yngre bror, Har själv familj numera & det finns inte på kartan att jag eller min sambo skulle dricka inför våran son. Han ska inte behöva uppleva det liv jag själv hade som barn.

 7. Conny Persson

  Jag ser på alkohol på samma sätt som droger. Alkohol är en drog det också, precis som marijuana, eller för den delen amfetamin eller heroin. En drog är en drog, skillnaden är bara den att alkohol är lagligt och accepterat i samhället. Alkohol är på nåt sätt en del av kulturen i samhället, vilket egentligen är ett mycket märkligt beteende.

 8. Per-Arne Strandeberg

  Visst har du rätt, men samtidigt är det en utopi, “normalt” är ett mattematiskt medelvärde och då stora flertalet dricker alkohol så blir det då det “normala”. Har själv druckit åt helvete för mycket och även inför mina barn, de är inget jag är stolt över, men har sjukdomen alkoholism även om jag nu vart nykter i 13 år så har jag sjukdmmen alkoholism liksom ca, 10% av befolkningen. Dessa 10% måste slå hårt i marken innan de inser att de måste sluta dricka. Under skov av sjukdomen skiter väl den drickande i att barnen ser det. Att på ngt vis tro man kan förändra detta genom någonting annat än alkoholistens totala insikt om att inte mer dricka alkohol i sitt liv. Att dricka när inte barnen ser är nästan lögnaktigt och att leva dubbelliv. Visst vet jag barn far illa av detta drickande, men så har en del barn haft det i alla tider. Det har många olika faktorer som orsak det kan vara ekonomi, missbruk, egotrippar och helt enkelt olämpliga människor att bli föräldrar, vilket det finns gott om. Den som tror vi kan skapa ett nirvana på vår planet är både naiva och korkade, missbruk kommer alltid finnas, det enda man kan göra åt detta är att acceptera sjukdomsbegreppet på all form av missbruk och sätta krafter på att bota sjukdommen istället för att skuldbelägga dessa föräldrar som redan är nedtrampade av sig själva och omgivningen. Ingen är stolt över sig själv i sitt missbruk. Så stötta missbrukarna, legalisera alla droger och behandla beroende som sjukdom. Då först når vi resultat, Portugal är förebild no 1 i världen just nu.

 9. Christina bergkvist

  F
  Det krävs mod att leva obedövad!
  Det krävs ett uppvaknande för att bli medveten om tillståndet i världen o det krävs tålamod att lära känna sig själv allting startar med den insikten. Missbruk ( alla kategorier) och medberoende är orsaken till förfallet i samhällen o världen är min uppfattning. Smärta o lidande är vägen till förvandlingsprocessen. Det ropas efter mer kompetent personal??? Känslomässig intelligens är bristvara , akademiska examina kommer inte att förändra det är mänskligt lidande som kommer att tvinga fram ny syn på människan o livet tror jag. Hur ska vi kunna hjälpa barnen???

 10. jmj

  har en dotter på fem och en pojk på tre . de har aldrig druckit i deras närvarande. Får ofta höra ” du kan väl ta dig en öl till maten ” och måste varje gång förklara att jag inte vill dricka i umgänge med mina barn. många tycker då jag är överdriven och petig. förstår inte varför jag måste ta den förbannade ölen.

 11. Pernilla

  Och vi som vågar utmana normen måste stöttas. Jag har valt att bryta normen i min familj och för det har båda mina bröder sagt upp bekantskapen med mig för att jag blivit “för tråkig”. Smärtsamt men mina barn går först!

 12. Gunilla Isaksson

  Så bra!
  Hoppas, att många läser dina ord och begrundar. Men, de som behöver ta till sig mest slår bort alla argument för det gäller ju inte dem!
  Tänk om vi alla hjälptes åt att sprida kunskaper om hur illa barn mår när föräldrarna dricker så kanske det kan bli en liten uns skillnad….
  Jag tror att vanliga familjer utan problem inte ens tänker på hur det kan vara i andra hem och kanske umgås de heller inte med andra barnfamiljer som har problem och därför finns det tuvärr, inte i deras sfär.
  Se så medvetna folk börjar bli med det här med plastpåsars överanvändande…tänk om det gick att få igång en likadan medvetenhet hos allmänheten om hur illa barn mår i familjer som dricker!
  Att även “vanlig”konsumtion kan inge oro och ängslan hos barn är nog inte många som förstår.
  Jag tackar mina föräldrar att de tog vuxenansvar när vi växte upp och kanske kan dina texter få fler att tänka efter💏

 13. Tessie

  Väldigt bra skrivet! Tror att du verkligen satte huvudet på spiken med att det är alkoholnormen som måste ses över i första hand. Det är nästan alltid man får den där sneglande blicken för att “se om man är gravid” när man tackar nej till alkohol. Speciellt under högtider och på middagar. Tänk vad härligt om man slapp den där undran och misstänksamheten. Och att det “vanliga” blir att inte dricka sig full, speciellt inte när barn finns med i ekvationen.

  Tack för ett bra inlägg!

 14. Per-Ola Henriksson

  Helt galen värld vi har när man inte får vara nykter utan orsak. Såg min pappa berusad första gången när jag var 18. Han firade sin 50års dag, och jag festade tillsammans med honom. Är 36 nu och har kanske festat ihop honom en handfull gånger. Där ligger ribban för alkoholen i min uppväxt. Mina barn kommer inte se mig berusad förrän de är vuxna. Finns ingen anledning. Fortsätt utmana de som behöver utmanas. Fantastiskt bra skrivet!

 15. Camilla Bengtsson

  Jag har aldrig druckit en droppe alkohol. Och alltid får jag frågan om vi i min familj är väldigt kristna el om jag har nån förälder som är alkoholist. Men nej inget av det. Jag vill vara inte!!! Men så klart är det alltid jag som är konstig.?! Sååå trött på att det alltid måste handla om sprit.

 16. GunillaEborn

  Bra skrivet Dricke inte och får ofta höra Va!? Dricker du inte. Ser vuxna dricka i barns sällskap och tycker det är hemskt

 17. Per-Åke Andersson

  Klarsynt, lika klart som en fjällbäcks vatten.
  Och logiskt, lika logisk som en diskussion om alkoholen aldrig kan bli med den som dricker.
  Delar helt din knorr att det är alkoholnormen vi ska utmana bl a mot bakgrunden av flera hundratusen barn och ännu hundratusentals därtill som far illa av andras drickande.

 18. Kajsa

  Så bra skrivet 👍 jag avstår alkohol och känner att jag ger dem bäst trygghet så. Hoppas att mina 6 barn får fina sommarminnen att se tillbaka på när dem stora blir. 😃

stats