Manne Forssberg

Midsommar är ett helvete för oss alkoholister och för våra barn

Jag minns barndomens midsomrar så oerhört tydligt. Sjömanskostymen som jag skämdes för och var stolt över på samma gång. De klirrande påsarna i bilen. De vuxnas stress och spända förväntan inför lunchen. Faten med sill och potatis som bars fram. De immiga snapsarna. Vuxna som pratade allt högre. Grumliga blickar. Obehag.

Jag minns även mina midsomrar som ung vuxen. Hur jag på förhand oroade mig för att bli för full och göra bort mig. Jag la upp strategier. Varannan vatten. Folköl till snapsarna. Starköl men ingen snaps. Jag hade vita byxor med pressveck. Klirrande påsar på tunnelbanan. Sen spred sig alkoholen i kroppen som ett livselixir. Jag blev varm, mjuk och lycklig och all oro försvann. Det skulle nog gå bra ändå, oavsett hur jag drack. Sedan gräsfläckade byxor, svår ångest och kraftiga minnesluckor. Folk tittade anklagande på mig och jag försökte pussla ihop gårdagskvällen.

300 000 svenskar är beroende av alkohol och lika många har ett problematiskt drickande. Midsommar är för alla dem en vandring på mycket tunn is. Ibland kan det gå bra. Ibland går det åt helvete. Ett helvete är det även för deras anhöriga, i synnerhet barnen. För många barn är midsommarafton en av de värsta dagarna på hela året. Vuxna som gör bort sig, blir otrygga, bråkar, blir personlighetsförändrade eller behöver tas om hand.

Som tur var slutade jag dricka alkohol innan mina barn föddes. De har inte sett min blick grumlas. De har inte upplevt mig högljudd och förändrad. De har aldrig känt alkohollukt ur min mun. Jag tackar min lyckliga stjärna varje dag.

Enligt en undersökning som gjorts av Yougov, på uppdrag av ett försäkringsbolag, tycker 23 procent av tillfrågade föräldrar att det är okej att bli berusad inför barn. Det är ungefär samma andel av som är högkonsumenter av alkohol.

Midsommar är en familjehögtid och samtidigt är det en av de största suparhögtiderna. Det går inte ihop.Det är nästan obligatoriskt att dricka alkohol på midsommar. Alkoholnormen är aldrig så stark som under högtiderna. Den som avstår från alkohol avtvingas en förklaring.

Jag tror att nykterhet är viktigare än någonsin när förväntan på att dricka är som störst. En vuxen som inte dricker blir som en trygg punkt för barn och dessutom en viktig ambassadör som visar att det är acceptabelt och helt rimligt att inte dricka. Att det är fullt okej att inte ge sig ut på den tunna isen.

Om fler vuxna vågar utmana alkoholnormen kan fler barn njuta av midsommar som då kanske äntligen kan handla mer om lekar och blomsterkransar än om klirrande påsar och svikna löften.

 

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Dickson Stella

  Mitt namn är Dickson Stella från ZAMBIA, jag är här för att ge mitt vittnesbörd om en läkare som hjälper mig i mitt liv. Jag var infekterad med HIV-virus under 2012, jag gick till många sjukhus, kyrkor för botemedel men det fanns ingen lösning, så jag tänkte hur kan jag få en lösning så att jag inte kan förlora mitt liv, jag förlorade allt jag har min man flyr från mig och tog också mina barn på grund av min sjukdom. En dag var jag i flodsidan och tänkte nästa steg att ta om det skulle hoppa in i floden så att jag helt kan lösa mitt liv eller bara tänka var jag kan gå för att få en lösning. så en kvinna går till mig och berättar för mig varför jag är så ledsen och jag öppnar allt för att berätta för henne mina historier, hon berättade för mig att hon kan hjälpa mig, det är anledningen till att hon normalt kommer hit för att hjälpa människor så att du kan botas för att hon var med i det här problemet innan, presenterade hon mig för en läkare som kastade stavar på människor och gav mig han nummer och e-post så jag ringde honom och mailade honom också. Han berättade för mig allt jag behöver ge och ger mig instruktioner att ta, vilket jag följde ordentligt. Innan jag visste vad som hände kallade han mig och berättade att jag skulle gå till medicinsk kontroll, kallad Priest Salami för dina lösningar nu vid
  purenaturalhealer@gmail.com lägg till honom på watsapp +2348105150446

 2. Birgit Sjögren

  Dessa högtider som kunde vara så trevlig men ofta blir så fel. .Mina föräldrar var inte alkoholister men båda var barn till alkoholister. Jag slapp supandet men inte de känslomässiga skadorna. När jag började närma mig tonåren o hittade min bästa men destruktiva kompis så gick jag rakt in i kung alkohols mörker under en längre tid men hittade ut redan innan jag fyllde 30 år. Jag är väldigt tacksam för min nykterhet o att min dotter (som kom efter fem års nykterhet) har sluppit se sin mamma full o självdestruktiv. På torsdag fyller hon 30 år…..hon o alkohol – ja du tiden får utvisa. Tiden går fort. Tack för din livsberättelse som väckte många tankar. Lycka till med nykterheten o barnen…

 3. Jenny Andersson

  Jag minns den där midsommaraftonen, när vi skulle fira hos grannen mittemot och pappa gick hem tidigt för att han var så full.
  Problemet var att han i fyllan låste alla dörrar och vaknade inte när vi kom hem.
  Vi ringde på dörren, bankade på sovrumsfönstret utan att han vaknade. Det slutade med att vi fick peta upp fönstret och lyfta upp min 6åriga lillebror så han kom in. Han fick klättra in och låsa upp dörren åt oss. Det skrattades mycket åt det här flera veckor efteråt, men ingen av oss barn tyckte att det var det minsta roligt. Därför är jag idag nykterist, och försöker ge mina barn lyckliga barndomsminnen

 4. Tessie - mamma till två döttrar

  Fint skrivet. Mina barn har aldrig sett mig alkoholpåverkad heller. Sen dricker inte jag alkohol så värst ofta överhuvudtaget, men känner också att det är speciellt viktigt under familjehögtider, så att fokuset fortsätter att vara på dem.
  Tack för en viktig text!

stats