Manne Forssberg

När börjar barn gå själva till skolan nuförtiden?

En otrolig milstolpe: Iris har börjat gå själv till skolan. Det är bra på alla sätt. Hon är helt sprängfylld av glädje och stolthet. Den ökade friheten leder till större ansvarstagande. Hon väljer kläder, packar ryggsäcken, borstar hår och tänder. Morgnarna flyter mycket smidigare.

Innan Iris började i skolan trodde jag att alla barn numera skjutsas till skolan i princip skoltiden igenom. Att dagens föräldrar är livrädda för att låta barnen röra sig fritt i närmiljön. Dagens föräldrageneration brukar ju beskyllas för att vara supercurlande, skräckslagna och överbeskyddande.

Själv började jag gå till skolan i ettan, fick hemnyckel i tvåan och började åka pendeltåg och buss när jag bytte till skola i stan i fyran. Jag har tänkt att det är en 90-talsdoftande och mycket ögonbrynshöjande kuriositet. Något att berätta för häpna barn och barnbarn.

Nu har jag förstått att det är ganska exakt likadant nu som när jag var barn. Åtminstone där jag bor. Barnen börjar gå till skolan själva i ettan och får hemnyckel i tvåan eller trean. Lågstadiebarn får hänga ute med kompisar på gårdarna och gå på Pokemonjakt utan vuxeninblandning.

Vi är kanske inte så överbeskyddande och skräckslagna som påstås. Det är oerhört glädjande av en mängd skäl. Barn behöver vuxenfria världar, frihet, ansvar och vardagsmotion. Hurra!

Mitt empiriska underlag är dock ganska begränsat. Kanske är det helt annorlunda på landet eller i innerstan. Hur är det där du bor? Och när får dina barn gå själva till skolan?

 

IMG_8577

Första skoldagen. Känns som en evighet sedan.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Johanna

  Vi bor i Uppsala och upplever allmänt att många barn skjutsas, särskilt pga skolvalet då många går i skola i en annan stadsdel och kanske måste byta buss flera ggr. Vår 9-åring har fått gå själv till skolan så snart skolan tillät det, dvs i 1:an. I fsk-klass skulle förälder lämna över till ngn av lärarna varje morgon. Vi bor granne med skolan utan korsande väg och ser entrén från fönstret så det har varit väldigt smidigt. Hemma själv har hon fått vara någon enstaka gång. Ena gången passade hon då på att gå hem, ta pengar från spargrisen, gå till ICA, handla godis, gå hem o upptäcka att hon låst ute sig själv, gå till fritids o ringa efter oss. Då hade vi en del att prata om när vi kom hem…

 2. Sara

  Mina barn är 11 och 9 nu. Min nioåring började gå hem direkt efter skolan tillsammans med storasyster När hon började tvåan. Vi bor så vi ser skolan från vårt hus. Ibland tar de med sig kompisar hem (med godkännande från resp. Föräldrar). Det funkar bra för oss. De äter mellis och ibland bakar de kladdkaka och har bryggt kaffe när jag kommer hem vid fyratiden. De växer av ansvaret vi kommit överens om. Det är skönt för dem att kunna ta det lugnt mellan skolan och träningarna på kvällarna. Mina tjejer är mogna och jag litar på dem. Inser att det beror på barnen och livssituationen hur man väljer att göra.

 3. Linus

  Vi har två barn, en som nu gått ut ettan och en som gjort sina sista dagar på förskolan och väntar på förskoleklass. Våran äldsta gick själv till skolan redan i förskoleklass, vi bor visserligen väldigt nära skolan och kunde titta på honom lite i smyg när han stolt spatserade med sin ryggsäck till skolan. Jag tror inte att det hade varit några problem att låta honom gå även om vi hade haft lite längre till skolan, jag tror på att ge barnen möjligheter att känna sig ”stora” och självständiga. Tilläggas ska väl att vi bor på Arnö, ett litet område i utkanten av Nyköping. Det finns inte några bilvägar som en behöver ta sig över för att ta sig till skolan, däremot är trafiken och hur en beter sig där något vi tidigt pratat med våra barn om.

  1. Linus

   Jag vill bara tillägga att med det yngsta barnet som börjar skolan till hösten, får om hen vill och känner sig mogen att gå själv möjligheten att göra det. Det är alltså inget påtvingat att gå själv till skolan. Det äldsta barnet tjatade om att få gå själv till skolan på mornarna innan vi vågade släppa honom.

 4. Jenny

  Min dotter går inte själv till skolan (börjar 2an efter sommaren) Dock beror det på att hennes pappa börjar jobba tidigt så hon körs till fritids, och jag bor i stan ca 5 km ifrån skolan så det är inte så aktuellt. Jag och hennes pappa har inte diskuterat detta då det inte känns så aktuellt än. blir väl sen när hon klarar sig hemma själv på morgonen, men när gör man det? 3an -4an? Det är svårt det där iaf. Sen tyxker jag att mkt handlar on att man ska kunna lite på barnet. Att dom tex är försiktiga vid gator/övergångsställen om dom måste passera det mm. Sen ska barnen självklart vara trygga med det. Men här hemma hos oss så får dom cykla och leka väldigt fritt (vi bor i ett lugnt villa område)
  Tror dom växer mkt som personer att att få ”klara” sig lite själva

 5. Ulrika

  Våra barn fick börja gå/ cykla själv i tvåan. Slutade fritids våren i trean. Nu är dom 21 och 26 år så det var länge sen. Mvh ullis

 6. Maria Boshag

  Släppte först iväg min dotter i 3:an, och då har hon ändå bara 5 min gångväg.. det va annorlunda på vår tid!! Med vänlig hälsning, hönsmamman

 7. Maria

  Ska tillägga: jag tycker det är viktigt att barnen får en stund helt själva varje dag. Hellre de är ensamma hemma 1 timme på em, än kommer med oss en timme senare. Man upptäcker sig själv mär man är själv.

 8. Maria

  Min 8 och 10 åring har börjat ta bussen själva nu på sommarlovet för då får de sovmorgon. Då går de upp själva också. Vi ringer o stämmer av så de fixar allt o går i tid. Nervöst först men äh, det viktigaste är att man har diskuterat vad de gör i fall av tex Fula Gubbar, Störiga Ungdomar, Missad Buss. Lite rollspel o strategitänk. Annars började de ta bussen själva för 1 1/2 år sen hemåt.

 9. Sara

  Vi kommer nog följa vår son till och från skolan i många år till men han Aspberger och ADHD och det med en innerstadsmiljö gör nog att vi inte kommer våga släppa honom på ett bra tag. Han är rätt långt ifrån att fixa allt praktiskt själv och har ruskigt dålig tidsuppfattning. Ibland blir jag lite trött när jag inser att vi kommer ha ganska mycket mer jobb än andra föräldrar ett bra tag till.
  Men jag tror andra barn tar sig till skolan själva någon gång i tvåan eller trean. Men jag tror att det kanske beror på hur nära de har också.

 10. Anna

  Här ute (skärgården) cyklar våra barn själva till och från skolan nu när de går i tvåan och trean. Nyckel hem får stora först i fyran för vi vill att de går på fritids ist för att spela hemma. Pokémonjakt utan föräldrar började vi med i ettan resp tvåan.

stats