Manne Forssberg

Pappor, vi måste styra upp vårt sommargame!

Fellow medpappor. Vi måste skärpa till oss! Vi måste styra upp vårt sommargame! Semester innebär att man är ledig från jobbet – inte att man kan släppa exakt allting. Vi har barn. Som måste tas om hand även på sommaren. Blöjor kommer inte magiskt bytas utan mänsklig inblandning, lunchmat kommer inte uppstå ur intet och utflyktspackningen packar sig tyvärr aldrig själv.

Urscenen för sommarens könsrollshaveri är följande: En självbelåten man vid en grill. Han bär fram köttbitar och pöser av stolthet. Medan han har grillat har bordet dukats vackert. Såser, sallader och tillbehör har förberetts. Barn har snutits och fått på sig kläder. Katastrofer och konflikter har effektivt avvärjts. Ändå känner mannen instinktivt att han ligger på solklart plus. Han har ju lagat mat.. Då kanske det inte är så konstigt att han sitter kvar vid bordet medan disken bärs ut.

Det räcker att besöka en badplats några minuter för att få syn på ett djupt ohälsosamt mönster: Männen tar semester från precis allt på kvinnornas bekostnad. Män på badplatser kostar på sig att slumra till eller försjunka i en tidning. Kvinnor ser till att barnen inte drunknar, hungrar ihjäl, eller bränner sig i solen.

Kvinnor gör. Männen blir i bästa fall tillsagda att göra.

På en badplats alldeles nyligen:

Kvinna (upptagen med att amma det yngsta barnet) : ”Kan du smörja in xxx?”

Man (jättargt):  ”Då kanske du skulle kunna berätta var solkrämen är!!”

Som om det var något slags övergrepp att hon har packat. Som om det vore höjden av illvilja att be honom att smörja in ett barn medan hon ammar. Som om det var jättesvårt att leta efter solkräm i packningen.

Det här funkar inte längre. Vi lämnar som ett spår av utmattade, ledsna och förbittrade kvinnor efter oss. Vad är vi för människor som checkar ut själva men inte låter våra älskade göra samma sak? Kvinnor bränner ut sig i skyhögt mycket högre utsträckning än män. Det beror till stor del på dubbelarbetet. Att vara ytterst ansvarig för allt som rör hemmet och barnomvårdnaden. Att aldrig få vara ledig.

Nu kommer någon säkert invända att det även finns utarbetade stackars män med fruar som aldrig lyfter ett finger. Och att det finns massor av kvinnor som står vid grillen medan männen slavar med blomsterarrangemang, bearnaise och blöjbyten. Så är det säkert. Det finns undantag. Mönstret är dock supertydligt. Män zoomar ut i alldeles för hög utsträckning och kvinnor gör det alldeles för lite. Vi behöver komma tillrätta med det.

 

Här är en checklista för att undersöka hur jämställd semestern är:

1. Vem packar väskorna?

2. Vem packar upp väskorna?

3. Vem har koll på var allting finns?

4. Vem vet var solkrämen är?

5. Vem håller koll på att barnen inte drunknar?

6. Vem planerar gemensamma aktiviteter?

7. Vem handlar, planerar och lagar middag?

8. Vem vet om något saknas i barnens sommargarderob?

9. Vem får sovmorgon?

10. Vem tar ansvar för att barnen smörjs in och får på sig solhatt?

11. Vem fixar lunch?

12. Vem får mest egentid?

 

IMG_8186

Man vid grill

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Tessie

  Ännu en bra text och ett viktigt ämne att ta upp! Roligast är nog kommentarsfältet ändå, vilka arga män som hittade hit. ”Det luktar feminist” och ”detta skriker feminist så man blir illamående”… Självklart är Manne feminist, alla väl funtade människor är ju ändå feminister, vakna upp nu!

  Tack för ännu ett bra inlägg!

 2. Micke

  Personligen tycker jag inte man ska se så mycket till vem som gör vad utan räkna på tiden det tar att göra det man gör. Om den ena i förhållandet håller på att rusta huset tycker jag inte att den andra har rätt att gnälla att den får laga mat,städa,köra diskmaskinen och byta böljor den som gör det sist nämnda kommer ändå ha mer tid till att sitta i soffan. Sen om det är mannen som rustar eller kvinnan är väl skit samma.
  Jag tror inte många ser till tiden det tar att göra olika saker utan bara till hur många saker man gör. Spela roll om man gör en sak som tar 20timmar utav din tid i veckan eller om du gör 35 saker som tar 20 timmar i veckan man har ändå lagt lika mycket tid på saker som måste göras. Mer fokus på tiden det tar att göra det man gör och inte på vad man, så skulle nog männen i många relationer ligga på starkt plus i timmar och andra förbaskat mycket mer på minus än vad de redan gör.

  1. F.G

   Att skruva trall, måla, rensa ogräs mm är avkoppling för mig när det går att göra utan att behöva tänka på allt annat som ska göras. Faktum är att även i det jämförelsevis jämställda förhållande jag lever i finns stora skillnader som behöver uppmärksammas o diskuteras för att det ska fortsätta vara ett förhållande där båda trivs. Jag tänker att man nog ändå behöver ha i åtanke på antal saker man håller koll på, inte bara timtiden. Det är ansträngande att ha koll på barnens aktiviteter, kläder som behöver införskaffas, packningar, tänder som ska borstas, rodda ihop träffar med andra mm. Detta sitter jag inte ner och gör som en egen aktivitet utan detta pågår parallellt med tvätt, matlagning, ogräsrensning, barn som ropar, renovering, städning mm.
   När min man fixar bil, renoverar, lagar mat mm så gör han i mycket större utsträckning bara det. Barnen ropar inte lika mycket på honom, han står inte och planerar packningen inför resan samtidigt som han tvättar bilen på samma sätt som jag ständigt jobbar på att ha en övergripande koll och planering.

   Jag ser det som att vi alla måste hjälpas åt för att bryta vissa mönster som vi inte mår bra av. Jag måste släppa kontrollen o lita på att maken fixar packningen o inte klagar när saker missats. För att fixa saker bättre behöver vi träning oavsett det gäller att se till att barnen får gympakläder med sig till skolan eller bygga altan. Jag tror att många mammor gärna bytt uppgifter ibland men att kunskapen att t.ex. bygga altan saknas och den kunskapen saknas helt enkelt för att de aldrig tidigare byggt en altan så för att få denna kunskap behöver man helt enkelt göra just det, bygga altan. Lika viktigt där är att man ger positiv feedback o inte uppmärksammar eventuella brister. Sen får man generellt sett bra mycket mer positiv feedback på de ”manliga” aktiviteterna. ”Gott grillat kött”, ”snygg altan”, ”va bra med en händig karl”… Sällan man får höra ”bra packat” ”fint du har koll på barnens aktiviteter”, ”vad bra att du orkar tjata på barnen så de borstar tänderna varje morgon o kväll”…

   Skönt att jobba när man jobbar, vila när man vilar men problemet är att under denna vila så tror jag att många föräldrar fortfarande jobbar i tanken och det är där jag tänker vi behöver hjälpas åt bättre. Är vi nöjda med uppdelningen/samarbetet gällande de praktiska göromålen – bra! Spelar ingen roll om det då handlar om disk, renovering, bilfix men det här ständiga roddandet tror jag att många behöver diskutera och bli medvetna om för detta syns inte utan sker i våra hjärnor och kan göra en verkligt trött. Jag tror att det är en stor bidragande orsak till att kvinnor bränner ut sig oftare än män. Kvinnor behöver ta efter männen och vara mer i nuet – jobba när man jobbar, vila när man vilar. För att det ska funka behöver också männen förstå allt jobb som ligger bakom ”familjelivet” och ta ansvar för att dela på detta.

  2. Petra

   Så typisk manlig kommentar! I 90% av alla förhållanden jag har sett är det kvinnan som tvättat, städar, diskar, fixar mat (planerna, handla, laga) SAMTIDIGT som hon har koll på barnen. Testa att bygga och ha koll på barnen samtidigt, först efter det kan du säga att tiden man lägger är Jämställd.

 3. Annelie

  Intressant att du tar upp detta ämne. Jag ser detta i många barnfamiljer runt mig, även om vissa pappor tar mer ansvar än andra så är det ändå oftast mamman som har koll på allt&barnen.
  Jag ska visa denna lista för min sambo när han kommer hem så att vi kan diskutera den tillsammans. Kanske har vi olika uppfattningar om vem som gör vad? Angående att packa väskan när vi ska till stranden/ut med båten så har vi bestämt att skriva en packningslista och sätta upp- som underlättar för båda ?
  Fortsätt gärna skriv på detta temat.

 4. Marie

  Läste upp detta för min sambo då igenkänningsfaktorn är sjukt hög. Hans enda, arga kommentar var ”jag vet inte vad du är ute efter”.
  Tack manne för att du lyfter detta och får mig att vakna upp. Underbart!

 5. Janne Skogblom

  Medvetet provocerande inlägg som dessutom får tv-tid i Nyhetsmorgon! Detta skriker feminist så man blir illamående. Ska en tv-kanal sända politiskta eller budskap av det här slaget!? Eller jo ursäkta, det är ju politiskt korrekt, och det är ju det enda det går ut på i media nu för tiden.

  Att man ens får sitta i en tvsoffa och medvetet sprida feministisk propaganda är för mig helt obegripligt.

  Dessutom får herr Manne det att låta som att det är såhär i alla familjer och att det finns undantag. Må hända det är såhär i stora fina storstäderna här i landet där solsidan är rena rama verkligheten vad vet jag, Men i mina regioner är livet tämligen jämnställd UTAN att ens försöka göra det jämnställt.

  Män och kvinnor födds med olika förutsättningar och i vårt hushåll är det mannen som lagar maten, byter blöjor OCH renonoverar huset och kvinnan packar väskan, diskar och så vidare. Ska vi gå på den smått vinklade listan här så plockar mannen trots det mest poäng. Men listan bör förlängas till som någon redan skrivit, köra bil, skruva, bära, rusta,

  Äcklar mig att sådant här förekommer och hamnar i det som anses PK! Som tur är ser inte verkligheten ut såhär även om media lyckas lura vissa tyvärr..

  Nej SKÄRPNING herr Manne, dags att skärpa upp ditt overall game! Men passar även på att gratulera dig, du har lyckats provocera mig och många andra. Vi som rustar renoverar jobbar 40 h vecka, samt tar hand om en hel hög med ungar den övriga tiden med ALLT vad det innebär. Och du Manne, ibland händer det att jag behöver påminna min HEMSKA fru som glömt smörjt in någon av barnen. Kan du tänka dig???

  1. Astrid

   Oj. Känsligt ämne här tydligen!
   Kanske bekräftar det Manne nyss skrev.
   Vill även betona att detta är inte hans personliga åsikt. Det finns massvis med forskning och statistik som styrker detta. Så det är inte ”feministisk propaganda”. In på Statistiska Centralbyrån och kika vettja!
   Vill även tillägga att det är inte endast feminister som får ta plats i Nyhetsmorgons soffa. Har sett både moderater, vänsterpartister och sverigedemokrater breda ut sig.

  2. Kattis

   HA HA HA HA!!!!
   Kom igen, läs lite om skillnaden mellan norm och subjektivt tyckande..Det han också nämner i sitt inlägg

 6. Carina

  Hej, hittade hit efter ditt besök på Nyhetsmorgon. Tack för detta, tror att detta är så himla vanligt så det är sorgligt men vi kvinnor gör som alltid bara att det blir mer uppenbart på sommaren hur snett fördelat det är. Jag gör det gärna men känner såklart ibland att det är en stor snedfördelning. Hoppas detta får både kvinnor och män att tänka till och väga ge och ta plats.

 7. Troll

  Det här är medvetet provocerande men för i hel…. Varför ens läga in ett försvar eller ens bli upprörda antingen håller ni med eller så gör ni inte. Eller så får det här inlägget dig att haja till som jag tror är syftet. Försvara din man eller en dig själv ger bara ett småaktigt intryck av den du är.

 8. Krister

  Är det så kan jag inget anat än att hålla med. Gilla din checklista trode jag låg rätt bra till men intressant att endå upptäcka att kvinnan hade mer än 2 två punkter endå över mig. Vist punkterna i checklistan är ju av olika grader men endå intressant. Tack för dina tankar och för att du väljer att lyfta deta

 9. Åsa W

  1 Var och en packar sin egen väska. Övrig packning fördelas.
  2 Var och en packar upp sin egen väska. Jag packar upp köksutrustning som är mitt intresse.
  3 Koll på var allting finns löses genom återkommande 2-vägskommunikation.
  4 Min man är kontrollfreak på solskydd.
  5 Den som är nere vid strandkanten kollar barnen. Varvas.
  6 Gemensamma aktiviteter planeras i samförstånd. Maken har mycket planer, jag har tendens att hänga på.
  7 Jag sköter 90% av mat och middagsbestyr, då jag är bra på det och intresserad. Maken får kontra med städ och tvätt som han är bra på.
  8 Barnens sommargarderob fixas i farten, båda har koll.
  9 Sovmorgnar turas om. Jag får oförtjänt många sovmorgnar.
  10 Som sagt, maken är tvångsmässig om solskydd. Man hjälps åt.
  11 Lunch oftast fil, flingor och macka som var och en fixar, annars restaurang.
  12 Egentid? Ingen står i vägen för den andra om man önskar egentid som träning, shopping, fika. Jag gillar att vara hemma, maken gillar träning. Vi gillar att vara tillsammans.

 10. Jonny

  Det ”jämställda” är en bluff om man inte är en metrosexuell man som t.e.x. lämnar in bilen för att få det bytt åt en mellan vinter och sommardäck, MEN är man en händig och driven MAN så förväntas man laga bilen, snickra på huset, arbeta 40h/v, laga mat, handla, byta blöjor och kunna älska som en gud, tvätta och vika in i lådorna.

  Verkar bara vara jag som har en kvinna som skiter i allt förutom det som hon tycker är roligt, tack Manne! Du har öppnat ögonen på mig, jag ska avveckla mitt nuvarande förhållande och leta efter en riktig kvinna. Det var skönt att få en knuff i baken, tack igen.

 11. David

  Även om din frågelista inte på något sätt är rättvis då vi båda vet att samtliga frågor är ställda ur en medvetet kvinnlig könsroll.
  1. Vem packar väskorna? Min fru tar fram, vi packar.
  2. Vem packar upp väskorna? Både på resmålet och hemma är det jag.
  3. Vem har koll på var allting finns? Jag, då det är jag som packar upp.
  4. Vem vet var solkrämen är? Även solkrämen packar jag upp.
  5. Vem håller koll på att barnen inte drunknar? Min fru, för när hon är vid stranden är jag ute och springer (min egentid).
  6. Vem planerar gemensamma aktiviteter? Båda två, allt annat är ju orimligt. Såvida det inte är en överraskning men dejtingstadiet dog för 10 år sedan.
  7. Vem handlar, planerar och lagar middag? på semestern så väljer vi restaurang tillsammans. Hemma så har vi inget rättvisesystem för antalet gånger i affären. Den som åker och handlar tar med sig ett av barnen om vi inte ser på varandra att någon av oss behöver egen-tid.
  8. Vem vet om något saknas i barnens sommargarderob? De få gångerna någon av oss är å handlar kläder tittar även åt barnen. Den som är hemma får samtalet av sin partner ”kan du kolla i byrålådan…”.
  9. Vem får sovmorgon? Ingen. Absolut ingen av oss får sovmorgon inte ens om den ena försöker ge den andra sovmorgon.
  10. Vem tar ansvar för att barnen smörjs in och får på sig solhatt? Är det inte det enda man gör på semestern? Smörjer in barnen? Men sol-hatt? Seriöst?. Jag kör hellre på skugga.
  11. Vem fixar lunch? Oftast kocken.
  12. Vem får mest egentid? Den som behöver det får egentid. Som denna vecka har min fru semester och har varit hemma med barnen hela dagarna. Varje eftermiddag/kväll har min fru haft egentid i form av umgänge och aktiviteter med sina vänner.

 12. Cattis

  Så bra skrivet! Till alla andra som lägger till på listan om bilkörning, gräsklippning, skruva ihop ikeamöbler, rensa avlopp m.m. så vill jag säga, Jag skruvar möblerna och kör halva sträckan. Det tar längre tid att packa väskor än att klippa en gräsmatta, det tar mer energi att hålla koll på barnen på en strand än att rensa ett avlopp. Och hur tänkte ni när ni skriver om sommarstuga, villa, båt m.m. Alla har inte råd med den lyxen. Och som svar till: vem renoverar sommarhuset m.m. klart han gör det eftersom hon antagligen tar hand om barnen!

 13. Lena

  ”Men jag byter ju däck på bilen” var svaret jag fick när jag bad mitt barns får vara mer delaktig i hushållsarbetet…

 14. Ann Hoffman

  jaaa, känner igen sååå väl. Gäller faktiskt inte bara semester… eller för de som har barn. Konstigt nog. Hur blev det så?

 15. Marianne Lindberg

  Bra sammanfattning av hur det oftast ser ut med tanke på jämställdheten inom familjen. All skuld ska dock inte läggas på mannen i fallet. Kvinnan bär själv ett stort ansvar för rollfördelningen. Ska du få en man som delar på de familjära sysslorna får du ställa krav som mor och kvinna. Kanske gå ner i dina egna ambitioner på hur saker och ting utförs och ta det som bjuds annars blir det svårt. Gå från hur jag vill ha det till att ta det som han vill utföra/slutföra det. Bra med män som ser och förstår att tjäna på jämlikhet med ”sin kvinna i alla lägen. Det här gäller nog för alla parkonstellationer oavsett kön. Vi ska hjälpas åt helt enkelt.

  1. Zara

   Bästa Marianne,
   Fast ändå inte. Det heter ofta så, att skulden för att män gör för lite i hushållet är kvinnors fel pga för höga ambitioner. Jag tycker precis som Manne att männen själva ska lära sig att ta ansvar, ta för sig redan från start, så att denna sneda rollfördelning inte bara sker och blir till en vana.
   Och just att ta för sig är sällan ett problem för män på andra arenor, tex på arbetsplatser. Bara gör’t.

 16. Lena

  Läs och begrunda mitt favoritordspråk! :
  ”Man blir inte illa behandlad om man inte låter sig bli det!”
  Ett äktenskap bakom mig, där jag skötte typ 90% av barnen.
  Han frågade inte ens när han tog på sig extrajobb om det gick bra för mig. .. Jag klev upp alla mornarna de sex första åren med två barn. -förutom en morgon då jag fick nog och sa att han fick kliva upp imorrn… han klev upp- svinsur över att han var tvungen att kliva upp! Smällde i skåpdörrar och med porslin så jag kunde inte somna om efter att JAG hade fått väckt honom.
  NU!
  Nu lever jag med en fantastisk människa! Torsdagar har jag egen dag. Han tar Gärna med sig barnen överallt. Vi hjälps åt med allt nästan:-)

 17. Helena Roth

  Skulle vilja påstå att det inte ens är ett sommargame utan handlar om livet överlag. Har just läst ut Emma Leijnses bok ”Fördel kvinna: Den tysta utbildningsrevolutionen” som så klart har ett annat fokus, men landar i slutsatsen att mansrollen behöver uppdateras, och det är ju vad du ropar efter, om än med andra ord.

  Bra!

 18. Thobias

  Nu ska vi inte dra alla män över en kam! Hoppas och tror att verkligheten inte ser ut som du skriver. I vår familj är jag oftast själv med 4 barn, då min fru jobbar stora delar av sommaren, och jag både smörjer barn, fixar matsäck och utflykter samt lagar diverse tillbehör till det grillen bjuder på. Lev väl..må gott!

  1. Maria

   Ja Thobias, det vore ju märkligt om du som har semester inte tog hand om dina egna barn när din fru jobbar! Jag tror inte att någon klappar dig på axeln eller gör vågen över det, utom möjligen du själv. Jag uppfattar att huvudinlägget ovan gäller när båda föräldrarna har semester. Min erfarenhet är att verkligheten tyvärr ser ut precis så som i beskrivningen.

   1. Emil

    Exakt! Thobias, jävla pajas som med flit har asperger och väljer att feltolka för att istället kunna komma och visa upp sin egen godhet. Väl rutet, Maria!

  2. Sara hohlfält

   Klockrent, fast jag har det ganska bra. Väl på stranden eller utflykten är det jag som slappar, får egentid och läsa tidningen. Och sovmorgon.

 19. Linus

  1. Vem packar väskorna? – Båda
  2. Vem packar upp väskorna? – Båda
  3. Vem har koll på var allting finns? – Mest hon
  4. Vem vet var solkrämen är? – Båda
  5. Vem håller koll på att barnen inte drunknar? – Båda
  6. Vem planerar gemensamma aktiviteter? – Båda
  7. Vem handlar, planerar och lagar middag? Hon planerar, båda handlar, han lagar
  8. Vem vet om något saknas i barnens sommargarderob? – Mest hon
  9. Vem får sovmorgon? – Hon
  10. Vem tar ansvar för att barnen smörjs in och får på sig solhatt? Båda
  11. Vem fixar lunch? – Mest han
  12. Vem får mest egentid? – Mest hon

 20. Linus

  Viktigt och skitbra att du tar upp det. Men inser att jag inte alls känner igen mig. Alls. Att jag skulle ligga och sova på stranden medan min sambo har koll på barnen! Liksom vafan….vad vore jag för mansgrisigt svin om jag höll på så??
  Och på den checklistan känner jag och min partner mig väldigt 50/50.

 21. camilla

  Kul att det är kvinnor som kommenterat. Ja, männen måste stepa up sig, men vi kvinnor måste låta dom göra det och släppa kontrollen.

 22. Sanna

  får mig osökt att tänka på min egen farsa som efter skilsmässan avsade sig vårdnaden om mig och min syster, men däremot ville ha delad vårdnad om borrmaskinen ?. Eller som när morsan skulle iväg med jobbet och frågade om vi kunde vara hos honom och han svarade; ”du ska inte tro att jag är någon jävla barnvakt”…. Men jag vet att det finns fantastiska manliga föräldrar därute. Har dock ingen erfarenhet av det själv.

 23. Mia Andersson

  Jättebra! Bygg gärna ut din lista med lite fler aktiviteter, några exempel;

  Vem packar bilen?
  Vem kör bilen?
  Vem åker till tippen och slänger saker som rensas ur förråd, garage etc?
  Vem klipper gräsmattan? Häcken?
  Vem har skött båten/husvagnen före säsongen? Under säsongen? Efter säsongen?
  Vem renoverar och fixar med sommarhuset?
  Vem använder lediga tiden till att renovera, måla om bostaden?
  Vem åker och handlar allt som behövs för huset/stugan?

  1. Elin

   Hur ofta görs dessa saker jämfört med de Manne räknar upp? Hur många av hans punkter berör alla (måste ha mat) jämfört med dina?

  2. Jeppa

   1. Båda
   2. Mest han ska erkännas. Jag sitter mest bredvid och slappar. Skämtade bara, jag avvärjer krig i baksätet, rotar efter tappade leksaker, serverar kex, sätter på Dolly Style för hundrade gången, avleder uppmärksamheten från kissnödighet och läser högt för barnen.
   3. Båda. Ofta på mitt initiativ.
   4. Jag hemma, han på landet.
   5. Varvet.
   6. Varvet.
   7. Hantverkare.
   8. Eeeh, ingen?
   9. Jag för det mesta.
   Plus allt det där andra då som Manne skriver om. Och så ser det ut i de flesta familjer jag känner.

  3. Erik

   Många av de saker du tar upp är typiska Mia för mäns argument att de gör saker. Och ja det är självklart bra! Men, flera av dem är saker som bara görs ibland. En lista som denna borde bygga på dagliga rutiner som måste göras.
   Att man klipper gräset 3-4 gånger i månaden väger exempelvis aldrig upp till att man gör iordning barnen varje dag på morgonen.

  4. Sofia

   Mia Andersson
   Jag packar alla grejer och han packar bilen. Gissa vilket som tar längst tid? (Ganska ofta packa jag bilen också. Aldrig packar han grejerna.)
   Båda kör bilen.
   Båda slänger grejer. Jag sorterar ut allt som ska slängas, säljer grejer på blocket osv. Han har aldrig sorterat ut eller sålt något. Vilket tror du tar mest tid? (Bonus: Det tar väldigt lång tid att rensa, städa upp och organisera ett förråd dit ”någon” lagt allt utsorterat skrot hen
   fick i uppgift att ta hand om.)
   Vi har varken gräsmatta, båt eller sommarhus.
   Han är helt klart händigare än mig, men jag skulle gissa att jag ägnar mer timmar på hushållsarbete under en vecka än vad han gör på ”hemmafix” under ett halvår.
   Åka och handla grejer? Utan barn? Ja tack, jättegärna!!!

  5. Åsa

   Härligt! Jag har också snickrat ihop en förlängning av listan… ganska lik!

   13. Vem bär väskorna?

   14. Vem packar bilen?

   15. Vem fyller på spolarvätska, kollar lysen, däcktryck och olja i bilen inför bilsemestern?

   16. Vem tänder grillen/lägerelden?

   17. Vem kör semesterbilen?

   18. Vem rensar avloppen i badrummet?

   19. Vem skruvar ihop IKEA-möbeln och borrar i betongväggen och skruvar upp vägghyllorna?

   20. Vem bygger ut altanen?

   21. Vem tar med router och kopplar upp familjen på wifi i sommarstugan?

   22. Vem navigerar, slussar och tar nattpassen på seglingssemestern?

 24. Stina

  Fan det bästa jag läst! I salute you! Tydligt och träffsäkert.
  Det sjuka är hur snabbt man faller in i det där mönstret. Både jag och min man är uttalade feminister och jag gör karriär och bla bla bla. Men ändå så blev jag, i hemmet, en 1800-tals hustru så fort vi flyttade ihop och jag fick en bonusson. Allt det praktiska och allt planerande och att hela tiden ligga steget före för att allt ska rulla på smooth, har jag alltid stått för. Speciellt nu när vi också har en bebis på 6mån. Min man tackar också för din text och för påminnelsen mitt i vardagen! 🙂

  Något jag verkligen irriterar mig på och som jag knappt stött på någon annan kvinna som inte kan relatera till är, att hans ”egentid” på sena kvällar når barnen somnat OCKSÅ går ut över mig. Det är ett egoistiskt val av honom att sitta och kolla dokumentär eller vad sjutton han nu gör, till 02. Varför? Jo för då är han dyngtrött på morgonen så jag måste väcka honom (läs tjata i 20min) och jag får noll avlastning. Han vaknar själv inte av larmet då. Så även om hans intentioner var goda och han tänkte ge mig en sovmorgon så måste jag väcka, bli arg och stöka på i iaf 1h på morgonen innan han är uppe och då är liksom min sovmorgon förstörd och husfriden med. Alla kan vakna av larmet och i tid om man planerar och lägger sig – i tid. Dvs. Han måste tänka på mig redan kvällen innan så han orkar. Äh, vet inte hur jag ska beskriva. Nu flummar jag iväg. Men iaf. Han har lyxen att leva i nuet. Blir vansinnig på män som ”bara inte kan vakna på morgonen”. Som att det är ngn jävla sanning. I call bull! Jag är trött dygnet runt och han har aldrig tagit en natt med bebis. Måste man så vaknar man.

  1. Minna

   Skönt att läsa din kommentar, själv får jag vänta ca 4 timmar på att min kille ska vakna, han hävdar att det är för att han är en nattmänniska för att han jobbat som DJ i hela sitt liv ( han har inte jobbar som det senaste året alls). Han blir så lack och hela dagen förstörs om han inte får sin sömn så jag fogar mig trots att jag aldrig trodde jag skulle ge avkall på så mkt. Jag är ledsen att han inte får tid med sitt barn, som är gladast och pratigast om morgonen.

 25. Förbittrad 34åring

  har haft fem veckor hemma med maken som har semester. Bebis 6 mån. Jag har fått 1 sovmorgon och då fick jag gå upp och väcka maken för att sen kunna somna om.

 26. Cattis

  Det här är det finaste jag har läst på länge! Jag tvingade min man att lyssna när jag hade högläsning för honom. Tack!

stats