Manne Forssberg

Protestera mot BB-kaoset!

Förlossningar är farliga. Det är gör ont, är blodigt och innebär i vissa delar av världen fortfarande stora risker för både mamman och barnet. Man kan inte (som vissa vill att kvinnor ska) förlita sig till naturlighet och djupt nedärvda erfarenheter i det här sammanhanget.  Naturen är nämligen grym. En förlossning är förvisso en snillrik process men inte särskilt säker. I Afghanistan dör 13 procent av alla spädbarn under förlossningen och samma siffror gäller för kvinnor.

Det man kan förlita sig till är modern förlossningsvård. Kunnig personal, sterila verktyg, avancerad smärtlindring, ständig övervakning av barnets hjärtfrekvens och kvinnans hälsa, samt blixtsnabba kejsarsnitt. Exakt det har vi i Sverige. Både vård och eftervård har varit världsledande. Mödradödligheten har varit världens lägsta och ingen har behövt oroa sig för att inte få plats på förlossningen eller för att kastas ut i princip omedelbart efter förlossningen.

 

225262_10150172429806498_7262473_n

Om det inte hade funnits bra förlossningsvård hade inte Iris funnits. Inte Ruth heller och sannolikt inte Sara. Jag hade inte haft någon familj.

 

Det är så oerhört smärtsamt att läsa om hur världens bästa förlossningsvård monteras ner.

Gravida kvinnor lever i stress över att inte veta om de ska få plats på BB.

Förlossningsavdelniningar läggs ner.

Vårdpersonal går på knäna och hinner varken dricka ett glas vatten eller byta mensskydd under arbetspasset.

Kvinnor skrivs ut blixtsnabbt efter förlossningen, innan de ens har kommit igång med amningen eftersom platsbristen är akut.

På ABF i Sollefteå hålls en kurs i att föda barn i bilen, eftersom det är 20 mil att åka till närmaste förlossningsavdelning sedan BB i Sollefteå stängde.

 

Såhär kan vi verkligen inte ha det. Vårdpersonal behöver drägliga arbetsvillkor och havande kvinnor ska inte behöva leva i skräck. Montera inte ner förlossningsvården!

På söndag arrangeras en riksmarsch mot BB-kaoset. Gå in på hemsidan och facebookgruppen för att se var din närmaste marsch finns och gå ut och protestera på söndag.

Läs även Cissi Wallins texter i ämnet  här för bakgrund.. 

 

 

20314718_10155758897851844_1838775854_o

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Karin Widh

    Förlossningsvården bör stå högst på prioriteringslistan. Satsa pengar på att öka personaltätheten och minska arbetsbördan, så att människor slipper fly från yrket.

stats