Manne Forssberg

SMÖRJ, SMÖRJ, SMÖRJ!

I samarbete med ACO och Hudkollen

Som barn hade jag stora problem med eksem. Jag minns vilken pina det var. Klådan, de smärtsamma insmörjningarna, såren och självsprickorna. Jag minns också skammen över att ha fötter som såg ut som köttklumpar. Veckans värsta dag var fredagarna. Då hade jag judoträning, som utfördes barfota, och alla kunde se mina sönderkliade eksemfötter.

Från åttaårsåldern försvann eksemen, huden var inte lika torr och jag kunde andas ut. Jag slapp klia nätterna igenom och jag behövde inte skämmas över mina fötter längre.

I ungefär femton år var jag eksemfri, men när jag var 23 år kom eksemen tillbaka i mitt liv. Med full kraft. Nu är det värst på händerna. När det är som värst ser det ut som att jag har tvättat händerna i svavelsyra. Jag är torr, sprucken och sårig.

Sedan blev jag förälder och både Iris och Ruth fick atopiska eksem tidigt. Vi är en väldigt typisk eksemfamilj. Vi har alla torr hud och olika allergier.

Jag har motvilligt blivit något av en eksemexpert. Det jag har lärt mig är: SMÖRJ. SMÖRJ. SMÖRJ. Så ofta som möjligt.

Atopiskt eksem beror på en skör hudbarriär som gör att man lätt får inflammationer. Inflammationer ska behandlas med kräm som dämpar inflammationen. Sådan får man utskriven i samråd med sin läkare.

Men även när huden inte är inflammerad ska man smörja regelbundet med mjukgörande kräm. Och den mjukgörande krämen ska vara en läkemedelskräm som har gått igenom kliniska studier v där man vetenskapligt studerat produktens effekt på den sjuka eller skadade huden.

Man kan inte smörja med mjukgörande kräm för ofta. Helst borde man göra det hela tiden. Problemet är att barn kan var EXTREMT osugna på att bli insmorda. De springer iväg, sprattlar ur ens grepp eller gömmer sig i garderoben.

Minimum är att smörja morgon och kväll samt efter bad.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Här är mina bästa smörjtips:

1. Låtsas att du är en massör på ett exklusivt spa. Jag brukar prata skånska, låtsas att jag heter Sylvia och tända ljus. Sylvia brukar trashtalka min smörjteknik. Det uppskattas av barnen.

2. Smörj när barnen har somnat på kvällen och innan de vaknar på morgonen.

3. Om huden är irriterad gör det ont att bli insmord. Det går mycket lättare efter ett bad när huden är mjuk, varm och bedövad. Tänk dock på att bad är uttorkande så smörj en extra gång så fort krämen har torkat in.

4. Använd smörjdagbok. ACO har en smörjdagbok som man kan hitta på Hudkollen. Det är som ett veckoschema med rutor för morgon och kväll. Barnen får sätta in ett klistermärke när de har blivit insmorda. Det är OERHÖRT motiverande.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats