Manne Forssberg

Spara till kärleken

I samarbete med ICA Banken

 

ICA Banken fokuserar nu på hur viktigt och vitaliserande det är att spara till sina relationer. Väldigt bra tycker jag.

Själv har jag varit en ekonomisk idiot nästan hela mitt liv. Jag skulle ha kuggat marshmallowtestet som barn. Medan mina strävsamma storasystrar sparade sina månadspengar slösade jag bort dem på godis och tv-spel så fort de landade i min utsträckta hand.

Som sämst gick det med min ekonomi när jag var i tjugoårsåldern och började få föreläsningsuppdrag. Först satte jag sprätt på arvodet när jag fick jobbet, sedan brände jag pengarna igen när jag hade föreläst och därefter en tredje gång när jag fick betalt. Jag förlorade alltså 10 000 kronor på att tjäna 5000 kronor. Det var inte någon optimal situation.

Vid 33 års ålder började jag äntligen lära mig att spara. Pengarna slutade rinna mellan mina fingrar. Jag chockade verkligen mig själv och min omgivning genom att bli ekonomiskt saktmodig och sluta impulsköpa saker. Jag upptäckte att sparande kan ge samma kickar som slösande.

I början var det mest pension och en oviss framtid som frilansare som jag sparade till. På sistone har jag allt mer börjat med mental accounting, det vill säga att öronmärka pengar för olika ändamål. Det kan vara både kortsiktiga och långsiktiga sparmål. Det är viktigt att inte glömma några områden av livet när man sparar. Som relationen till exempel.

Pengar och passion kan låta som två svårförenliga storheter, men jag tror att relationen vinner mycket på mental accounting. Genom att spara till relationen ser man till att mysiga gemensamma aktiviteter blir av och att det finns pengar till dem.

Här är mina bästa tips för att spara till kärleken

1. Starta ett gemensamt konto och döp det till något romantiskt. Det kommer pirra till varje gång ni gör en insättning. Ni kommer bli ett tight sammansvetsat team av att kämpa mot samma mål.

2. Bestäm tillsammans hur mycket ni vill spara till relationen och vad ni kan göra avkall på. Att äta linssoppa en onsdag i februari blir ju nästan romantiskt när ni vet att det snåla livet är en investering i era gemensamma framtida nöjen.

3. Fundera på hur mycket tid ni vill ha på tu man hand, vad ni helst skulle vilja göra och hur mycket pengar ni behöver för att realisera drömmarna. Ofta är det lättare än man tror att spara ihop till saker. Om man låter det ta lite tid och är beredd att göra små uppoffringar och effektiviseringar kan man spara ihop till nästan vad som helst.

Själv är jag väldigt sugen på att åka med Sara till Chicago. Sparandet har börjat och det är lätt berusande att se pengarna växa på det öronmärkta kontot. Men vi sparar även för de små sakerna i vardagen så som en bio tillsammans, finkaffe eller en middag ute. Nog så viktigt!

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats