Tack för tandhälsan! | Manne Forssberg
manneforssberg

Manne Forssberg

Annons

Tack för tandhälsan!

I annonssamarbete med Flux

Det finns få saker som gör mig så bestört som naturlighetsdyrkan. Folk som upphöjer naturlighet till ideal och tycker att alla kemikalier är suspekta, att förlossningar ska ske utan smärtlindringar och att naturen är god medan vetenskapen är ond.

Egentligen är det ju självklart så att att naturligt inte behöver vara särskilt bra. Kokain, metangas och björnlokor är exempelvis inget man bör basera sin kosthållning på.

På platser där modern (ickenaturlig) förlossningsvård saknas dör ungefär var sjunde kvinna och barn under förlossningen. Förr i tiden var kvinnor fjättrade vid spisen. När barnomsorg saknades fick kvinnor låta bli att arbeta. lämna barnen ensamma eller ta med barn på föga barnanpassade arbetsplatser. Förr gick en stor del av befolkning ut i vuxenlivet med ruttna tänder.

Ett ämne som är starkt ifrågasatt av naturlighetsdyrkare är Fluor, det icke-metalliska grundämnet med beteckningen F och atomnummer 9. Fluor förekommer, vanligen som fluorid, i naturen och är det 13:e vanligaste grundämnet i jordskorpan.

Det är ett ämne som är livsfarligt i för stora mängder men som också är till stor gagn för mänskligheten. Bland annat för tandhälsan.

De senaste 60 åren har tandhälsan gått framåt enormt tack vare att man tillsatt fluor i tandkrämen. Bara under min livstid har tandhälsan blivit dramatiskt bättre. 1985 hade Sveriges tolvåringar i genomsnitt tre kariesskadade tänder. Idag är genomsnittet 0,8 kariesskadade tänder.

Fluor stärker tanden så att den står bättre rustad mot kariesangrepp. En oerhört bra sak.

Trots det ifrågasätts fluor allt oftare i sociala medier och på föräldraforum.

En som tog till sig av det kritiska tongångarna var mamman Therés som bestämde sig för att borsta sin dotter Freja med fluorfri tandkräm eftersom hon hade hört att fluor kunde vara farligt. Som alla föräldrar ville hon välja det bästa åt sitt barn. Redan i tvåårsåldern var Frejas tandemalj nedbruten. 

Det skrämmer skiten ur mig att folk förleds att tro att fluorfri tandkräm skulle vara bättre för att den är mer “naturlig”.

Eftersom fluor är farligt i för stora mängder förekommer det i lägre koncentration i barntandkräm och i barnmunskölj än i vuxenvarianterna. Från sex års ålder går det utmärkt att Fluxa, det vill säga gurgla med munskölj.

Vi har anledning att vara enormt tacksamma mot de kemister som lyckades isolera fluoret och besparade mänskligheten en massa karies, tandlossning och kraftiga smärtor.

 

Här kan du läsa mer om barn och tandhälsa

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
manneforssberg

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats