Manne Forssberg

Vad vet ni om hörselnedsättning?

Idag var vi på BVC. Ruth skulle göra hörselkontroll och fick underkänt. Det är andra gången och nu hörde hon färre pip än förra gången.

Jag blir alltmer orolig. Det kanske vanligaste svaret när man säger något till henne är ”Vad sa du?” och jag har märkt att jag har börjat prata högre och tydligare när jag pratar med henne. Förut trodde jag mest att hon var lite disträ men nu har det blivit tydligt att hon faktiskt har svårare att höra än de allra flesta.

Försämringen oroar skiten ur mig. Det måste vara så fruktansvärt jobbigt att inte höra allt som sägs och liksom ha en hinna mellan sig själv och omvärlden.

Jag hoppas att vi blir remitterade till en öronspecialist omedelbart och att någon kan säga något lugnande.

Vad har ni för erfarenheter av hörselnedsättning? Jag vill veta allt.

 

IMG_0099

 

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Harriet

  Hej!
  Jag hade öroninflammation ca två gånger per år fram till tonåren. Det tog fyra timmar från att det började göra ont till att trumhinnan sprack. Vid fem år fick jag rör i öronen. Första gången jag hörde alla pip var nog i sexan, och jag kollades oftare än alla i min klass. Har aldrig störts av detta, men jag vet ju inte hur mina föräldrar tänkte eller hur många gånger de fick upprepa sig …
  Klart ni ska kolla Ruth, men jag skulle nog inte oroa ihjäl mig!
  Hälsa Sara från gymnasiekompisen Harriet 🙂

 2. Cecilia

  Samma sak med min 4-åring på BVC-kontrollen. Vi fick komma till en hörselmottagning och det visade sig att han hade stora vaxproppar i båda öronen! Efter att vi fått bort dessa så klarade han hörseltestet!

 3. Maria

  Hej!
  Jag är själv döv sen födseln. Har många kompisar både hörselskadade och döva. Gått på skola för döva.
  Jag lever ett rätt normalt liv, fast mitt språk är annorlunda – teckenspråk. Har aldrig kunnat höra nåt alls, och jag saknar det inte eftersom jag vet inte hur det är att höra.
  Ha kontakt med nån som KAN om detta och att din dotter får rätt stöd. Teckenspråk är bra så man kan växla om språken oavsett hörsel. Kom ihåg – du som förälder känner dina barn bäst!

 4. Sanna

  Förstår din oro, så är det ju som förälder. Jag är lärare till en elev på 7 år med en grav hörselnedsättning. Den upptäcktes när eleven var kring 4 år så hon hade blivit duktigt bra på att läsa läppar och använda andra sinnen för att förstå sin omgivning. Nu har hen hörapparat som och andra hjälpmedel som gör att hen lever ett helt normalt liv! Det finns mycket bra hjälp och stöd att få, se till att snarast få remiss till specialister så att ni kan få det utrett och hjälp om det behövs. Stort lycka till!

 5. Erika

  Jag var likadan när jag var liten! Hörde dåligt och sa ofta ”va” osv. Jag fick rör i öronen och hörseln blev bättre. När jag blev äldre tog de ut rören och då hörde jag bra igen. Oklart hur det funkar men det hjälpte! Enda problemet är att hålen på en trumhinnan inte växte igen utan jah fick genomgå två operationer för att laga den. Hade man fått rör i öronen som vuxen hade jag så gärna velat ha det, har typ fyra öroninflammationer om året..
  Hoppas ni får bra hjälp och att allt löser sig!

 6. Emma

  Har hon haft mycket öroninflammationer?
  Då kan det vara vatten bakom trumhinnan som dämpar ljudet.
  Håller tummarna för er, att ni får hjälp snarast.
  Allt som inte är ”normalt” och ok stämpel när det gäller barnen är ju så jobbigt.

stats