Manne Forssberg

Att inte föra vidare sina karaktärsbrister

I annonssamarbete med Danske Bank

Listan på karaktärsbrister som jag inte vill föra vidare till barnen är lång. Viktigast av allt är att barnen inte ärver min vårdslösa inställning till pengar.

När jag var drygt tjugo år började jag få föreläsningsuppdrag. Det var kostsamt eftersom jag alltid spenderade arvodet tre gånger. Först spenderade jag pengarna när jag fick föreläsninguppdraget, sedan igen när jag hade utfört uppdraget och en tredje gång när jag fick betalt. Om föreläsningen betalade 5000 kronor förlorade jag alltså 10000.

Sedan dess har jag gradvis blivit bättre, men jag är fortfarande alldeles för impulsstyrd och köpglad. Jag vill att Iris och Ruth ska förstå pengars värde och få en mer hållbar start på sina ekonomiska liv än vad jag hade.

Det viktigaste verktyget i min strävan är att barnen har sina egna ekonomier. Att de har egna pengar att hålla koll på och vara rädda om samt att jag inte köper allt de pekar på. Det är först då ekonomi blir någonting konkret. Ambitionen måste vara att tjäna mer pengar än vad man gör av med.

Iris får månadspeng. Det är hennes lön. Tidigare fick hon den kontant, vilket är märkligt eftersom jag aldrig använder kontanter annars. Jag fick springa iväg till någon bankomat när det var dags för månadspeng och Iris ekonomi bestod av en massa skrynkliga sedlar i en plånbok och sparbössa. Högst otillfredsställande.

Därför är det briljant att Danske Bank lanserat appen Månadspengen. Om föräldrarna är kunder, eller blir, kan man ordna så att barnet får tillgång till en app där de kan ha koll på sina pengar samt ett eget betalkort. Stoltheten i ett eget betalkort hos ett barn är oslagbart. Man slipper ta ut kontanter och barnet får överblick över vad pengarna används till. Som vuxen har man koll på barnets konto i sin mobilbank. Man kan välja att få ett meddelande när barnet använder kortet, bestämma om barnet ska få föra över pengar från sparkontot till kortkontot och tillfälligt spärra kortet om det skulle behövas.

Perfekt balans mellan frihet, ansvar och kontroll.

Månadspengen hittar ni på App Store och Google Play!
Om ni är intresserade av barn och ekonomi kan ni också läsa artiklarna Så mycket ska du ge ditt barn i månadspeng och Så gör du ditt barn till ett ekonomiskt geni på LOPPI.

Ekonomisk

 

Oekonomisk

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats