manneforssberg

Manne Forssberg

Att glänta på porten till framtiden

I annonssamarbete med Storytel
För några år sedan började jag något motvilligt glänta på porten till framtiden. Jag provade e-böcker. Det var inte någon liten sak för en person som tillbringat typ halva sin ungdom i olika antikvariat, som får välbehagsrysningar av att sprätta böcker med brevkniv, som har ungefär en miljard hyllmeter böcker i hemmet och som tycker att den fuktiga doften av gammalt papper och trycksvärta är det ljuvligaste i världen.
Jag såg dock snabbt fördelarna. Plötsligt kunde jag bära omkring på tiotusentals böcker. Ett oändligt stort bibliotek i min surfplatta. Jag sparade på miljön. Kunde äntligen läsa i mörker. Och det var ju inte som att jag var tvungen att slänga bort mitt hemmabibliotek bara för att jag vänsterprasslade med e-böcker.
Jag njöt när jag packade inför den allra första semesterresan som e-boksläsare. Det kändes som att lura systemet. För första gången skulle jag slippa ta med mig massor av böcker. Den här gången reste jag endast med en liten surfplatta. Det besparade mig åtskilliga kilo.
Det var en fröjd att sitta på flygplanet och välja bok. Ett gigantiskt bibliotek i min hand.
Väl framme i resmålet blev jag mycket besviken. När jag lagt mig tillrätta i solstolen och skulle börja läsa såg jag i princip ingenting på surfplattan. Det var på tok för dåligt ljus i skärmen. Jag fick ge upp efter cirka två minuter och tvingades välja bland dussindeckarna i hotellets bokhylla. Misär!
Nu har jag fått prova Storytel Reader som tar bort problemet fullständigt. Tack var något som heter e-ink ser jag exakt lika bra när solen står i zenit som när jag läser i kompakt mörker. Det är en helt annan känsla att läsa på Storytel Reader än på en surfplatta eftersom den förstnämnda har en matt, bokliknande finish med perfekt textåtergivning och noll pixlighet och surrighet. Dessutom är den helt dedikerad för läsning, precis som en bok. Man slipper lockas av att svara på ett mail eller stalka gamla lågstadiekompisar på sociala medier.
I min Storytel Reader har jag tillgång till de 55 000 titlar som finns i Storytel. Det går att ladda ner böcker så att man kan läsa dem i offlineläge. Läsplattan har 8 gb minne vilket ger möjlighet att spara 4000 böcker. Tanken svindlar. Om jag läser tre böcker i veckan kommer böckerna i offlineläget räcka i 26 år. Det vill säga fram till år 2044. Först då är det läge att sätta på wifi och ladda ner några fler.
En annan fördel är formatet. Storytel Reader är lika stor som en pocketbok, men mycket tunnare. Jag får ledigt plats med den i min shortsficka.
HÄR kan man läsa mer om detta fantastiska.
Om ni använder länken www.storytel.se/storytelreader18 så får ni en fri provperiod på Storytel i 30 dagar.
Här är det som jag vill läsa i min Storytel Reader under semestern:
 Allas älskare, ingens älskling – Per Hagman
1793 – Niklas Natt och Dag
Allt vi inte pratar om: en bok för killar och män – Ida Östensson, Thor Rutgersson
Dagbok – Olof Lagercrantz
De kommer drunkna i sina mödrars tårar – Johanns Anyuru
Den obefintlige riddaren – Italo Calvino
Den tudelade visconten – Italo Calcino
Den svavelgula himlen – Kjell Westö
Ditt lilla mörker i ljuset – Andrev Walden
Låt oss hoppas på det bästa – Carolina Setterwall
Män visar kuken för mig – Caroline Hainer
Opinionslägen – Olof Lagercrantz

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
manneforssberg

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats