Manne Forssberg

Hyllningsbrev (sent omsider) till förskolepersonalen

Det är sorgligt att förskolepersonal får så lite kärlek och beröm. Det är någon pliktskyldig chokladask eller blomma i avslutningstider. I övrigt är det mest krav. Passiv-aggressiva utfrågningar på föräldramöten: Varför har ni inte lärt min fyraåring att läsa? När ska ni plastsanera? GÖR NI EGEN KETCHUP? Förskolepersonalen är obesjungna hjältar. I sex års tid har jag lämnat och hämtat barn utan att riktigt stämma upp i den där hyllningssången. Förlåt för det.

Det här borde jag ha sagt varje dag:

Tack! Tack för att jag känner mig fullständigt trygg när jag lämnar på morgonen. Ingen vet så mycket om barn som ni. Ni ser både individen och gruppen. Tack för att ni ser mitt barn. Ni erbjuder kramar, samtal och försiktiga tillrättavisningar. Ni skrattar åt min dotters skämt och blir nästan lika stolta som jag när hon säger något kul eller erövrar någon ny färdighet.

Tack för att ni överhuvudtaget står ut trots dålig betalning, stora barngrupper, krävande föräldrar och eviga bacillhärdar. Om jag fick bestämma skulle ni få läkarlöner (minst), slopad karensdag året runt och full sjukpenning.

Det är ni som får samhällshjulen att snurra. Ni fostrar och formar en ny generation. Ni ger föräldrar möjlighet att arbeta på dagarna. Ert arbete är fullkomligt nödvändigt för jämställdheten och välfärden.

Tack för alla era briljanta knep och för att ni delar med er av dem. Om jag hade en hundradel av era skills skulle jag var världens bästa förälder. Ni får 15 barn att somna bredvid varandra på golvet. Själv kämpar jag med att få två barn att somna.

Tack för att ni orkar gå ut även när det är kallt, blött och mörkt ute. Det måste vara en mardröm att klä en hel flock barn i tusentals olika klädlager. Ändå gör ni det varje dag. Ni har lärt mig allt jag kan om hur man klär barn för ruskväder.

Tack för att ni läser för barnen. Mina barn upptäcker nya världar, smakar på spännande ord och kommer hem sprängfyllda av berättelser och litteraturtips.

Tack för ert eviga tålamod med sena semesterlappar och missade utflyktsryggsäckar. Det måste vara ett helvete att ovanpå allt annat behöva påminna en massa föräldrar trots mailutskick och lappar.

Ni var de första vuxna som mina barn lärde känna efter familjen. Ni gav barnen tid, trygghet, lugn och kärlek. Ni visade dem att världen är en fin plats. Tack!

IMG_6403

Ruth under inskolningsveckan när hon just hade lärt sig att somna på golvet och ville prova överallt

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Catrine Lundberg

  Åh så fint skrivet av dig .. man blir alldeles rörd jag jobbar som barnskötare och har gjort det i snart 14 år älskar mitt jobb och älskar att ta hand om allas föräldrars dyrbaraste juveler ..tack än gång för ditt fin skrivna insändare ??

 2. Victoria Spång

  Så otroligt tacksam för din publicitet, jag är förskollärare och har arbetat 29 år inom barnomsorgen och det är tyvärr fler och fler förskollärare som inte orkar vara kvar inom förskolan, en sådan artikel som du publicerar gör så att man orkar ett tag till❤️TACK,, Mvh Victoria Spång,

 3. Laila Heaver

  Underbar läsning. ??? Är ”bara” vikarie på en förskola, Ser hur det blir allt tuffare, särskilt för våra pedagoger. Som vikarie så har jag fördelen att kunna ägna mej åt alla goa ungar. Tack ???

 4. Lena Saari

  Tack snälla för det du skriver..det är ju precis så det faktiskt är..men det värmer så himla mycket att ändå få höra. Jag tror att många känner som du ändå ( och många inte, ,såklart )..men att uttrycka sig i ett öppet brev och stå upp för oss..och då samtidigt för barnen, är det inte många som gör.
  Tack ännu en gång..!!

 5. Veronica

  Tack för ett fantastiskt brev, såg att det va ett par år sen du skrev detta, men det är ju fortfarande aktuellt. Barnen, dessa fantastiska varelser är det som gör att vi står ut. Vilket annat jobb blir man mött på morgonen av en massa kramar och uppskattning! ?Insikten att man betyder så mycket för dessa barn….

 6. Lena

  Tack snälla för ditt brev. Det är så tacksamt att få läsa dessa ord. Det är så sällsynt att få någon form av positiv feedback från föräldrar.
  /Lena

 7. Ann Olsson

  Tack❤️
  Sant att vi kan behöva positiv feed-back då och då. Vi kan dock se det i leenden emellanåt då vi återberättar episoder från dagen.

 8. Maria

  Tack för att du skriver så fint om din tacksamhet ? ? vi gör faktiskt ett jättebra jobb….men det är också världens bästa jobb för all den kärlek vi får av barnen är omätbar. Att förutsättningarna inte alltid är så bra känns naturligtvis tråkigt…..Vi hoppas vår status höjs snart så vi kan få den uppskattning vi är värda.

 9. Sanna Ekström

  Hej!
  Såå Underbart att höra!!
  Jag jobbade 17 år inom barnomsorgen och älskade mitt jobb!!
  Jag är evigt tacksam för att jag fick ta del av era liv och vara en viktig person för era barn! Håller med om att man sällan fick någon positiv feedback från föräldrar. Och i maj månad fick man ofta höra att man hade världens bästa jobb som fick vara ute?!
  Ja! självklart är allt lättare på våren, sommaren. Och… förskolepersonal kanske verkligen behöver det för att orka med 8 månader med ständig av och påklädning!
  Jag älskade mitt jobb. Jag gav massor till dessa underbara barn och fick så himla mycket tillbaka!
  Ångrar att jag sadlade om till socionom och fick en riktig hatstämpel från föräldrar och ibland barn som fått höra att jag tydligen är fienden! Jag längtar tillbaka till mitt arbete på förskola där man inte kände sig så värdefull i föräldrarnas ögon kanske…. men med barnen var det ömsesidigt!
  Nu när jag själv har barn förstår man ju värdet av de bra människor som arbetar med och bryr sig om mitt barn. Det är det viktigaste i mitt liv just nu!!

 10. Lina

  Tänk om fler kunde inse det du du skriver då hade vissa diskussioner tagit slut innan de ens har börjat. Det här borde regeringen läsa 🙂

 11. Anonym

  Tack för dessa fina ord. Jag blev så glad och stolt över min yrkesroll. Älskar mitt jobb med alla dessa underbara barn och föräldrar. Barnskötare.

 12. Anonym

  Tack för dessa fina ord. Jag blev så glad och stolt över min yrkesroll. Älskar mitt jobb med alla dessa underbara barn och föräldrar

 13. Anonym

  Tack för en fin text?. Jag blir glad när kag läser det du skrivit. Idagens samhälle behövs en fungerande barnomsorg ( både förskola och fritids), tyvärr är samhället format att vuxna med barn behöver jobba. Men jag vet att socialdemokraterna i början på nittiotalet ville att ni föräldrar skulle jobba mindre. De tog bort ”tariffsystemet” och införde maxtaxa. Det var för att ni föräldrar skulle kunna gå ner i arbetstid och kunna vara hemma mer med era små. Det som hänt är att idag vistas många barn inom omsorgen mer timmar än vad vi vuxna jobbar. Helt galet. Jag jobbar själv inom fritidshem och där är situationen ännu värre med stora barngrupper. 50 ungar på två vuxna.. tänk er själva. Skulle du som inte jobbar inom barnomsorgen acceptera att dina arbetskamrater kom med magsjuka, springmask, löss och andra mer ”vanliga” sjukdomar till jobbet ich dessutom i behov av närhet? Smitta ner alla på jobbet för att man ”måste” jobba? Sverige är en fantastiskt land där man får lov att gå ned i arbetstid ich vabba när ens barn är sjuka.
  Men du som förädrer som skrivit detta fina, du behövs för att vi som väljer att jobba och ta hand om ditt barn ska orka. Så tack för ditt fina inlägg, hoppas det bidrar till att fler föräldrar tänker till och tänker på hur vi har drt på vårt arbete. Vårt arbetet är precis lika viktigt som alla andras arbete och vi vill kunna göra vårt bästa.
  Tack för mig❤️

 14. Anonym

  Tack för dessa fina ord. När jag läser din text så inser jag ännu mer hur fantastiska vi är. Jag blev så glad och stolt över min yrkesroll. Älskar mitt jobb med alla dessa underbara barn och föräldrar

 15. Camilla Cöster

  Tack så mycket för dina fina ord och tankar om oss som älskar att jobba med barn ??
  Nu i slutet av en utmattande vecka med lite för mycket negativitet så lyfte detta mig ?.
  Imorgon går jag rakryggad och stolt in genom dörren på jobb och tar med mig allt gott du skrivit – det värmer!! ☀️
  Ha det så fint! ?

 16. Anonym

  Lägg därtill alla hemska sjukdomar vi i personalen drabbas av i förskolan!
  Bara detta år har vi haft magsjuka,streptokocker,hårlöss och springmask.
  Många föräldrar respekterar inte och håller barnen hemma heller tills de är helt friska.
  De blir arga när vi ringer för att barnen blivit sjukt och de ombeds hämta hem ungen!
  Så smittorna bara frodas och går runt ..runt.
  Så att vi inte kan slippa karensdagen är ju inte klokt någonstans …hur tänker ni med makt och som bestämmer???
  Det är ju JOBBET som gör oss SJUKA!!!
  Och det ska vi STRAFFAS för!
  SKÄMS!!!

 17. Anonym

  Tack!
  Du har fattat galoppen…
  Håller med dig angående lön,slopad karensdag mm.
  Vill göra tillägget där: ge oss som vill, möjlighet arbeta 6 tim./dag med full lön också!
  Då skulle vi orkat ännu mera och längre…
  Tyvärr funderar jag (efter snart 30-år i jobbet )
  på att sluta.
  Tycker det gått bakåt med mkt.i förskolan.
  Nån skrev i förskole upproret :förskolan är numera ett sjunkande skepp!
  Instämmer …
  På tok för stora grupper, för stressigt, för toppstyrt, för mycket utöver vårt uppdrag vi ska göra (duka av/på bord,sopa,diska,gå ut med matrester/stora kartonger ut till soprummet, ringa in vikarier,ringa best.varor,.hjälp från olika företag när saker går sönder mm.,tvätta,packa upp varor som kan komma vid olämpliga tider när vi.är upptagna med annat,gå långa sträckor för att ta oss till olika lokaler på fortbildningar och föreläsningar.
  Sedan på kvällstid efter en hel lång arbetsdag ha personal/föräldra möten och där vara alert i planering, genomförande av verksamheten
  Och sedan denna dokumentations hysteri på allt detta.
  Och ha ögon både bak och fram hela tiden samt ALLTID kläcka kreativa ideer och vara ”drivande”!
  Det går inte bara enbart gå till jobbet varje dag och göra sitt allra bästa.
  Man ska vara påstridig, visa framfötterna ,helst hålla på med sidoprojekt som forskning och plugga för att ha möjlighet till lönehöjningar!
  Det har blivit i det närmaste en omänsklig miljö att arbeta i skulle jag vilja påstå.
  Ljud nivåerna är värre än i en fabrik…de får åtminstone hörselskydd utdelade. Det får inte vi,man köper egna.!
  Så tack du som skrev detta…
  Tänk om flera föräldrar kunde uppmärksamma oss också.
  Inte bara komma med krav som så ofta är fallet eller ringa chefer bakom våra ryggar och klaga!

 18. Saritta

  Manne, du är som en av de många föräldrar jag fått äran att lära känna~ via mitt arbete med deras barn som låtit mig känna tacksamheten de förmedlat direkt till mig och mina kollegor.
  Dock en av få som talar ut mot världen.
  Det tackar Jag dig för tusenfaldt ??

 19. Lena Ekstrand

  Tack snälla! ?
  Det värmer mig i hjärtat att du observerar allt vi gör! ♥️
  Bli statsminister, vet ja! ?

 20. Anonym*

  Vilket fint Tack! Och som sagt vi för alldeles för lite beröm i vardagen.Själv har jag lämnat barnomsorgen bakom mig efter väldigt många år.Och ja delvis pga det du så fint skriver men också för att föräldrar kan få och ibland visa en alldelses för stor orespekt emot oss som personer bakom yrkesrollen.Hur många tänker att vi faktiskt tar hand om det bästa ni har.Hoppas innerligt mina kollegor som jobbar kvar får höra denna uppskattning lite oftare.

 21. Sara

  Tack! Jag har jobbat som förskollärare i nio år och älskar mitt jobb. Men de perioder som varit tuffast under åren har faktiskt berott på vårdnadshavare som inte uppskattat det slit vi gör. När man under flera veckors tid har en klump i magen varje dag för att man är rädd att möta vissa föräldrar i hallen (med risk för att få utskällning för en borttappad napp), eller när man inte sover på två veckor inför ett föräldramöte där man vet att man kommer få massa negativa kommentarer och klagomål från vissa föräldrar. Det är under de perioderna man övervägt att byta yrke. Som tur är finns ju alla de härliga föräldrar som visar sin uppskattning i hallen, som aldrig skäller för att det fattas en strumpa på barnets plats och som får en att känna sig viktig. Vi gör vårt bästa, och trots kassa förutsättningar ibland så vänder vi ut och in på oss själva för att finnas där för barnen. Så, tack för din text. Jag önskar att fler föräldrar tänkte som du!

 22. Lena Gardebrandt

  Tack snälla du? det värmer i hjärtat. Det är tack vare dessa härliga, underbara barn som gör att det är ett så roligt, inspirerande och utvecklande att gå till jobbet. Ingen dag är lik den andra.? och tack till dig som har sett hur vår vardag ser ut. Och tack till dig som förälder skriver det här.
  Mvh Lena

 23. Marie.Friberg

  Tack!!Så härligt att en förälder beskriver sin upplevelse om hur sina barn har det på fsk,vi vill ju göra det bästa för barnen det är därför vi /jag har valt det här jobbet!!!Ni lämnar det käraste ni har till oss och vi tar hand om dom med så mycket kärlek man ger så mycket och får sååå mycket tillbaka!!

 24. Anonym

  Tack för dessa fantastiska ord det värmer i hjärtat du har verkligen förstått vad vi förskolepedagoger gör dagligen jag har världens bästa jobb men tycker också att vi har alldeles för lite betalt kram <3

 25. Liselott Appelqvist (Thunblad)

  Så bra skrivet!! Du är fenomenal med ord!
  Du har verkligen sett verkligheten i deras arbete o de borde sannerligen berömmas dagligen…
  PS. Hon är lik dig, dottern din! ?

 26. Anette Johansson

  Tack från djupet av mitt hjärta❤ och en stor kram, för att du har sett allt det viktiga vi gör i förskolan! /Anette Johansson förskollärare

 27. Maj-Lis Hernefeldt

  Jag blir tårögd över den hyllning Du skriver till förskolepersonalen Det är såå sant det Du skriver. Du har fått med allt. Varför förstår inte alla som betalar deras lön hur mycket De är värda ???? för visst är det ” gott med lite beröm” men i slutändan är ändå beviset i plånboken som ger det slutgiltiga beviset på att DE är uppskattade . Hoppas många föräldrar läser Ditt inslag och får en tankeställare.

 28. Linda

  Tack❤️ Dessa ord värmer så mycket? Det viktigaste av allt är att föräldrarna och barnen känner sig trygga med oss? Att jag skriver föräldrar först är för att barnen är experter på att läsa av, ser de att mamma&pappa är trygga med oss så blir barnen det ganska snabbt också? Vi har en föräldrarsktiv inskolning där föräldrar är med i verksamheten hela dagar under innelek, samling, utelek, lunch och vila. Det skapar en trygghet både hos föräldrar och barn.?❤️

 29. Helena Olsson

  Vilket fantastiskt fint skrivet brev till alla dessa själar som gör barnens dag på förskolan till en så bra stund och tillvaro?

 30. Lenica Johansen

  Tack för att du satte orden på pränt.
  Säkert många med mig som tänkt dom många gånger, men aldrig kommit längre.
  Lika mycket tack som f.d. förskolelärare..

 31. Bettan Aliaga

  Vilken fantastisk brev. Du är underbar förälder och mycket trevligt pappa till två underbara barn. Tack tack för dina fina ord. Jag själv har jobbat på förskolan i, 36år det är underbart jobb.

 32. Linda

  Tack för dina ord ? Om flera skulle tänka som dig skulle mitt jobb vara ännu roligare fast jag har superroligt varje dag på jobbet med barn och kollegor. Jag tycker att vi på förskolan ska ha höga krav men jag tycker oxå att vi ska ha kredd för det vi gör varje dag med alla fantastiska barn ❤
  /pedagog på förskolan Ekot som älskar sitt jobb varje dag ?

 33. Angelica

  Hej! Läste din insändare, fick den skickad till mig av en kollega. Jag blev väldigt berörd, glad och fick tårar i ögonen.
  Önskar det fanns fler som du, föräldrar som tänker lite längre.
  I näst intill varje dag, så är någon arg för en vante ( oftast omärkt) eller en strumpa saknas och man står med ett leende och säger att – Vi får leta efter den,
  Ibland vore det så fint med ett – Vad bra ni arbetat ihop gruppen, vilka bra saker ni gör med barnen. Tex. Det skulle lyfta så mycket. För det har blivit större barngrupper mindre personal, vilket betyder och kräver bra planering.
  På min förskola ska vi ha i schemat för barnen under en vecka, engelska, programmering, naturvetenskap, språk, matematik och daglig dokumentation på på varje barn ( 26 stycken, fyra vuxna) som ska innehålla en bild på det barnet gör och tydliggöra vad och sedan reflektera dagen efter. Vi går till skogen/skridskor och besöker biblioteket varje vecka.
  Varje morgon måste vi vara ute på gården, oavsett väder, 7.45-10.00(tidigast)
  Sen är det avklädning toabesök och tvätta händerna. 26 barn, 2 toaletter. Lunch kl 11.15. Läsvila kl 12. Mellanmål kl 14.15 sen ta hand om disken på klädning och vara ute på gården till 15. För det har våra chefer bestämt, de som kommer någon timme varje vecka, och då sitter inlåsta på kontoret.

  Tiden innan lunch och sedan innan mellanmålet, där ska vi klämma in alla ämnen engelska etc etc.
  När ska de få leka då? Inne…i den fria leken händer det såååå mycket och där grundodlar de så mycket sociala färdigheter.
  Vi har många jätte fina föräldrar hos oss. Men sen har man dem som man ibland vill kasta en kloss i huvudet på, översittare, otrevliga, har gett sig fasen på att det kan kräva minutiös återkoppling av dagen.
  Suck….
  Vi är med de flesta på vår avdelning (4-6år)
  Mer med deras barn än föräldrarna själva, barnens vakna tid.
  Tänk på den….
  Men ett stort ♥️ till dig och din underbara inställning!
  Angelica Barnskötare (i 22 år) i enskilt driven förskola i Bromsten.

  1. Angelica

   Glömde det viktigaste! Det finns däremot inget jobb som är så givande. Hur trött eller bedrövlig man känner sig så är det alltid någon liten krabat som säger hur fin man är eller åååh vad jag tycker om dig. Sen alla skratt och galna och roliga saker vi gör tillsammans. Och glädjen man ser i kropp och själ när de övervunnit något, eller klarat att göra något, blivit färdig med något. Att se dem växa och bli starka individer. DET får mig att gå till jobbet varje dag. Underbara barn! ???

 34. Hans Jonsson

  Tack! Fint att du kommit till dessa slutsatser. Bra analys.
  Alla som jobbar gör ett ännu bättre jobb om det belönas med beröm och omtanke.
  Det bästa med jobbet är ändå uppskattning och kärlek från barnen. Hur många möts med kramar och leenden när de kommer till jobbet?

  Tyvärr håller många politiker på att försämra vår förskola genom att de inte förstår eller bryr sig om vad stora barngruppe gör med barnen. Ett litet barn som skall ha en relation med trettio stycken andra barn inverkar negativt på alla!

  Satsa på det viktigaste vi har!

 35. Felicia

  Jag är med i en Facebook-grupp som heter Förskolan.se. Ditt inlägg har delats där och fått över 90 kommentarer. Alla skriver ”tack” och skickar hjärtan. Ditt inlägg är viktigare än du kan ana! Tack!

 36. Felicia

  Hej! Jag är med i en Facebook-grupp som heter Förskolan.se. Ditt inlägg har delats där och fått över 90 kommentarer. Alla skriver ”tack” och skickar hjärtan. Ditt inlägg är viktigare än du kan ana!

 37. Mimmi

  Underbara ord! Tack för att du så fint satt på pränt vad (förhoppningsvis) fler föräldrar tänker om oss på förskolan och vårt värdefulla arbete.

 38. Anastasia

  Så fint skrivet av dig. Vilken uppskattning!!!
  Vill tacka dig och alla föräldrar som uppskattar oss men mest barnen för där kommer det största uppskattningen. Varje dag visar de hur myclet de älskar oss pedagogerna i en vacken täckning i en vacker blomma man får upplockad bara för att visa sin kärlek till ”fröken” och sist men inte minst alla varma och ärligsfulla kramar av de små liven.
  Tack för alla underbara små människor vi får umgås varje dag hela dagarna???

 39. Fia

  Tack för detta fina brev ❤️❤️❤️
  Det värmde verkligen ???
  Att få jobba med barn är ett previlegium och omväxlade. Ingen dag är den andra lik. Barn är fantastiska och jag älskar mitt jobb ???

 40. Maj-Lis Uhlin

  Så bra och fint du skriver. Det är såna här gånger det känns rätt att lägga sig tidigt för att i morgon finnas först på plats för att möta barnen till en ny spännande vecka. Tack för dina ord ❤️

 41. Elisabeth

  Tack själv! Bättre sent än aldrig. ?Du har verkligen fått med väldigt många poänger som verkligen stämmer. Känner fullständigt igen mig i beskrivningen av vad det innebär att arbeta i förskolan. Det betyder otroligt mycket att få ärligt menat beröm från föräldrar. Det gör att man orkar mer.

 42. Helen L.Johansson

  Tack för värmande och uppskattande ord? Så härligt att få jobba med dessa små nyfikna lärande individer.

 43. Sanne Rosengren Hanell

  Tack???vilket fint brev! Jag blev varm i hela kroppen! Älskar mitt jobb och kommer alltid arbeta med dessa fantastiska barn! Tack för ditt stöd o fina omtanke! ?Mvh Sanne !

 44. Heidi

  Fantastiskt bra skrivet och sammanfattat. Jag som fd förskolechef och numera rektor Jan bara hålla med. Dessa fantastiska pedagoger är värda sin vikt i guld!

 45. L.B

  Tack snälla för de fina orden?❤️. Dom värmer. Har alltid älskat mitt jobb som förskollärare, barnen är vår framtid och vi måste vara rädda om dom. Men även föräldrar måste tänka på sina barn. Samarbete mellan hem och förskola är viktigt, att man kan ha en öppen dialog.

 46. Patricia del Carmen Strandberg

  ❤️Vi Tackar för er förtroende, vi som är med era barn 9 eller mer timmar per dag älskar var arbete❤️

 47. Eva Howell

  Ett stort tack! Fantastiskt fint skrivet. Barnen ger oss så mycket tillbaka. Det är därför man orkar. Har jobbat i över 40 år och trivs fortfarande med mitt jobb. Det är roligt, utvecklande men väldigt tufft.

 48. Tobias

  Tack för dina varma och fina ord, håller med flera andra att det göra av jag orkar lite till.
  Hälsningar från en manlig förskollärare

 49. elina

  Så fint skrivet och så sant.
  Som förskollärare blir man varm av att läsa det och som förälder tänker man också att precis så är det. Så lite beröm man får för detta fantastiska och viktiga yrke.

 50. J.

  Fina och tyvärr sanna ord.
  Höst-fingervantar, ett barn=10fingrar, 10barn=100fingrar! Det är många fingrar att pilla med.. Tål att tänkas på innan ni med barn i 1-2års ålder köper, tips:tumvantar, håller värmen bättre också!
  Och sänk kraven på oss, vi har en läroplan att gå efter, vi har inte bara ert barn vi har fler. Ofta finns där bibs också för att det inte finns pengar för resurser.
  Lämna ej sjuka barn, vi märker ganska snabbt om ni lämnar med alvedon i kroppen, vi känner era barn, tänk att vi är med dem heeela dagen och vi vet när de inte mår bra och då behöver de vara hemma , så tro på oss även när vi måste meddela att ert barn e sjukt. Vi gör ju inte det för att det är kul. M.m m.m m.m m.m

 51. Philippine B

  Tack själv för att vi får upptäcka, lära, förundras och umgås varje dag med era barn! Tack!! ? Jag säger som en kollega här i kommentarsfältet, nu orkar jag lite till.

 52. Sabina

  Tack för fina ord. Tyvärr ingår inte längre den där chokladasken då jag som jobbar på förskola har tagit bort det som kallas för ”tacksamhetesgåvor”
  Det kan ge de föräldrar som inte vill eller kan ge ett dåligt samvete. Men för mig spelar inga askar någon som helst roll. Ett tack räcker såklart.
  Men uppskattning är alltid en rolig gest.
  Men dina ord är sanna ord. Utan en plats där barnen får leka och lära så kan inte de som behöver kunna ta sig till sina arbeten. Ketchup är inte gjort på hemmaplan för tiden finns inte och inte heller verktyg för att göra ketchup om ingenting tagits med hemifrån.
  Tack för förståelse

 53. Madde

  Tack för att Du ser o känner vad vi gör för Era barn. Tack oxå för att du uttrycker det i ord o delar med dig. Det är viktigt att öppna allas ögon. Era barn är underbara att få tillbringa dagarna med. ?

 54. Maria Rönning

  Stort stort tack!! Framför allt för att du visar respekt för vårt arbete o komplexiteten att få ihop alla trådar!!!

 55. Christina B

  Så fint skrivet❤️❤️❤️ Tänk om även förskolechefer tänkte som ni föräldrar, har alltid fått uppskattning av de flesta föräldrar men inte alltid av ledningen tyvärr?

 56. Monica

  Som pensionerad förskollärare värmer dessa ord mitt hjärta. Så viktigt jobb som alla inom förskolan gör så är dom välförtjänta orden välkomna.

 57. Anonym

  Tack för för dessa värmande ord! Känns ibland dom föräldrarna tar oss förgivet emellanåt! Men det finns väldigt fina föräldrar som ger oss uppskattning i dessa tuffa tider! ?

 58. Kerstin

  Tack! Och tack för att vi får låna era fantastiska ungar. Världens roligaste jobb men också det tyngsta både psykiskt och fysiskt.

 59. Linda

  Tack ❤️
  Jag blir så stolt när jag läser detta! För mig är det du skriver en självklarhet men vad det värmer mitt förskollärarhjärta ❤️
  Tack tack tack ??

 60. Anette Olausson

  Wow vad glad jag blir att ni föräldrar finns! Dessa varma ord behöver vi då och då för visst är det kämpigt ibland men världens bästa jobb övervinner det!

 61. Lena

  Tack för dina fina ord och för att du har sett det arbete vi gör varje dag. Jag gör det varje dag för att jag har förmånen att få möta sitt barn och få följa med på den fantastiska resa som barn erbjuder varje dag.

 62. Fatima

  Tack för en helhjärtlig uppkastning! Vi är eniga om att vårt arbete är den som får och ska få ett samhälle att bära!

 63. Emma (fsk pedagog)

  Vilket fint inlägg, blev faktiskt lite blödig såhär 2a advent ♡ Oftast tar sig folk bara tid att yttra när d gäller något negativt, så tack för en som även uppmärksammar de goda ting.!

 64. anamarija todorov

  Hej Manne! Jag är fullständigt knockad av ditt fina brev. Förskolepersonal behöver uppmuntran, Ingen tvekan. Men vi gör vårt jobb trots nedskärningar av alla möjliga slag. Vi är ett segt släkte. Jag vill passa på och berätta att jag själv har skrivit något som du och många andra kanske skulle uppskatta, inget mindre än en hyllning till pedagogerna på just förskolan. Min bok heter Fröken Forever och jag heter Anamarija Todorov. Boken fick fina recensioner och den finns på Bokus och Adlibris.

 65. Susanne Sahlqvist

  Tack Manne! Tack för att du kanske får fler föräldrar att just ”berömma” i vardagen! Det värmer som mest och får en att kämpa vidare. Jag blir så himla glad när mitt arbete syns här och nu och föräldrar kopplar deras barns framsteg till oss i förskolan i nutid. Dels därför att jag faktiskt själv ser att min/vår verksamhet gör skillnad men också för att föräldrarnas medvetandegrad om vad en förskola faktiskt är . Fortsätt sprid! Då kan ni föräldrar även uppnå en förändring och utveckling i förskolan genom att faktiskt ha kunskaper om den för att trycka på politiker för en bättre arbetsmiljö för både oss och barnen.

 66. Ulrika

  Tack! Känns så skönt att få höra att vi gör ett bra arbete. Det betyder oerhört mycket att bara få en klapp på axeln och en förståelse om vad vi faktiskt gör varje dag för våra barn.

 67. Bettan

  Tack för att du skriver dessa ord till alla oss som arbetar inom förskolan! Vill dock höja våra föräldar i detta och säga att de är fantastiskt bra på att se oss pedagoger och ge oss kred för det deras barn får lära sig och uppleva. Stolt pedagog på S-E Björnen❣

 68. Anne Asplund

  Tack, fint skrivet. Fortvarande efter nästan 40 år, går jag med glädje till jobbet, barnen ger oerhört mycket.

 69. Lisa

  Dessa ord värmer för de är det vi syrävar efter, min yrkes stolthet. Utifrån det läget försöker vi sedan lära barnen så mycket som går och rusta dem för det kommande livet.

 70. Emma Karlkvist

  Stort tack! Väl skrivet! Har precis tagit en paus från mitt yrke som förkollärare då det blev för tufft med egna små barn hemma. ?

 71. Anna

  Tack! Så glad jag blir när någon ser och förstår vad vi jobbar med hela dagarna! Det är ett fantastiskt yrke men med mycket slit.

 72. Agnes Sundberg

  Gud vad det betyder mycket att någon faktiskt har sett allt det där och säger det. Blir så himla glad av att höra att någon ser hur mycket och vad man faktiskt gör. Det är ett av de tuffaste, men samtidigt mest givande jobben ❤️❤️❤️❤️. Tack för att vi får förtroendet att ha hand om det dyrbaraste du har!

stats