Manne Forssberg

Inlärningsrevolution

I annonssamarbete med Poio

Balanscykeln, eller springcykeln om man så vill, hur mycket har inte den betytt för att lära barn att cykla på en tvåhjuling?
När jag var liten fanns inte balanscykel och barn lärde sig vanligen cykla i fem- eller sexårsåldern. En vuxen sprang bakom och höll i cykeln tills farten var tillräckligt hög och balansen verkade tillräckligt bra. Ibland var den inte det. Olyckor var vanliga.
Nu lär sig barnen hålla balansen genom en balanscykel. Att sedan gå över till tvåhjuling är smärtfritt. Det är bara att börja använda tramporna. Balansen finns redan. Barn nuförtiden lär sig ofta cykla i fyraårsålden, eller ibland ännu tidigare. Det är en inlärningsrevolution.
På samma sätt revolutionerar spelet Poio läsinlärningen för barn. Man utvecklas genom att spela, leka och utforska istället för att traggla.

Ruth har provat Poio i några veckor och har svårt att slita sig. Hon knäckte läskoden för ganska längesedan men har utvecklats jättemycket genom
Poio. Hennes läsning är fortfarande så pass koncentrationskrävande att hon är smått militant motvilligt inställd till att sätta sig och läsa en bok. Poio funkar bättre. Spelet känner av vilken nivå barnet är på och anpassar svårighetsnivån. Poio är tänkt för barn som är mellan fyra och nio år gamla.

Ruth har blivit så absorberad av Poio att hon inte har velat lägga ifrån telefonen eller surfplattan. Men jag har haft noll ångest över det eftersom spelet är så pass bra och utvecklande. När Ruth går in i Poio stänger hon ute resten av världen. Koncentrationen är fullständig. Jag tror inte att hon har koncentrerat sig så mycket på bokstäver tidigare. Och hon märker inte ens själv att hon koncentrerar sig.

I appen börjar man med en tom bok som ska fyllas med bokstäver med hjälp av de bokstavsälskande krypen läslingar. Men läslingarna går inte säkra för det icke läskunniga trollet. Ruth har varit väldigt sugen på att komma vidare i spelet.

Som förälder får man med jämna mellanrum ett mail från Poio med en översikt över vad barnet har jobbat med och lärt sig, samt hur mycket av spelet som är avklarat.
När uppdragen är slutförda och spelet är färdigt har barnet låst upp en bok som går att läsa i appen och som även går att beställa som fysisk bok.

Poio finns att ladda ner i AppStore och Google Play.
På Poios Facebooksida kan man läsa mer.

 

Genom Poio kan barn få hjälp att knäcka läskoden. Jag mörker även att det hjälper barn att hitta läsglädjen. Ruth tar på eget bevåg sin Poiobok och läser. Det är nog bara en tidsfråga innan hon tar fram andra böcker också.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats