manneforssberg

Manne Forssberg

Jag trodde att jag hade rätt till andras kroppar

I have.

Jag har kränkt och och skrämt kvinnor med min sexualitet.

I högstadiet tafsade jag på tjejer i min omgivning. Jag trodde att jag hade rätt till andras kroppar. Jag oroade mig inte särskilt mycket för hur mina händer uppfattades. Desto mer oroade jag mig för hur vuxenvärlden skulle reagera. Tänk om någon skulle kalla till ett allvarligt samtal eller berätta för mina föräldrar. Det hände aldrig. Allt som inte var ett väldigt tydligt nej, betraktade jag som ett ja. Ögonen och kroppshållningen skrek nej, men jag fortsatte.

Jag har suckat ljudligt, manifesterat missnöje och gjort mig till en martyr när folk inte har velat ha sex med mig. Som om sex vore en rättighet. Som om bara min vilja räknades. Som om sex som ena parten egentligen inte vill ha skulle kunna vara önskvärt.

Jag tror att de främsta anledningarna till mitt beteende är följande:

1. Svajig moralisk kompass. Jag tyckte att min längtan efter att få ta på någons kropp vägde tyngre än den personens rätt att själv bestämma över sin kropp.

2. Mansrollen. Jag fick lära mig att killar har en stark och explosiv sexualitet och att det var okej, till och med önskvärt, att väldigt ihärdigt söka utlopp. “Kärlek börjar med bråk” sa folk på dagis om man drog en tjej i håret. Om en pojke tvångspussade en flicka tyckte vuxenvärlden i allmänhet att det var jättesött. På högstadiet stoppade vuxenvärlden huvudet i sanden dels eftersom “killar har gjort så i alla tider” och dels för att det var så jobbigt att prata om sexualitet, respekt och ömsesidighet.

Vi män måste rannsaka oss själva. För varje kvinna som skriver me too, borde det finnas en man som berättar om övergrepp som han har gjort sig skyldig till. Först när vi på riktigt förstår vad som inte är okej att göra kan vi skapa ett bättre samhälle. Ett där kvinnor äger rätten att bestämma över sina egna kroppar och slipper leva i skräck för kränkningar och övergrepp

 

IMG_3401

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
manneforssberg

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. melissa barbara

  Jag är här för att kommentera mitt personliga möte med en stavspelare som har hjälpt mig att återställa harmonin i mitt äktenskap och han har också gett mitt liv en ny mening. Jag vill att ni alla ska veta att prästmanuka hjälpte mig att återställa freden i mitt äktenskap som förstördes återställdes tillbaka och min man är tillbaka till huset och har tagit fullt ansvar för familjen och även han har blivit befordrad på kontoret med hjälp av präst manuka ord är helt enkelt inte tillräckligt för att säga tack. Du är verkligen en välsignelse för människovänlig prästmanuka. om du vill träffa den här mannen och få ditt problem att lösa hans e-postadress är lovesolutiontemple1@gmail.com Mrs.barbara

 2. Annan kvinna #MeToo

  Tack för att du tar oss på allvar, tack för att du vill förstå och för att du vill översätta för andra män om vad det handlar om.. Först när man förstår båda sidor kan vi på riktigt göra en förändring.

 3. Kvinna #MeToo

  Du är inte modig. Du har inte rannsakat dig själv. Du är ingen hjälte. Du är ingen som äntligen erkänner… Osv.

  Du är äcklig och försöker göra dig själv till martyr på kvinnors bekostnad. Varje man som är vidrig mot kvinnor vet redan det. Det krävs inte mycket för att visa respekt för andra människor. Mansrollen har inte fått dig att vara äcklig mot kvinnor. Du har gjort dig äcklig mot kvinnor. “Kärlek börjar med bråk…” jaha? “behandla andra såsom du själv vill bli behandlad” var också något vi alla fick lära oss i exakt samma ålder. Det är dig det är fel på. Du kan inte skylla ifrån dig på något annat.

  Du lyfter bort fokus på de kvinnor som du har skadat. Du hjälper dem inte, du hindrar istället deras röster att bli hörda. Du ska hålla käften och lyssna. Om du känner dig pekad på och påminns om allt vidrigt du gjort mot kvinnor, då går du till polisen. Om du nu ens har ett riktigt samvete (vilket jag har svårt att tro på eftersom du försöker få beröm istället för att ta ansvar) så tar du ditt straff och erkänner till polisen och försöker få dessa kvinnor att få ut någon liten del av rättvisa genom att anmäla dig själv. Berätta vad du gjort i en rättegång och ta ditt ansvar. Håll fast vid att du är problemet som förtjänar det och sluta tyck synd om dig själv.

 4. Anna Nilko

  Jag kommer inte applådera dig. Du har trotts allt gått över gränsen och i din ungdom tagit dig friheter som du aldrig skulle ha. Att din vilja varit mer värd än en kvinnas.

  Men jag är jätteglad att du skriver om detta och jag är jätteglad att du rannsakar dig själv. Det är så vi får förändring. Du har döttrar, jag har döttrar och vi är väl medvetna båda två vad som kommer vänta dem om vi tillsammans inte ändrar vår syn på pojkar och flickor. Detta innebär också att jag som kvinna måste rannsaka mig själv och mitt eget kvinnoförakt (jo tyvärr dömmer jag kvinnor omedvetet hårdare i vardagen än män. Ett samhällsproblem vi alla bär och matar).

  Vi har alla ett ansvar att sätta stopp dör detta. Införa nolltolerans. För att våra döttrar ska känna sig trygga och sträcka på sig och för att våra söner ska kunna anamma sina tillbakatryckta empatiska sidor.

 5. Anna

  Själv fick jag problem att tycka om min egna kropp pga såna killar. Tycker det är bättre sent än aldrig att göra upp med sitt förflutna. Tyvärr ska många döma och vara elaka.

 6. Siranee - Thaimorsan.se

  Mycket bra gjort av dig som har reflekterat kring dina handlingar.

  Jag som tjej har också reflekterat hur JAG har varit mot killar. Vi är inte heller oskyldiga… Nu i skrivande stund kom jag på varför jag ville ha och hade många killkompisar än tjejkompisar… det var no-drama eller tjafs med killar. Bara när nån fick för sig annat eller fick andra känslor än att vara vänner, då blev det över till att vara jobbigt. Så att bli senare kallad för manipulativ var det väl det enklaste männen kunde skylla ifrån sig.

  Lär mer: https://thaimorsan.se/metoo/ (Metoo, när killkompisar inte vet var gränsen går!).

 7. Adam

  Okej! Så nu är du helt plötsligt världens förebild bara för att du erkänt ditt sjuka beteende eller vadå?? Tycker du gott och väl kan kontakta tjejerna som utsattes för ditt taffsande och be om ursäkt istället för att söka creed genom ett blogginlägg.

 8. Miriam Ekelund

  Takk for at du deler! Det er dessverre mange menn som er i fornektelse av hvordan deres oppførsel virker. Det med å oppføre seg som om man har krav på noens kropp og lage stort drama fordi kvinnen ikke stiller seg tilgjengelig, kjenner jeg veldig godt igjen. Jeg synes vi skal innføre ordet “dramaking”, for veldig mange menn er dramatiske og direkte mainpulerende i sin “kamp” for å få sex. Vidunderlig at du gjør deg denne refleksjonen og at du deler. Jeg håper menn kan skape en kampanje som heter #NOTME hvis de aldri ville ha tafset eller utnyttet en kvinne seksuelt. Vi kvinner opplever så mye dårlig oppførsel at det hadde vært fantastisk å se alle de flotte mennene med gode, moralske verdier melde seg på og ta avstand fra den grisete mannskulturen som har vokst frem. – Det må da vel provosere menn med gode verdier å bli satt i bås med overgripere og manipulatorer? Vis at dere finnes, for vi er tusenvis av flotte, nydelige damer som vil komme i kontakt med dere og ta det sakte og pent frem mot et livslangt ekteskap.

 9. Förbannad medborgare.

  Människor har förlorat sig själva, fullkomligt, i detta identitetspolitiska vannsine. Där män, men främst vita män, får skulden o till och med tar på sig skulden. I urbota korkade diskussioner om obskyra bagateller. (Nej våldtäkt är ingen bagatell.)
  Medan det egentligt verkliga hotet mot hela våran existens ska belysas.
  Folk i bryssel som lever i en löjligt skyddad verkstad., Korrumperade och maktgalna personer, som för längesen förlorade kontakten med den vidriga verklighet vi vanliga dödliga tvingas utstå med dagligen. 

  Denna vidriga verklighet som dem själva varit med och format, som i sin tur är baserat på psykopaters ideal. Men vem kritiserar bankväsendet och det centraliserade och otroligt korrupta styret vi ser i väst idag? 

  Nej det är mycket enklare och bekvämare – att sitta och vara nyttiga idioter, åt folk som tjänar på att uppmärksamheten inte är riktad mot dem. Och det är ju tydligt vad som är syftet med denna kampanj. Om man inte har huvudet fullständigt uppkört i röven.
  Demonisera, polarisera och dehumanisera folket medan verkligt amoraliska demoner i mänsklig form skrattar och jublar åt mänsklig aldrig sinande dumhet. Och fortsätter med att härska och söndra.

  Så jag säger till dig av välmening. Författare till denna artikel. Lär känna din fiende. Och just nu är den fienden du själv. Rannsaka dig själv, men inte för nyttiga idioter i en politisk kampanjs skull. Utan funder istället på varför du öser skit på “vanliga dödliga”.

  Medan du i själva verket kan rikta kritik mot otroligt kriminella typer som vi finner inom bankväsendet och dylika maktmiljöer.

  1. Förbannad medborgare.

   Det om rannsakan säger jag inte bara det till artikelförfattaren. Jag säger det till alla vilsna människor som jag ser skriva här i kommentarsfälten.
   När ska det skapas en politisk obunden kampanj mot detta samhälleliga vansinne? Förstår ni att ni blivit lurade att agera nyttiga idioter åt folk med verklig illvilja?

   Den som är utan synd kan kasta första stenen.

   Vakna.

 10. Micke

  Kvalificerat skitsnack! Att du överhuvudtaget försöker göra dig viktig på ditt taskiga beteende och slå dig för bröstet att du gör rätt nu. Att sen du hittar ursäkter genom att spalta upp vad problemet kan ligga är oxå skitsnack. Finns bara en som kan hållas ansvarig för ditt taskiga beteende mot kvinnor sen tidigare, och de är du…

 11. Det var då det fräckaste!

  Då så, då häller jag upp en klunk och tillägnar den till Manne Forsberg. Mannen som till och med kan läxa upp en master PUA’s i hur man lurar och utnyttjar kvinnor samt spelar på deras känslor.

  Skål!

   1. anonym

    Där kom den! Vad säjs om dom som utnyttjar situationen? Att bli anklagad för att sexuellt trakasserad en kvinna, va
    Hur fan kan man trakassera en kvinna som är äcklig????

 12. Black Knight

  Nej Manne, vi män som aldrig gjort något av det du listar behöver inte alls rannsaka oss själva, vi vet redan vart gränsen går. Så tala för dig själv din pajas.

  En tankeställare till er kvinnor som nu matar Mannes ego, hur många av er hade gjort detsamma om Manne varken var socialt kapabel, stilig eller framgångsrik? Don’t even bother answering.

 13. David

  Wow. Du kan inte låta detta handla om tjejerna? Vad vill du? Fick du dåligt samvete av alla metoo-inlägg? Nej sorry, du bör inte få beröm eller något slags offentligt förlåtande.

 14. Rickard Kavcic

  Inte direkt så man känner igen sig i det du skriver, jag är man och har aldrig bettet mig som du har gjort. Du borde skämmas, att kvinnor äger sin egna kropp är väl självklart för oss alla ? Vet inte riktigt vad du vill säga med detta sjuka erkännandet ? Jag tror som tur är att dom flesta män inte är som du.

  1. Eva Johansson

   Bara för att du, Rickard, inte känner igen dig i den här berättelsen innebär det ju inte den inte är allmängiltig. Jag tycker det är starkt att skriva ett sådant här erkännande och jag kan intyga att vi är många kvinnor som känner igen just det som beskrivs.
   Du verkar helt befriad från det beteende som beskrivs och det är bra. Men dit sätt att formulera din kommentar, får ändå mig att undra vad du är ute efter…

 15. Alexandra

  Det är precis den här problematiken jag försöker att uppmärksamma med mitt blogginlägg, och just därför jag inte vill gå ut med namn på gärningsmannen, Jag vill inte att det ska handla om mig, utan jag vill lyfta problematiken som leder till att tjejer hamnar i dessa situationer. Tack Manne för att du vågar berätta att du också gjort fel. <3

 16. Ana

  Bra att du vågar erkänna, det är början på lösningen. Det är nog inte en lätt grej att göra, så cred till dej för det. Hoppas fler män tar till sig detta.

 17. anna

  Tack Manne! Jag vill ge dig beröm här – Du är väldigt stark som går ut med detta ! Detta är steg 1 – en dialog om problematiken. Ni som hatar här – i kommentarerna – Jävla män – Jävla kvinnor – fyfan…. ni e ju fortfarande fast i att könet är avgörande faktor för vem som förnedrar och inte. Det är ni som hjälper till att öka klyftorna emellan – DET HÄR HANDLAR OM ETT ERKÄNNANDE AV ETT PROBLEM SOM GENOMGÅTT EN LÅNG HISTORIA. Varför detta erkännande gjorts – förstår jag som en vilja till en jämställd utveckling – oavsett vilket organ som är i rampljuset, VI MÖTS OCH LÖSER SAKER GENOM ATT DISKUTERA – MED VILJA OCH ÖPPENHET I ATTITYDEN – Vi löser aldrig problem genom att hata “motparten” – speciellt inte o fokus för avgörande om intelligens ligger i en PENIS ELLER FITTA. Det här är en folksjukdom – inte en man – inte en kvinna – En folksjukdom som uppfunnits för att någon/några ska ta makt över andra och erhålla den – samt ett starkt eko från tidigare historia. Fördöm inte någon någonsin för sitt utseende – så fort vi fördömer – gör vi det svårt för att finna förståelse.

 18. Emma

  Bra initiativ. Våga erkänna sina egna brister & övertramp, att förändra beteendet och dela med sig av lärdomarna. För mig är det utveckling i rätt håll.

 19. Louise östgaard

  Bra skrivet! I tillägg kan sägas att på min skola förekom BÅDE att tjejerna lekte pussjage med killarna, alltså fångade och tvångspussade dem. Och givetvis fanns leken också i omvänd tappning.

 20. Hanna

  Asså hur fan kan man bry sig om mannen i händelsen och inte kvinnan? Det är kvinnan som blivit utsatt men ändå går folk och tycker att han är “såå duktig” som vågar rannsaka sig själv och berätta vad han har vart med om. Hur fan kan man ens tro att man har rätt till en annan människas initgritet och kropp? Man eller inte. Hade du velat att ngn skulle komma och taffsa dig mellan benen. Tror inte det.

 21. Daniella

  NI KVINNOR ÄR FAN SJUKA!!! en man gör ett inlägg, öppet för alla att läsa om hur han taffsat och kränkt tjejer. Är inte det att ta ansvar tycker ni? Istället kommer ni korkade idioter ”låt oss ha vår hashtag och uppmärksamhet ifred” ”varför ska ni ta allt från oss” snälla Gud i himmelen, MAN MÅSTE VÄLL FÖRFAN BÖRJA NÅGONSTANS?? Ni nöjer er ALDRIG!!! Ni vill att alla män ska gå efter era regler, varför inte skriva ”det va bra att du kunde erkänna det öppet” istället kommer ni blodiglar med er jävla negativitet. Ni är PINSAMMA!!!!

  1. Åsa Church

   Vad. vill du ha för reaktion? Det är väl bra att han berättar vad han gjort och ber om ursäkt? Vill du ha avrättning inför publik??

 22. K

  Gå till polisen med dessa erkännanden istället. Det är så ni män kan göra skillnad & rättvisa kan skipas. Så kanske vi blir trodda hos polisen när vi tar mod till oss och vågar anmäla istället för att alla förundersökningar läggs ner eller inte ens tas upp i brist på bevis eller då ord står mot ord.

  1. Sandra

   Nu får du/ni fan ta och ge er. Bra skrivet av honom och nånstans ska man börja mot en förändring. Ge dig för helvete.

 23. Emma

  Du gör dig visst fortfarande till martyr genom detta inlägg… ett eiktigt ansvarstagande hade varit att säga förlåt och förstå att det var du som gjorde allt detta och keänlte kvinnnor, mansrollen är en del, men ta ansvar för dina egna handlingar!

 24. Hannah

  Märker att vissa kommenterare gett dig skit för att du ”stulit vår fråga”. Jag vill med lite motvikt till det säga tack för din självrannsakan. Annorlunda hade det varit om du hade varit en av de män som under hashtaggen metoo lagt ut snyfthistorier om den enda gången i ditt liv som du blivit sexuellt trakasserad. Det är bara banalt och idiotiskt och de männen ”stjäl diskussionen” och har inte begripit digniteten utav den; det strukturella kvinnoförtrycket.
  Men hashtaggen ihave välkomnar jag. Jag tycker det är helt rätt att fokus ligger på mannen i detta. Det råder någon slags föreställning om att dessa män är avvikande på något vis och många män är så himla skenheliga och påstår sig aldrig gjort något sådant. Men dessa män är precis som de flesta män och som gör sig skyldiga till detta varenda dag! Fokus borde vara att de istället tog sitt jävla ansvar och slutade sexuellt trakassera kvinnor och flickor. Fokus borde vara att deras föräldrar och samhället lärde dem från tidig ålder hur fan man beter sig; istället för att lära flickor att akta sig. Fokus borde vara att vi istället börjar lista alla de som gjort detta, istället för oss som blivit utsatta – för att bryta föreställningen om att det är en avvikande typ av man som är ansvarig.
  Det är vem som helst! Såsom du Manne som jag i övrigt tolkat in som vettig människa. Även vettiga människor representerar kvinnoförtrycket. Jag anser det bra att du och andra män med dig i denna kampanj börjar våga rannsaka sig – vilket ju är första steget till förändring! Det är inte att stjäla diskussionen – det är att ta den på allvar och sedan ta den ett steg längre.
  Och jag hoppas att detta samtal fortsätter flera steg än så; alla dagar om året och inte bara på nätet.
  Jag var en av många som i min #metoo uttryckte frustration över att fokus INTE är på förövaren i detta och önskade hellre en tagg som listar alla förövare. Det är inget nytt att vi kvinnor utsätts. Däremot handlar debatten i stort sett aldrig om de som utsätter; så jag är positiv till att #ihave kom såpass fort och jag anser inte att det orsakar att män tar över debatten. Jag anser att det är fullt möjligt att föra flera diskussioner samtidigt. Och detta är ett samtal som måste föras på flera nivåer om vi vill nå förändring.

 25. Usch för er.

  Ni män är ju helt fruktansvärt sjuka varelser. Varför skriver du detta nu? Varför kan du inte låta oss kvinnor, som fallit offer för såna som du, få ha denna hashtaggen och uppmärksamheten ifred? Varför måste du/ni stjäla allt ifrån oss? Det är ert fel att vi ens behöver tala ut och hjälpa våra medsystrar som också är/kommer bli offer tack vare männen. Jag förstår bara inte! Låt oss få ha EN dag för oss som för en jäkla gång skull inte handlar om er.

  Och nej, du är absolut inte modig som skriver det här. Du är bara en ännu värre människa. Usch för dig och för alla andra män som nu tror att de kan bli förlåtna genom att skriva ut en feg ursäkt på sociala medier istället för att gå och hälsa på era offer och be om ursäkt face-to-face. Många av de kvinnorna som du har berättat om i din äckliga text har du förstört livet för, förstår du det? Du tycker att det är så fruktansvärt synd om dig själv, buhu, men har du försökt begå självmord för det här? Behövt gå flera år i terapi? Behövt käka antidepressiva tabletter eller andra mediciner för att förtränga dessa hemska händelser? Behövt gå på regelbundna undersökningar för att se om du ens någonsin kan föda barn tack vare att en äcklig jävla man inte kunde hålla sin penis ifrån en kvinna, som sedan misshandlat kvinnan med glasflaskor etc i underlivet? NEJ, jag skulle inte tro det heller.
  Fyfan för dig och alla andra män som nu ska “erkänna”. Buhu, gråt lite till va.

  1. Alex

   Det är stort att man kommer ut alla gör vi misstag och det är ju tur att ni kvinnor alltid e så oskyldiga o perfekt du bara pinsam när du skriver som du gör och gör narr när
   Man går ut o erkänner hur hur dålig/hemsk han varit o ger ett varningsfinger till andra..

   1. #ihave

    Oj… måste varit en extremfeminist som blivitvtappad som kommenterat såhär.. så nu kan du hashtaggs #metoo för på hoppet.. grattis din padda.. han sticker ut å öppnar sig å visar sin personliga sida.. var glad för det.. det är väl förfan det ni vill uppnå med era hashtag… att visa hur många som är utsatta för att ”vi män” ska se det! Här visar en man den respons som ni jagar, och du klankar ner på honom.. det e ju förfan något fel i huvudet på dig!

 26. Mary

  Känner exakt igen det där beteendet av “killar” i tonåren. De var dock de mer populära killarna som betedde sig på det där sättet, som även av vissa tjejer, osäkra eller inte, mottogs som en komplimang. Finns såå många som aldrig trakasserat tjejer sexuellt och det är väl dom som ska hyllas. Bra att en kille vill tala ut, men jag känner samtidigt att du passar på att dra ut något positivt av det hela, å dina vägnar.
  Så du har slutat sucka nu, när du inte får sex när du vill?

 27. Emil

  Fan så obehagligt du har betett dig, känner inte alls igen mig. Det där med kravet på sex har jag snarare känt emot mig.

 28. 80-talist

  Lägg av med dumheter om att anmäla sig till polisen och liknande. Han har precis rätt i att sådär gjorde de flesta unga killar när man växte upp. De vuxna sa att kärlek börjar med bråk och småretades med oss tjejer att vi blev uppmärksammade av killarna. Visst de var skitjobbiga ibland men det är knappast den typen av närmanden som är förenat med rena övergrepp. För det finns minst lika många tjejer som är förtjusta i den typen av uppmärksamhet och kråmar sig stolt för att en viss kille tallar på just henne (de populära tjejerna ville ju att killar skulle klämma här och var på dom även fast de låtsades att de inte ville).

  1. 90-talist.

   Och hur vet DU att de där “populära tjejerna” låtsades? Du har ingen som helst aning så jag tycker att ditt uttalande var väldigt fel. Om inte den andra parten säger okej till att du tar på hen så kvittar det fullständigt vad du tror att de vill eller inte vill, man tar inte på en annans kropp förrän man fått godkännande.

 29. Eva Jonsson

  Kan man inte tänka själv, och ta ansvar för sina tankar, känslor och sina handlingar, då är man ganska illa ute.

 30. Arne Anka

  Varför ska man inte få kunna be om ursäkt för skit man gjort tidigare i sitt liv?

  En gång slog jag ner en kille. Jag ville visa mig cool inför mina vänner och jag startade ett bråk som jag visste
  att han skulle förlora. Jag jämställer det inte med en våldtäkt, men det var klart värre än att bli tafsad på rumpan.
  Man börjar inte blöda av att bli tafsad på rumpan. Sven blödde.

  Jag bad efter en tid om ursäkt till Sven. Jag förklarade varför jag gjorde som jag gjorde, att jag ville vara med i det
  “coola gänget” och berättade att jag tänkte på det ofta och att jag ångrade mig djupt.
  Jag satte mig själv i en krymplings position och bad om förlåtelse. Nej, jag tror aldrig att Sven helt förlät mig
  för hur jag behandlade honom den gången, men han såg mig inte längre som ett blodtörstigt monster.
  Han såg mig som en människa, en människa som respekterade honom och som kände skuld gentemot honom.
  Han kände sig respekterad och vi var länge vänner.

  Manne gör samma sak nu som jag gjorde mot Sven – ber om ursäkt. Han rättfärdigar inte handlingarna, men han försöker
  förklara dem. Jag har inte legitimitet att godta Mannes ursäkt, men det glädjer mig att så pass många kvinnor tar hans
  ursäkt på allvar. Människor växer upp och förändras.

  Däremot kan Manne passa på att be om ursäkt till alla killar som från början insett att man inte rör tjejer utan deras
  tillåtelse, att man inte skickar dick pics utan att tjejen ber om det, och att man inte trakasserar eller kränker en tjej
  på annat sätt. Din matematik är usel. Med din logik har alla killar som tafsat bara tafsat på en tjej var. Hur många har
  du tafsat på Manne? Det låter i din text som att du tafsat på fler än en tjej?

  Fuck you. Jag har aldrig trakasserat en tjej och skulle aldrig förmå mig att göra det heller. Stackars Sven är nog den
  enda människan som jag någonsin behandlat riktigt illa. Det kan tilläggas att vi gick i fjärde klass då. Jag hade inte
  ens fått hår på snoppen och brydde mig inte ett dugg om att tafsa på tjejer. Visst var Nathalie skitsnygg och grym på
  alla sätt men jag skulle aldrig få för mig att kränka henne.

  Jag har inget att be om ursäkt för och det är jag inte ensam om.

  1. Alex

   Asså denna texten var så jäkla sann. Jag har aldrig kränkt en tjej mer än att man möjligen sagt något olämpligt, men om man skulle räkna allting man sagt fel så får man be om ursäkt hela livet. Jag har aldrig kallat en tjej hora, slampa eller något för hur hon ser ut. Jag har aldrig taffsat på en tjej (eller kille), alla män har faktiskt inte trott att dem har den rättigheten.

   1. Linnéa

    Man kan blöda på insidan. Man kan få så ont att man försöker rationalisera det onda, konkretisera det genom att få sig själv att blöda.

    Tafsandet på rumpor var tack och lov under min skolgång väldigt könsneutralt, efter en inledesfas som var oroande mansberättigat, “Sånt får tjejer ta”. Men vi tjejer tafsade tillbaka. Efter chock, genans, infann sig en äkta förståelse hos killarna för vad de gjort. De bad om ursäkt. Det avdramatiserades, diskuterades, blev istället en klasslek, Där nej och kroppsspråk respekterades, det var avtalat, och ett nej efter en överraskningsattack ledde till (tillsynes) ärligt skamsna ursäkter. Det fanns en mognad hos eleverna och en dialog. Ärligt talat tror jag vi flickor lyssnade minst på andra flickors protester, och jag vet att vi nog skadade en i gruppen med det. Jag bad senare om ursäkt och såg till att det slutade. Men skadan är ju ändå skedd. Än värre då lärarna sa åt manliga elever, men inte kvinnliga. En kvinnlig lärare sa t.o.m. till den elev som just sagt åt oss andra tjejer att sluta antasta henne att tjejer inte kan antasta tjejer. Då slöt vi dock upp som en, och efter frågan om fröken inte hört talats om homosexualitet eller om hon alltså diskriminerade slank hon iväg. Det var också när jag själv insåg vilka friheter vi tog oss pga kön och såg till att det slutade.

    Men jag tänker på din jämförelse. På att blod eller fysisk smärta automatiskt väger tyngst. På när jag satt fast fyra timmar i en mans lägenhet och antastades. Mina instinkter såg till att jag inte behövde blöda, jag var paralyserad. Men jag blödde efteråt. När jag skrubbade varje millimeter hud med borste som till slut bröt genom huden för att på nåt sätt avhjälpa den känsla av hans krävande, ägande händer som satt kvar. Och smärtan satt på insidan.

    Det finns inget som säger att en ägande hand på en rumpa inte kan skada som en knytnäve.

    Jag tycker för övrigt absolut att ansvarstagande och ursäkt är bra, initiativet är bra. Dock känns just Mannes egen text svag. Särskilt då det läggs mer fokus på varför, på att det inte var hans fel, och för att aldrig ett faktiskt förlåt yttras. Jag har också (som nämnts) haft vacklande/felande moralisk kompass vid tillfällen i mitt liv, och jag både beundrar och avundas de många här som tycks säga att de aldrig felat moraliskt i någon aspekt. Men en bekännelse om felande får inte bara handla om min ångest inför vad jag åsamkat andra. Det är bara manipulativt.

    (Jag skriver detta med migrän, men hoppas att det inte påverkat läsligheten för mycket.)

 31. Johanna Hultin

  Oj vilken mängd bitterhet i kommentarsfältet! Varför? Här är äntligen en man som visar unga pojkar vad personligt ansvar, växande och fullt ansvarstagande är. Det är VACKERT – och oerhört välbehövligt i denna tid. Jag – som själv är en kvinna som dels har överlevt (om än knappt) ett mycket brutalt och aggressivt våldtäktsöverfall, och dels x antal kränkningar av min personliga sfär, mitt väsen av män som valt att “kliva in” med en dysfunktionell, destruktiv, kontrollerande, och klart snedvriden sexuell energi – valde efteråt aktivt att dedikera mitt liv (många, många år, totalt sett) till att fullt ut läka det som hänt, med stor framgång, kan jag tillägga, blir lätt förskrämd av kommentarerna som många andra kvinnor lämnat – rena aggressioner och i somliga fall faktiskt direkt kränkande. Jag tänker tvärt om – TACK Manne för att du väljer att vara en positiv vägvisare för unga pojkar och män i grav obalans! Och tack för att du därigenom hjälper till att åtrställa kompassen – från kvinnans outtalade skuld tillbaka till mannens självklara ansvar för sitt eget varande!

  Min spontana tanke när jag läste din berättelse var: Så här ska det se ut! <3 Detta är vad personligt växande är i praktiken! Det här är personligt ansvarstagande – så ser det ut när man "äger" och står för sina handlingar – efter att insikt infunnit sig. Det Manne levererar i den här bloggen är dels ord som har kraften att bistå andra män/pojkar, som ännu inte nått insikt: ovärderlig vägledning och i sanning ett ljus i mörkret, samtidigt som han återskapar större balans och ger möjlighet till läkande för de kvinnor/flickor han en gång tyckt sig ha rätt att använda för egna syften. Genom att fullt ut, och klart och tydligt uttalat, ta ansvar för det som då skedde skapar han ringar på vattnet. Ord som växt ur insikt och mognad blir läkande – i det här fallet även för kvinnor som utsatts av helt andra män. Vackert, må detta inlägg nå alla de som bäst behöver läsa det, såväl män som kvinnor!

  Vi har alla möjligheten att stötta läkandeprocessen och det friska växandet hos varandra, såväl individuellt som kollektivt, glöm aldrig det. Together we stand, divided we fall! ✨

  1. Annika

   Mycket bra skrivet Johanna!

   Precis min tanke oxå. Skrollade innan och läste alla dessa hatiska kommentarer som sannerligen inte får andra med liknande bakgrund som Manne och kliva fram och “erkänna” sitt felaktiga beteende. Snarare tvärtom får det dem att verkligen lägga locket på.

   Jag blir mörkrädd över hur vissa kommentarer är oerhört grovt kränkande och fruktansvärt hotfulla! Om de hade träffat Manne IRL hade de sagt allt de dem skriver här!?

   Jobbar som lärare och vi pratar väldigt mycket med våra elever som är mellan 10-12 år om hur man “uppför sig” på nätet. “- Om du inte kan säga det du skriver direkt till personen så ska du inte heller skriva det!”

   All kärlek till dig som berättar så öppet om dina erfarenheter i frågan! Kram ❤

  2. Annika

   Mycket bra skrivet Johanna!

   Precis min tanke oxå. Skrollade innan och läste alla dessa hatiska kommentarer som sannerligen inte får andra med liknande bakgrund som Manne och kliva fram och “erkänna” sitt felaktiga beteende. Snarare tvärtom får det dem att verkligen lägga locket på.

   Jag blir mörkrädd över hur vissa kommentarer är oerhört grovt kränkande och fruktansvärt hotfulla! Om de hade träffat Manne IRL hade de sagt allt de dem skriver här!?

   Jobbar som lärare och vi pratar väldigt mycket med våra elever som är mellan 10-12 år om hur man “uppför sig” på nätet. “- Om du inte kan säga det du skriver direkt till personen så ska du inte heller skriva det!”

   All kärlek till dig som berättar så öppet om dina erfarenheter i frågan! Kram

 32. Observer

  Att inbilla dig det minsta, att du rättfärdigar ett sjukt, respektlöst och idiotiskt beteende under lång tid med några slätstrukna, halvgäspande rader ter sig patetiskt oseriöst.
  Du har varit ett kräk som skadat och skymfat andra personer och det är mycket allvarligt. Att på minsta vis insinuera om att alla pojkar/män el överhuvudtaget många pojkar/män skulle bete sig på detta vidriga vis är nästan lika stört.
  Du har varit mycket allvarligt störd och sjuk och frågan är om det egentligen blivit bättre?
  Sök upp varje enskilt offer som du trakasserat och skadat. Be personligen om ursäkt och se till att de accepterar din uppriktiga och ärliga mening. Det är det absolut minsta du kan göra, för det här räcker på intet vis!

 33. Anonym

  Jag drömmer inte dig.Jag tittar på bakgrunden till ditt beteende.Vad hände i din barndom.Det är frågan jag ställer mig för det finns alltid en bakgrund till det som händer. Det är ingen ursäkt men det är något att ta fasta på.Man ska aldrig drömma ut någon utan fakta

 34. Enoc

  “För varje kvinna som skriver me too, borde det finnas en man som berättar om övergrepp “… Ursäkta men så måste det väl inte alls vara. Det finns faktiskt de män och killar som är bra och inte gör sån skit. Däremot kan det väl vara så att en man som begår övergrepp mot en kvinna säkert gjort det mot många fler och drabbat allt fler kvinnor. På 1 dålig man – fler kvinnor vill säga. Tror inte ett skit på 1+1 grejen du lägger fram.

  1. Maria

   Ja… för varje kvinna som utsatts för övergrepp så finns det någon, troligtvis en man, som utsatt henne för det. Logik.

 35. Dani

  Det är bra att förövare erkänner och försöker förbättra sitt beteende. På något sätt kan jag ändå undra om skribenten – och andra personer som utsatt folk för upprepade sexuella trakasserier – kunnat strunta i det tydliga kroppsspråket och obehaget deras offer visade? Även om man lärt sig av samhället att man ska begå övergrepp, hur kan man göra det upprepade gånger när man inte kan undgå att se hur illa man gör andra?

 36. Linda F

  Man måste höra båda sidor av “historien”!
  Efter att ha läst vad du skrivit tänker jag såhär- pojkar och flickor blir uppfostrade på olika sätt. Hur mycket vi än försöker få det till “lika behandling”! Så ser och hör man det överallt: Flickor ska vara lugna, snälla, skötsamma och hjälpa till med allt. Pojkar får busa, härja, höras och synas.
  Det är vi som föräldrar och medmänniskor som måste lära ALLA BARN från början vilket beteende man får/inte får ha emot andra människor.
  Vi kan inte hjälpa människor som redan blivit utsatta för hemska saker men vi kan försöka förhindra att det händer i framtiden.
  Lära pojkar respekt och flickor att det är OK att säga ifrån och självförsvar ifall någon ändå inte förstår!

 37. Anna

  Jaha och vad vill du uppnå med detta? Någon slags förlåtelse av oss kvinnor eller? Det kommer du inte att få, inte av mig iallefall. Usch för sådana stackars män som ni!

 38. C.S

  Vad håller ni på med allihopa?! Ser ni inte hur skevt det här är. Ni skriver till honom som att han är en hjälte, som t ex vad modig du är, tack för för din ärlighet etc!!! Vad är det som är så modigt?! Det räcker att ni säger “bra att du erkänner det”! That´s it! Han har systematiskt tagit sig friheter över flickors kroppar när han var ung! Och nej, alla pojkar gör faktiskt inte det!! Det handlar om personligheter och att samhället blundar för att “vissa” pojkars uppförande såsom Manne själv tar upp., Sluta göra honom till en hjälte och rikta er energi på de flickor och kvinnor som blir utsatta varje dag. Det är bra att vi pratar om det här och att männen erkänner vad de har gjort men de är inga hjältar och är inte modiga när de erkänner vad de har gjort efter 20 år! Jag har själv söner och jag säger hela tiden till de att man måste ha respekt för andra människor och att man inte får inte ta på andras kroppar bara för man vill det. Det handlar om RESPEKT och det ska komma hemifrån. Så sluta göra dessa män som erkänner till hjältar och sluta ta ifrån fokus från flickorna och kvinnorna!

  1. Anonym

   Helt rätt! Han är ingen hjälte klart nån skulle va snabb att skriva så här med alla ME TO överallt. Hur många besöker inte hans blogg nu!? Haha

  2. Lite fel ska vi hylla alla män i stort sätt som träder fram tror alla killar kan ta åt sig av detta

   Helt rätt! Han är ingen hjälte klart nån skulle va snabb att skriva så här med alla ME TO överallt. Hur många besöker inte hans blogg nu!? Haha

  3. Arne Anka

   Precis, om Manne hyllas som hjälte borde väl jag hyllas som en Gud? När man tänker efter är jag faktiskt fett bra. Jag har på fullaste allvar aldrig trakasserat en tjej sexuellt. Däremot skickat iväg en polisanmälan efter att ha blivit slagen av en kille som tafsade när jag sa ifrån.

   Nobels Fredspris, någon? 🙂 🙂 🙂

 39. Linda

  Det är väl bra att du kommit till insikt men jag mår ändå illa… Är 28 år och berättade för bara några dagar sen om en händelse när jag var 11, det tog över 15 år att våga berätta för henne och det hade jag nog inte gjort om denna kampanjen inte kommit upp. Han betedde sig så som du beskriver och även efter händelsen fortsatte han med taffs etc i skolan resterande åren. För honom var det en lek för mig var det en kamp. Ditt sätt att analysera likt man lätt analyserar ett träningspass eller annat, det känns så förhållandevis lättsamt på något vis i jämförelse, även om jag vet att du vill väl

 40. Catarina

  Tack för din ärlighet. Väldigt uppfrisknande och det är modigt av dig att lägga upp något som detta så öppet som du gjort.

 41. Yris

  Tack för att du står upp för mig och mina medsystrar. Att inse att man har betett sig kränkande genom att ta sig friheten att ta på andras kroppar utan deras tillåtelse, är en självinsikt ytterst få har.

 42. Vanja

  Väldigt fint och klokt skrivet. Du är långt ifrån ensam om att ha haft detta beteende. Jag tror inte att det bara är män som måste rannsaka sig själva, utan även kvinnor. Att vi tittar på hur vi uppfostrar våra barn, att inte säga att kärlek börjar med bråk, att få barn att respektera varandra oavsett kön, att mödrar blir medvetna om vad de signalerar genom sitt eget sätt att leva. Vi alla har ett ansvar här.

 43. Ammi jacobsson

  Superba skrivet och superba att du står med rak rygg 8ch bara står för allt.. önskar fler gjorde som du.. det är vidrigt att för resten av sitt liv ha ett märke i själen som påverkar tillit självkänsla och självförtroende och mycket mer förminskande.. det är nämligen resultatet av övergrepp stora som små. . Så tack!

 44. Gerd Persson

  Så modig och stark. Skickar MOD piller att stärka dig med vid behov. Så tacksam och överraskad att få läsa!

 45. Hanna

  Åh som jag önskar att alla de kommentarer som innehåller ”att du inte skäms”, ”vidrigt” eller ”hur kunde du tro att du hade rätt till andras kroppar” kunde försvinna. De har inte förstått någonting ju. Har de ens läst vad du skriver?

  Problemet är att man i tex högstadiet är så jävla van vid att vuxenvärlden aldrig någonsin sagt till. Jag förstår dig. Det enda man fått höra är just det du beskriver: ”Kärlek börjar alltid med bråk”, ”Han gör så för att han är kär i dig”. Och jag kan faktiskt inte klandra dig. Jag vill bara att vi nu öppnar ögonen och ser att många i vårt samhälle fortfarande idag 2017 uppfostrar våra pojkar och flickor på olika sätt pga kön. Att flickor skall tvingas vara tysta och fina och killar uppmuntras till att köra över hela världen känns för mig helt obegripligt.

  Hur som helst – HEJA DIG!

 46. Carinaa

  Tack för att du och flera män med dig öppnar upp och påvisar det reella problemet. Omedvetheten vad man gjort p g a värdelösa normer. Du spelar roll i en väg mot nya normer. Heja er!

 47. Gammal nog att vara din far

  “Jag TRODDE att jag hade rätt till andras kroppar.” : Hör du inte hur dumt det låter?
  “Vi män måste rannsaka oss själva” : Man, du ?
  “Först när vi på riktigt FÖRSTÅR vad som inte är okej att göra” : Herregud att du inte skäms !

 48. Per

  Jag tror och hoppas att det inte ska finnas en man för varje “Metoo” jag tror att de personer som håller på med sådant inte bara gör det en gång. Utan säkerligen upprepas det…

  1. Pertan

   För mitt metoo finns det minst 4 män jag kan namnge, plus de okända som tafsat på krogen, kommer inte ens ihåg hur många de är…

 49. Lisa

  Heja dig som står för ett annat perspektiv och som uttrycker dig på ett öppet och relaterbart sätt.
  Sluta inte.

 50. Frida

  DET HÄR ÄR FAN INTE MODIGT OCH FÖRTJÄNAR INGA JÄVLA APPLÅDER ELLER URSÄKTER GÅ OCH LÄMNA IN DIG SJÄLV TILL POLISEN OM DU ÄR SÅ JÄVLA LEDSEN ÖVER VAD DU GJORT!!!!! GÖR NÅGOT KONKRET ISTÄLLET FÖR ATT SITTA OCH TA PLATS FRÅN ALLA SOM BERÄTTAR OM VAD DE UTSATTS FÖR! ANMÄL DIG ELLER GÖR NÅGOT KONKRET ISTÄLLET. DU ÄR INTE URSÄKTAD

  1. Thomas

   Det här är ju att göra något konkret om något? Det är ett aktivt försök att göra en skillnad. Vad hade att gå till en polisstation gjort för världen, “konkret”?

   1. C.S

    Frida har helt rätt, det här är fan inte modigt!!! Sluta göra honom, till en hjälte och fokusera på flickors och kvinnors utsatthet!!! Inte ska han få applåder som ååh vad uppfriskande och modigt för att han erkänner att han tog sig friheter över flickors kroppar. Han har nu själv döttrar och inser nu vad de kan utsättas för!

   2. C.S

    SLUTA HYLLA MÄN SOM HONOM OCH GÖRA HONOM TILL EN HJÄLTE! DET ÄR BRA ATT HAN ERKÄNNER MEN HAN BORDE FÖR FAN SKÄMMAS SOM EN HUND!! FOKUSERA ISTÄLLET PÅ FLICKORS OCH KVINNORS UTSATTHET!!!! DET ÄR LÄTT ATT VARA EFTERKLOK

    1. Thomas

     Det är du som missförstår poängen för det här har inget att göra med att hylla någon som en hjälte. Det är DU som inte klarar av att fokusera på problemet. Och problemet är inte kvinnor, det är vi män, så lägg av för fan.

   1. Hannele

    Och VARI OM INTE I HELA TEXTEN, står det att han INTE SKÄMS?!? Förutsätt att DET är JUST det människor gör oavsett att vara öppen med ”alkoholism” vilka beroende-, makt- och känslohämmande beteenden; För HONOM är det Viktigt att berätta SITT för att för de sina, öppna upp och ta i skammen…. Skulden och MEDVETENHETEN! Förutsätt att människan känner skuld för att berätta för allmänheten, att denna gjort övertramp mot sin medmänniska!

 51. Mary-Ann

  Jävligt modigt av dig, hoppas fler hakar på. Det är som med mobbning, tusentals går ut med att de mobbat men INGEN har mobbat, jävligt konstigt. Jag har gått ut som f.d mobbare och vet hur tufft det är att framställa sig själv som en bov, en idiot.
  Vi kan alla bättra oss, och första steget är insikt, andra steget är erkännande.

 52. Lotte

  Hur kunde du tro att du hade rätt till allas kroppar! Jättebra att du skriver nu! – men bara undrar – om du var rädd för vuxenvärldens reaktion / berodde det inte på att du någonstans hade kompassen rätt och fel i dig – och att det snarare var så att den kompassen inte passade in i ditt liv just då så du förnekade vad du egentligen visste om rätt och fel, ja och nej osv – Eller hur menar du?

 53. Lotte

  Bra att du tänker nu – men allvarligt: Om du var så medveten och orolilig för vuxenvärldens reaktioner måste det väl också varit en del av ditt samvete / dina värderingar då också! Eller?

 54. Maja

  Stort av dig att dela med dig av din syn på saken, så himla bra! Även fast vi vet att sexuella trakasserier är ett mansproblem (finns såklart undantag) så har ingen räckt upp handen och talat om problemet utifrån sin synvinkel. Man har frågat sig vad orsaken till detta problem är – vad är det som gör att vissa män inte har någon spärr i detta avseende? Man har inte fått något rimligt svar. Jag tror att det är de som utsatt andra för sexuella trakasserier som kan svara på den frågan och utifrån det kan man diskutera fram alternativa lösningar. Därför är det så viktigt att sådana som du finns.

 55. Lena Thorsell Randahl

  Bravo Manne! Först ut! Undrar hur många killar som är lika ärliga och uppriktiga som du…som vågar berätta vad de utsatt sina flickkamrater/vänner för?

 56. Johanna

  Exakt detta handlade mitt senaste fb-inlägg om igår. Avsaknaden av den manliga rösten, som pratar inåt till sin egen grupp. Hittills har samhällsproblemet drivits av kvinnor och påhejats av kvinnor. Var är männen, har jag tänkt. Tack Manne Forsberg för att du står upp för dina handlingar, och för att du är en mansröst bland män som säger att ’killar, nu är det VI som måste skärpa oss!’.

 57. Åsa

  Starkt men önskar du skrivit lite om det du gör nu för att gottgöra dina handlingar, mer än att skriva detta. Ett förslag är att du utvecklar det du skrivit nu o skapar en rörelse bland män som gjort såhär mot kvinnor eller också ibland män. Ska detta få ett slut så tror jag att det krävs att männen själva är de som kan stoppa det genom att stå för o prata om det öppet som du gör nu. Bra början

 58. Anna

  Gå och anmäl dig. Du förtjänar inte en enda jävla kommentar. Du förtjänar inte att hyllas. Gå och anmäl dig och ta ditt ansvar istället för att söka likes och hyllas på kvinnors bekostad.

  1. Anonym

   Om han inte förtjänar en enda kommentar då funderar jag på varför du kommenterat??
   Jag tyckte det var bra och ärligt och han har en stor poäng i det han skriver.

   1. Anna

    Ja absolut är det stort att bekänna det man en gång gjort. Men då kan man ju lika gärna polisanmäla sig. enligt mig är det viktigare att höja och lyfta offrena. Och det tror jag även han som skrivit inlägget håller med om.

   2. Anna

    Dessutom är hela #ihave taggen helt onödig? Har man begått ett brott och vill erkänna går man till polisen? Så funkar vårt rättsystem idag. Funkar ej att ta lagen i egna händer och söka likea för att få någon slags “benådning”

   3. Anonym

    Alltså allvarligt, gå och anmäl dig? För vad då? För det som gjordes för länge sen i unga år? Väsentligast är väl att ha kommit till insikt nu.

     1. Anonym

      Många snedsteg tas tyvärr under unga år när det inte finns en bra “ledare” som kan föregå med gott exempel på hur man ska uppföra sig. Att personer som Manne nu går ut och berättar att det han gjorde var fel kan faktiskt leda till att de unga som balanserar på gränsen mellan rätt och fel kan förstå hur man ska bete sig.

    1. Anonym2

     Du tror att polisen gör något med en anmälan om något som hände för kanske 20 år sedan? Utan målsägande i fallet lägga det högst troligen ner dessutom. Håller med ovan att det är ju ett steg i rätt riktning att iaf komma till insikt, kunna påverka sina egna barn att inte bete sig sol svin och kanske säga ifrån när de ser andra bli utsatta. Kan dock tycka att det vore bättre att be de man antastat om ursäkt, det hade jag uppskattat iaf även om det kom i vuxen ålder.

 59. Åsa Andersson

  Tack! Inte för det du gjorde tidigare i ditt liv.. utan för att du kommit till insikt och nu tar ställning.

  Tack för att Du skrev detta och för att du delade det!

 60. Clara

  Har du gått och anmält dig? Annars ska du inte hyllas tycker jag. Tycker det blir skevt att bara skriva detta utan någon faktiskt handling eller engagemang därefter. Tar fokus från de som blivit utsatta. Så hoppas du även är villig att ta konsekvenserna för det du gjort och aktivt engagerar dig för förändring

   1. Anna

    Fast vadå? Jobba på saken? Man går väl ändå till polisen om man begått ett brott eller? Inte så att jag går och snattar och sedan söker benådning och en klapp på axeln för att jag vågar erkänna?

     1. Anonym

      Vad ska han anmäla sig för? Ett preskriberat brott som hände innan han var straffmyndig? Hur kan ni inte se att det han gör här faktiskt är en handling? En handling där han visar vad som är rätt och fel. Han vågar vara den första som blottar sig och tar kritiken, något som sedan gör att fler också kan våga. Ingenstans i texten försöker han få “en klapp på axeln”.

     2. Simon

      Bättre än att inte göra något men fattar inte snacket med anmäla till polisen testa att personligen be om ursäkt till de utsatta kvinnorna innan du skriver om de på internet, självklart är det fel på könsroller och vi män måste också stå för de handlingar vi gör men går inte att bara skylla på det, men de gäller alla enligt mig,och enligt går en ursäkt och försök gottgöra personen man behandlat illa före att försöka få uppmärksamhet.

 61. Astrid Burgmann Wennerholm

  Tack! Modigt, insiktsfullt och försonande.
  Hoppas att många vågar följa ditt goda exempel. Jag lyfter på hatten.

  1. Thomas Roth

   Ingeborg!
   Jag är oxå en Manne….
   Är idag över 50 och ångrar dagligen vilka friheter jag tog i min ungdom.i början på 80-talet.
   Det hindrar mig dock inte att undra över var diskussionerna förs om de 15-20 kvinnor som dagligen utsätts för våldtäckt i vårt land och där större antalet av utredningarna läggs ner?

 62. Mia

  För varje me too en kvinna skriver finns det minst en man. Alt fr klasskamrat, innebandytränare till chef mm kan dölja sig bakom ett me too

  Men din text är bra. Hoppas verkligen att dessa övergrepp slutarbeta och att värdering hos våra barn ändras

 63. Anonym

  Det var fint att läsa din text. Jag har känt mig förföljd redan från dagis, alltså från 6-års ålder. I min värld normaliserades detta och det obehag och den rädsla jag kände behöll jag för mig själv, för hela vuxenvärlden signalerade att det var normalt. Och på den vägen blev det: även i vuxen ålder blev det normalt att acceptera kränkningar.

 64. Pernilla koch

  Äntligen nått vettigt sagt! Tack för din rannsakan, hoppas fler följer ditt exempel…..världen vore en bättre plats då ❤

 65. Elin

  Tack ❤️ Tycker det är bra med den här typen av inlägg.
  Vill vi kvinnor bli besvarade med tystnad?? Eller vill vi ha diskussioner som framåt sett kan leda till att övergrepp o kränkningar minskar och upphör? Tror inte på att slåss tillbaka så fort en man öppnar munnen och dessutom försöker “väcka” fler män. Jag vill gärna föra diskussion och debatt tillsammans.

  1. Agnes

   Precis min mening! Det är så bra att en man vågar prata om detta och vågar diskutera anledningen till sitt beteende. Det ursäktar inte det förflutna men det gör att diskussioner som kan omforma framtiden kan uppstå!

 66. Som Den Kvinna Jag Är

  Jag har blivit våldtagen systematiskt av mitt ex. Varit utsatt för övergrepp, blivit antastad och tafsad på fler gånger än jag kan räkna. Gå in på min blogg för att läsa mer om detta. Tycker detta offentliga rummet är kvinnornas och männens som är utsatta. De som är offer. Inte förövare och självutnämnda offer. De har redan tagit mer än de får. Mer plats, mer rättigheter, mer frihet.

  1. Emma

   Förövare som ger sig till känna å förklarar sina fel bör oxå synas av anledningen att väcka fler förövares tankar.. att få de att förstå va deras gärningar gör å gjort. En ögonöppnare.

 67. Sofia

  #Metoo tycker jag absolut kan enas i en #Ihave, händelser är skapade utifrån en av flera grunder som jag tycker du belyser bra. Det handlar inte om rätt och fel här eller vem som skall stå i rampljuset i detta mörker. Det handlar för mig om att kunna mötas och stå upp tillsammans. Tack för att du gjorde det på ditt sätt, ditt budskap är tydligt utan att döma ut och anklaga. Få fler engagerade även män i detta är såklart helt rätt. Gemensamt ansvar oavsett vem som blivit utsatt, framtiden behöver enighet och förståelse det börjar med att man engagerar sig och inte exkluderar. Tack för fint inlägg och DITT perspektiv på ett medhåll i frågan.

 68. Isabell

  Tråkigt att så många kvinnor i kommentarerna inte förstår ditt inlägg, Tycker det är bra att du erkänner vad du gjort och det ser jag som en ursäkt. När jag var tolv var det en lika gammal kille som tog för mycket på mig när jag sov och jag vaknade utav det! Jag tycker det är förjävligt men jag fattar ju också att han inte visste bättre, hans föräldrar har antagligen aldrig pratat om det med honom och som du säger så har killar en slags machoroll redan som barn. Jag tycker i alla fall ditt inlägg är jättebra och man borde ta upp sånt här i skolan på sexualundervisningar och hemma som föräldrar har man ett ansvar. Skulle killen/killarna som gjort sexuella övergrepp mot mig erkänna skulle det för mig kännas så mycket bättre.

 69. Alicia

  URSÄKTA?? Istället för att sitta och skriva ett inlägg om hur du “erkänner dina misstag” how about an apology?! En ursäkt till alla kvinnor du har behandlat som ett objekt?

 70. Sophia

  Men är det plötsligt synd om er män nu ? För att inga vuxna ”sa till” er?? Bra skrivet men släng av offerkoftan & låt osannolikt tjejer ha vår dag ifred!!!

 71. Maria

  Jag är totalt ointresserad av dej och ditt inlägg. Du är ingenting!!! Totalt ointressant i den här debatten! Håll dej bara borta! De män som är intressanta är de män som aldrig i sin vildaste fantasi ens kommit på tanken att tafsa!!!! Du tar energi från debatten. Du är ingenting i debatten. Män som du ska bara hålla tyst och skämmas i kudden. Jag vill INTE se fler män som begått övergrepp i den här debatten!!!!!!! Jag vill se de friska sunda männen! Fan!!! Vet du hur det känns att få sina skinkor ihopklämda av hårda händer?

  1. Marcus Lundberg

   Maria, då tycker du att jag är intressant, eftersom jag aldrig någonsin tagit mig några friheter med en kvinnas kropp. Men enligt mig så gör det mig snarare totalt ointressant i debatten eftersom enbart det faktumet inte kommer leda till någon lösning. Det intressanta i debatten, om du frågar mig, är att belysa hur vanligt problemet är och få folk att prata och resonera kring det, vilket #metoo gör. Men även hashtaggarna där män erkänner vad de har gjort, varför de gjorde det och vad man kan göra åt problemet måste du väl se som viktiga bidrag i debatten? Även om Manne för alltid har diskvalificerat sig som en god människa I dina ögon så bidrar han ändå med något I debatten. Det jag tyckte var intressantast var hur han beskrev rädslan för att vuxenvärlden skulle reagera men att den inte gjorde det. Det tycker säger allt om vårt ansvar som föräldrar, lärare, förskolepersonal och vuxna som ser de här beteendena och hur viktigt det är att ryta ifrån, även för “småsaker” som barn gör. För barnen blir vuxna.

 72. Elin

  Spontant känner jag att det räcker med ett #Ihave utan en förklaring och en redogörelse för hur fantastiskt insiktsfull du är, Så att du kan ta upp plats i det offentliga rummet med din historia. DU HAR. Att du säger det indikerar på att du förstår, tar ansvar för det, och inte är helt körd. Men alltså, jaga likes med någonting annat just nu/

 73. A-L

  Bra att du tänkt om och insett hur fel du betett dig. Men jag tycker inte ni killar har någon rätt att göra sina röster hörda just nu! Låt oss tjejer stå i fokus för en gångs skull, Det är VÅRA berättelser som ska synas och höras. Inte män som bekänner färg och vill få en klapp på axeln för att de vågar erkänna sig skyldiga.

  1. Kristian

   Där tror jag att du har väldigt fel. Det är hos oss män,killar, pojkar förändringen måste ske. Genom att öppet diskutera och lyfta frågan går vi framåt. Bedrövligt att män nu enligt dig inte skall få ta del av debatten

 74. Filippa

  Det handlar inte om dina föräldrar uppfostrat dig si eller så, det handlar om respekt! Lärde dina föräldrar dig att ta på tjejer? Förhoppningsvis inte, så varför skulle det vara okej? Skyll inte ifrån dig för det får dig bara att se dummare ut än vad du redan är. Usch, finns inga ord för sånna som dig. Svin är vad ni är.

 75. Anders

  Veldig bra at du er såpass selvransakende. Men når det er sagt så er det menn som deg som har ødelagt for oss vanlige menn som aldri har krenket eller overhodet tenkt tanken på å utsette en kvinne for noe slikt.

  Jeg begynner å bli passe lei av at vi normale menn skal vi skjært under samme kan som du og dine likesinnede.

 76. Emily

  Du är ingen förebild någonstans! Du ska fan inte få en klapp på axeln eller en applåd! Alla kvinnor som vågar erkänna det dom blivit utsatta för ska hyllas inte kräken som utsatte dom för de!

 77. Annika Selmewall

  Vilken fin förebild du är som delar dina upplevelser om hur du betedde dig som yngre, ur ett klokt, vuxet, manligt och ansvarstagande perspektiv!

 78. Sara

  Det intressanta är att många känner någon som som har blivit utsatt för sexuella övergrepp men ingen känner någon som har utsatt en annan människa för sexuella övergrepp. Vi vill inte kännas vid när någon gör något så fruktansvärt, kanske för att man inte vill förknippas med det? Hur som helst tycker jag att det är starkt gjort av dig att erkänna det du har gjort och att du kommit till insikt, det är först då vi kan börja diskutera och ändra våra tankebanor. Jag önskar att min gärningsman kunde komma till insikt, inte för att det skulle radera det han utsatte mig för utan för att jag vet att han inte kommer utsätta någon annan för det igen.

 79. Marianne

  Det du skriver visar att du tänkt på saken och idag har en annan inställning. Tycker att det är strongt att kunna medge att man kommit till insikt om att man gjort fel. Tycker du skall ignorera de negativa kommentarerna nedan och fokusera på de positiva.

 80. Maria Andersson

  Så bra skrivet och det är väl så att vi vuxna ska vägleda våra söner att det är inte någonsin rätt att ta på en kvinnas kropp utan att fråga hm i dagens samhälle kanske man borde säga på någons kropp ett Nej är alltid Nej… tack för att du stödjer kampanjen..

 81. Madonna Pettersson

  It’s not what you did in your past but what you do to rectify your mistakes that counts. Hope you are repenting for what you have done and promise not to do it ever again. Proud of you!

 82. Per

  Jag förstår inte din poäng med att du lägger upp din text. Du bottnar inte, övertygar inte att du förstår ämnet du skriver om. Det känns som om du skriver om något som du tror omgivningen vill att du ska skriva. Med något du har klippt och klistrat från någon annan. Något lagom som är lagom PK. Allt känns väldigt mekaniskt och stolpigt, det hänger inte ihop.

  Du känns som en väldig typisk person med empatistörning.

  Du står inte för något normalt, du står inte för någon allmängiltig norm. Det är personer som du, som förstör för alla andra (både män och kvinnor) som är en överväldigande majoritet. Som försöker behandla sina medmänniskor med respekt, omtanke och kärlek.

  Vet du egentligen vad kärlek är? Hoppsan det är naturligtvis meningslöst att fråga en personlighetstyp som dig. Jag är för van att samtala med normala människor, så jag glömde bort mig.

 83. Josefin

  Starkt av dig att våga stå upp för det du gjort och vad jag hoppas alla uppmärksammar i den här texten är hur vi kommunicerar med våra barn. Ett barn får sin moralkompass från de vuxna runtomkring dem. Att vi skämtar bort när barn tar för sig av andra barns privata utrymme och kropp lär vi dem att det är okej, det är ju bara på “skoj”. Men när det beteendet visar sig i tonåren har många pojkar (säkert även några flickor) lärt sig att om man gör det på “skoj” så är det inte farligt. Om en pojke tar en flicka på rumpan och rättfärdigar det med att “det var på skoj” så är det ganska uppenbart att något har blivit fel på uppfostrans väg. Det är starten, sen är det frågan om hur pojken utvecklas till man (vilken miljö han växer upp i och vilka förebilder han får osv). Om han som en del män faktiskt lyssnar på kvinnor och fattar att det de har gjort är inte okej (kanske till och med brottsligt), Så får vi se det som en utveckling och hoppas att den mannen bryter arvet om att pojkars inkräktande på flickors privata utrymme när de är små bara är på “skoj”

 84. Irene

  Sådana här killar kommer att finnas och har alltid funnits men är en sjuk egoistisk klick personer. Tänk efter hur många killar män du träffat som inte gör eller är såhär. Finns många fler med respekt för kvinnor och andra människor tack och lov.

  1. Dennis

   Du skriver:

   Vi män måste rannsaka oss själva.

   Men varför för du min talan? DU behövde helt uppenbart rannsaka dig själv Manne eftersom du hade stora problem med gränsdragningar när du växte upp vilket framgår av din text.

   Det är fantastiskt bra av dig att. du tagit tag i ditt problem vilket jag naturligtvis hoppas att flera män och kvinnor med samma problem kommer till insikt att de behöver.

   Själv har jag dock aldrig haft några problem med gränsdragningar om vad som är min kropp och inte.. jag tror det gäller de flesta män och kvinnor. Så i framtiden, skriv gärna om dina problem och vad du gjort åt dem men generalisera inte över dem på ALLA.

   Ditt problem med kvinnor var/är ditt problem och det är du som ska ta dig i kragen (vilket du tydligen gjor, bra jobbat), liksom alla män kvinnor som har problem med gränsdragningar i relation med det andra oavsett om det är det egna könet eller samma vi pratar om.

   Lycka till med dina problem. Jag stötar dig, inte i egenskap av MAN utan som medmänniska.

   Dennis

   1. Torbjörn Norrbom

    “Själv har jag dock aldrig haft några problem med gränsdragningar om vad som är min kropp och inte.. jag tror det gäller de flesta män och kvinnor.”

    – Om de flesta män inte har problem med gränsdragningar, hur kommer det sig att merparten av kvinnorna har råkat ut för män som inte kan hantera gränser? Svår ekvation, kan det vara en mycket liten grupp snuskgubbar som ambulerat över hela riket?

    Det är bra att folk kliver fram, det får nog många andra män att fundera över om de någonsin gjort något fel i detta med gränsdragning. Men någon klapp eller hyllning ska de inte ha. Att kunna hålla sig inom gränserna för rimligt beteende bör vara en självklarhet, vilket det tyvärr idag inte är. Bland fler än ett fåtal män.

    1. Dennis

     Din fråga är retorisk och kan besvaras på samma sätt:

     Hur kommer det sig att alla dessa män som inte kan hålla fingrarna i styr ALDRIG är någon vi känner?

     Inte din bror, inte din pappa, inte din son och absolut inte DU, men ändå har ALLA män problem i debatten.

     Är inte det lite konstigt?

     Kan det inte vara så att problemet faktiskt inte är så stort sätt till populationen män i sin helhet?

     Att problemet…och då pratar jag Sverige är begränsat till ett antal individer som har problem med gränsdragningar. På samma sätt som alkoholism är begränsat till ett antal individer.

     För inte tycker du väl att MÄN som grupp har ansvar för alla alkoholister ? bara för att det är mest män som är alkoholister och blir våldsamma av det? Har du som man ett större ansvar för dem än övriga samhället och framförallt de själva?

     Det tycker inte jag och jag tycker faktiskt Torbjörn Norrbom att OM du känner att du som MAN har stora problem med gränsdragningar, gå i terapi. Jag stötar dig till 100% som medmänniska men som MAN känner jag mig inte ett dugg skyldig för ansvaret är DITT.

     Lycka till som sagt var med terapin och hoppas du slipper tafsa i framtiden. Jag och nästan alla andra män OCH kvinnor har inga problem med det och de flesta av oss klarar även av alkohol.

     …..så du behöver inte känna någon kollektiv skuld för oss även på det området….eller för de alkoholister som finns och är män…det är inte ditt fel….jag lovar….alla är inte som dig:)

     Prata om ditt problem. Du fixar det! Men sluta anklaga mig….tack

 85. Malin

  Är du en bra man nu? En stolt man? En man som är frikänd från sina handlingar genom ett uppmärksammat inlägg som du tjänar pengar på?
  Är du stolt över att du skyller dina egna handlingar på samhället?
  Är det människorna omkring dig som ignorerade kvinnan framför dig? Är det människorna omkring dig som gjorde det DU gjorde mot kvinnan?
  Rättfärdigar människornas ignorans omkring dig ditt beteende mot kvinnan framför dig?

  Har kvinnorna som var framför dina ögon förlåtit dig nu? Har du bett dem om ursäkt nu?

  Är du en bra man nu?

  Den dagen en man kan ta på sig skulden för vad han gjort, den dagen kan han ta på sig det. Men mannen kommer aldrig bli förlåten. Han kommer aldrig kunna ursäkta sitt beteende.

  Sluta grina. Det är inte dig det handlar om.

 86. Åsa

  Vilken förebild du är😃👍🏻 Tummen upp för dig! Jag hoppas att fler män gör som du, rannsakar sig själva och förstår vad som är rätt o fel. Då blir ni bättre förebilder för pojkar när de växer upp.

 87. Rijo

  Önskar fler kunde göra som du. Våga erkänna att vuxenvärlden hjälper pojkars beteende. Starkt gjort av dig.

  #vågavarförälder #föräldertadittansvar #tadittansvar

 88. Pia

  Bra att du kommit till insikt! Ännu bättre att du berättar om det och blir en “vägvisare”! Starkt gjort! Kvinnor har ingen “offerkofta” som somliga skriver om! De/vi har varit utsatta och långt ifrån alla har nånsin berättat! Kanske först nu! Tack Manne!

 89. hanna

  Om alla män ska börja erkänna att dom taffsat på tjejer och tvingat till sig sex är jag rädd att det kommer kännas ännu mer “normal”. “Alla gör ju det” …. ÄCKLIGT!!! Har själv träffat killar som suckat och gjort sig till martyr när man sagt nej. Tjatat och tjatat tills man tillslut sagt ja. Sen har man legat där som en död fisk med gråten i halsen. ÄCKLIGT!!! Gör fan inte detta till något normalt eller vanligt !

  1. Linnea

   Vad vore alternativet? Tystnad? Så länge männen inte kommer till insikt, står för sina handlingar och resonerar kring dem kommer det ta betydligt längre tid innan vi ser någon förändring. Rent krasst behöver vi att männen erkänner och bekräftar bilden för att minimera risken att bli avfärdade som överkänsliga tjejer som inte “tål lite kul” och borde tagga ner, en klapp på rumpan gör väl inget. Tyvärr ÄR det vanligt, men vanligt är inte synonymt rätt. Vi behöver bevisa att något så fel är så vanligt förekommande och för att göra det behövs även röster från killarna som kommit till insikt.

   Med det sagt tycker jag inte att den här typen av bekännelser behöver några större hyllningar. Det är bra, absolut! Men det borde vara en självklarhet att våra bröder, män, pojkvänner och söner står upp för sina systrar, fruar, flickvänner och döttrar.

  2. Dennis

   När jag inte vill något brukar jag säga NEJ.
   Det kan knappast vara någon annans ansvar att säga nej åt dig eller hur?
   Eller ska alla män utgå ifrån att en kvinna inte riktigt vet vad hon säger och gör?
   Tjat är inte direkt något olagligt, men att gå med på saker på grund av tjat och sedan säga att det är den andra personens fel att man gjort något är direkt komiskt och BORDE var olagligt om något.

   Ett exempel…om en kompis till dig tjatar på dig att färga håret och du gör det helt frivilligt och du sedan HATAR din nya hårfärg….är det då din kompis som är en idiot?…..eller du själv som tydligen inte kan tänka och ta beslut själv?

   HOT är alltid oacceptabelt och brottsligt men TJAT är faktiskt inget du behöver göra min vän.

   Så uppträd som en tänkande individ nästa gång när/om du hamnar i situationen och inte som ett fån. Ligg inte med honom om du inte vill….hur svårt ska det vara….och ligger du med honom ändå….är det väl ändå ditt egna val?

   1. Agnes

    Du framstår som någon som tjatat till sig många ligg. Du har ingen aning om vad du pratar om även om du verkar tro det.

   2. Anonym

    Det är tyvärr inte samma sak, IOM att tjata sig till sex brukar oftare än sällan innebära ett fysiskt påträngande också. Detta gör att om du ska säga nej, måste du även göra det fysiskt. Dvs, då en besvarad kyss ses som ett ja, krävs det aggressivitet, såsom en knuff för att det ska ses som ett nej & gör du ingenting är det medhåll trots att du kanske sagt nej.

   3. Linnéa

    Jag hoppas du inte är samma Dennis som högre upp högljutt och nästan aggressivt framhäver att han själv drar gränser så väl och inte bär skuld för andra mäns idioti. För det du säger visar att du inte alls är insatt i psykologi och empati. Har du nånsin läst artikeln som beskriver hur någon tjatar på någon om att dricka te, somoch våldtäktsparallel? Rekommenderar dig den.

    Även om du inte är skyldig till att nån låter dig hälla te i halsen på dem så är det ändå ganska udda, eller hur? Du borde kanske anta att om personen inte själv plockar upp tekoppen och dricker vill de inte ha te? Är du inte själv lite dum, lite obehaglig som häller te i någon även om de inte slår in ditt nylle med tekoppen istället för att tillåta det?

    Det ligger lika rotade problematiska genminnen som skriker “sluta säga nej, det blir bara värre om han tröttnar och TAR vad han vill” som det gör problematiska genminnen som säger “jag får ta vad jag vill ha från en kvinna”. Även om nån inte kommer med verbala hot finns det kroppspråk, dofter som utsöndras som säger andra människor att du är ett potentiellt hot om du är det. De flesta kvinnor i en tjat/tvångssituation kan känna det. Det finns också kroppspråk, dofter som säger andra att du är rädd. Män som tjatar tycks inte lika bra på att känna det – eller så ignoreras det.

 90. Anonym

  Härligt att det finns män som börjar se och skapar plats för fler att se. Att se är första steget till förändring. Det är dags att män som ser och mognat tar täten och visar vad det innebär att vara en bra man. Det är alldeles för mycket fokus på kvinnor och offerroll i debatten för att vi ska komma framåt. När ska vi stå starka i att vara medmänniskor i första hand, visa väg istället för att döma bedöma, förklara och försvara. Låt själen och hjärtat styra hjärnan. Låt kroppen bli dess tjänare som följer den riktning som känns rätt hela vägen. Lär barnen lyssna på kompassen. Var en förebild. Dumpa offerkoftan.

 91. B

  Jag måste tillägga, bakom varje #metoo så finns det inte EN man utan FLERA! Om jag orkar öppna upp för mina minnen av trakasserier och övergrepp så spelas en film upp för mitt inre. Och den innehåller ganska många fler än jag ens kan komma ihåg.

 92. Sofi

  Sjukt obehaglig läsning. Dessutom MYCKET mer ursäktande än “ansvarstagande”. Förstår inte alls poängen med att 1) måla ut sig som “offer för mansrollen” 2) publicera inlägg som sprider bilden att du kan vara en “bra snubbe” även om du sexuellt ofredat kvinnor hela din uppväxt. 3) publicera inlägget i en grupp där en klar majoritet är icke-män och därför åter tvingas föreställa sig sin kropp från mannens ägar-perspektiv snarare än något slags “uppvaknande”

  Överlag känns inlägget väldigt förminskande. Typ “meh hallå vem har inte ofredat en tjej eller fem #mansrollenmademedoit”

  Så här är det va Manne, kvinnorättsrörelsen är inget dagis för mansbebisar som vill leka DuktigPappafeminist™. Så kom inte här med ditt ömma ego och dåliga samvete för massa pussar kramar och plåster. En del av att vara feminist som man är att INTE söka sig till kvinnor för bekräftelse att du visst är bra trots att du gjorde de där dåliga grejerna för jättelängesen när du var “ung och dum och inte visste bättre”.

  Sen är jag överlag trött på att se ditt självgoda nylle kapitalisera på kvinnors utsatthet (denna gång på övergrepp du själv utsatt dem för, extra smakligt) men d kanske bara är jag :))))

  1. Matilda

   Jag läser inte alls in det du gör i Mannes inlägg, Han ursäktar inte sitt beteende och skyller ifrån sig, han redogör för varför han gjort som han gjort, där samhällets mansnorm är en faktor och hans egen kvinnosyn en annan. Och självklart kan man bli en bättre människa än vad man varit, att demonisera förövare och se dem som rakt igenom onda är kontraproduktivt. Det gör att färre vågar kliva fram och fler blir defensiva istället för att alla, män och kvinnor, jobbar ihop för att bryta trenden.

  2. Jessica

   Det är upp till läsaren att tolka.. och jag skulle inte tolka det som ursäktande. Och om man nu gjort fel nån gång är det väl bra att kunna ändra sig, bättre sent än aldrig. Och även om det skulle vara ursäktande, jag är övertygad om att du också ursäktar sig ibland och gjort fel. Vad är skillnaden?

  3. Niclas

   Sofi, är det inte bra steg till förändring att fler män går ut öppet och snackar om sin syn på sambandet mellan orsak och verkan under sin uppväxt. Jag kan inte se något fel eller att det inte skulle vara produktivt för den goda saken skull, ett samhälle där alla respekterar individens rätt till sin egen kropp.

  1. Joakim

   Men ärligt, både du och jag har ungefär växt upp i samma informationsålder, samma sverige med samma värderingar. Hur kan jag som har förstått den här “negativa mansrollen” är fel men inte du? Tror inte att “det är vi män” som måste “rannsaka oss själva” tror att de är du som måste rannsaka digsjälv, vilket du nu har gjort i denna artikel men de kunde du ha gjort innan haschtaggen också.

 93. Sanny

  Buhuhuuuu nu ska den stackars förövaren få cred för att han kliver fram och erkänner sina övergrepp… nä fy usch. Har du ens bett dina offer om ursäkt eller lämnat in dig själv hos polisen? Tror ej det.

  1. RRR

   Tycker du har fel, vi måste prata om båda sidorna av det här. Uppmärksamma offren, låt förövarna prata ut, låt alla veta att förövarna gjort fel och lär av det!

   1. Sanny

    Vi måste prata om båda sidorna, absolut! Men tycker att der är SKEVT att han får cred för övergrepp han utsätt kvinnor för, #metoo var ju en grej för offer, nu stjäl han sympatin för offren och lägger över på sig själv

    1. H

     Han får inte cred för övergrepp han utsatt kvinnor för. Det han visar är att han förstått att han gjort så jävla fel att han tidigare tagit sig rätten att tafsa på kvinnor. Hur mycket värre skulle det inte vara om han bara gick runt och höll det hemligt? Om några personer öppnar upp sig och erkänner att de gjort brutalt fel, kommer flera att göra det. På det sättet kan man verkligen jobba med problemet. För ja, det är helt sjukt hur många kvinnor det är som varit/ är offer. Sympatin ligger fortfarande hos kvinnorna men FAN vad bra att han ställer sig upp och erkänner att han gjort fel. Jag hoppas att fler gör det

  2. Siv

   Varför kan vi inte inse att pojkar/män också är offer p.g.a. vuxenvärldens accepterande. Slla måste få veta från barnsben vad som är rätt och fel. Det är väl bra att Manne insett sina misstag och vågar berätta.

   1. Sanny

    Gud vilket offer som har utsatt kvinnor för övergrepp, det måste verkligen ha varit svårt för honom!!!!! SÄLLAN

   2. NOTme

    Jag förstår och håller med Sanny, vrf vänta tills nu med att komma ut med det hemska som han har gjort? Han hade kunna komma ut med det så fort han insåg felet, men han väntar tills hashtagen meetoo vilket är ju lite som att gömma sig bakom sina offer.

 94. Isabelle

  Så bra skrivet! På min förskola där jag jobbar jobbar vi stenhårt med att ändra just tänket kring ”han tycker bara om dig”. Till exempel så vet alla barn att man frågar sin kompis/fröken om man får krama dem innan man gör det – alla kanske inte vill bli kramade eller precis just då och det är bara barnet själv som bestämmer. Vi har även präntat in ”stopp – min kropp” hos dem. Kan ses som små steg men tror stenhårt på att det gör skillnad så länge skolan fortsätter arbeta på samma sätt!

  1. Jennie

   Så bra! Jag kommer börja jobba i skolan när min jag är klar med min utbildning om två år och jag ska definitivt fortsätta på ditt spår! Tack för idéerna.

 95. Helena

  Så bra! Jag skulle också vilja se lite bredare debatt och blir så ledsen när jag ser kvinnor håna män som skriver under samma hashtagg.. Som att män också inte blir objektifierade av kvinnor eller andra män för den delen… Varför behöver (även denna) debatt fokusera på kön, alla har väl lika stor rätt till sin egen kropp oavsett?

 96. Emma

  Största frågan är väl om du har bett om ursäkt till de personer du har ofredat? Först då kan du faktiskt bli förlåten för att du begått misstag, Om nu det är ett av dina syften med ditt inlägg.

  1. Anders

   Syftet är väl att tala om att det är många som gjort det. Att det formas tidigt när vuxna inte säger ifrån, tar det på allvar.
   Att ändra det som gjorts får han leva med, så även du och jag.
   Vad vi måste göra är att erkänna att vi gjorde fel, och försöka att hjälpa andra att inte bli utsatt. Genom att hjälpa barn och säga ifrån när vi ser när någon gör fel.

   Så för honom är det snarare egoistiskt om han skulle tvinga på ursäkten på människor som han inte längre umgås med, som kanske inte kommer ihåg det. Och hur är det med de han inte kommer ihåg.

   Så första steget till förändring är att erkänna att fel begåtts.

   1. Emma

    En ursäkt är väl ändå inte egoistisk? Håller med om att detta är första steget för honom, vill bara se till att han inte glömmer nästa och enligt mig det viktigaste steget. Har man blivit utsatt för sexuella trakasserier är det inget man glömmer i första taget. Att han ”inte längre umgås” är absolut inget argument man kan spela för att undvika att be någon om förlåtelse

 97. Busan

  Tack! Tack för att du inte försvarar utan ser, inser och bekräftar de så många kvinnor fått “acceptera”. Tack!!

 98. Catharina

  Bra skrivet! Vad tycker du att man ska göra med ilska man bär på efter att ha blivit kränkt, utsatt? Ursäkt följer aldrig, däremot kan man bära på ilska i många år efter. Att den personen går vidare och flinar och låtsas som att inget fel begåtts. Du gjorde en bra beskrivning av både sätt och samhällets negligering av sådana beteenden. Tack!

 99. Linda

  När man som barn blev retad av/nästan blev tafsad på av en kille fick man bara höra av lärarna, som var kvinnor, att NN är nog bara kär i dig. Sådan slags uppmuntran är ju aldrig okej.

 100. Christine

  Bra! Att du inser och vågar säga det. När debatten börjar gå i den här riktningen, det är då vi kan komma till en förändring. Det är ju nämligen det här som många har svårt att inse.

 101. Stina

  Så strongt av dig att skriva, I have.
  Lyssna inte på vissa av idioter som skriver här ned hat och våld i tankarna. De har ännu inte fått din insikt om att man ska respetera sina medmänniskor. Men jag hoppas de oxå lär sig snart.
  Tror nog att de flesta ändå känner igen sig i det du skriver. Så var det hela mig uppväxt. Lärare och föräldrar ursäktade killarna. Det var ju så med killar. Han är bara kär i dig.
  Precis samma sak som med att killar ska inte gråta. Är du en tjej eller?
  Å andra sidan kan jag inte heller säga att jag såg det som övergrepp eller antastande när killar försökte ta en på brösten.
  Samma sak som jag aldrig såg det som övergrepp när okända killar gned sig mot en på dansgolvet när man blev äldre. Man dansade ifrån dem, bytte plats och tyckte de var jävligt jobbiga om de följde efter. Oftast gned de sig mot nästa tjej istället.
  Det var bara så det var. Tror de flesta av dessa killar är trevliga män idag och att de inte ser ett “oskyldigt” gnidande på ett dansgolv som att de antastade någon. Det är därför vi behöver sådana som dig, som erkänner och som vill ta debatten. För vi kan ju inte ändra det som hände för 30 år sedan, för 15 år sedan eller det som hände igår. Vi kan bara ändra på det som ska hända och då måste vi prata om det.

  1. Jennie

   Oj! De killar som gned sig mot dig borde definitivt se de som att de antastade dig. Och du och alla andra som råkat ut för det borde såklart se det så! Herregud. Jag hade tyckt det varit vidrigt och hemskt. Men det är också ett problem, att hur många tjejer som än anmäler så finns det alltid många till som inte förstår att de blivit utsatta för något otillåtet ock olagligt. Jag hade en vän som blev våldtagen och inte förstod det förrän vi vänner talade om det för henne utifrån hennes berättelse.

 102. Mange

  Blir så jäkla arg på vissa kommentarer så jag håller på å spricka. Skärp till er för fan. Fritt att tolka detta hur ni vill. Men lägg ner spydigheterna NU.
  Och NEJ, jag har inte tryck ner någon kvinna/tjej. Men tjejer har tryckt ner mig istället i ung ålder. Har valt att gå vidare i livet å vägleder för mina barn vad som är rätt och fel. DET ÄR INTE OK ATT TRYCKA NER NÅGON OAVSETT KÖN. Av mina egna erfarenheter så är inte kvinnor bättre eller sämre än oss män.
  Tack för mig

  1. Kim

   98% av våldtäktsmännen är män. 2% är kvinnor. De flesta män som utsätts för sexuella övergrepp blir det av andra män.
   Googla.

   1. Moe

    Visst. En samtidigt utgör dessa 98% endast ca 10 promille av den manliga befolkningen.
    99.9 % av alla .män/pojkar våldtar inte.

    1. Sanna

     Nu pratar ni enbart anmälda våldtäkter. Bara så du är medveten om det Moe. Det mesta som händer förs det inte statistik på. Det är en del av #metoo. Synliggörandet.

  2. Mallan

   Jag förstår att du är arg och det är ok. Det finns män som blir nertryckta också men om du släpper dig själv en stund och verkligen tittar upp och ser, så ser du att ca 98% av våldtäkterna som sker utförs av män. Det innebär inte per automatik att du inte haft det för jäkligt. Du som vet hur det är att bli kränkt och nedtryckt borde ha förmågan att vara medkännande med de kvinnor och även män som blir sexuellt trakasserade och våldtagna! Där kan du göra en insats så kanske vi snart får ett slut på respektlöst agerande mot människor oavsett könstillhörighet.

 103. Åsa

  Så välskrivet! Det är just dina och andra killars erfarenheter och analyser som kan användas till att göra skillnad och förändra! Cred!

  1. Jannie

   Jag tycker inte att det mest väsentliga i diskussionen är att be om förlåt. Tycker tvärtom att manne fångat just det väsentliga då han skriver att det är så det var, han var en ungdom av sin tid men vet bättre nu och kommer att göra sitt bästa för att inte föra vidare en sådan uppfattning som han växte upp med. Jättebra!

 104. Sandra

  Tack för att du tar din del i det hela. Inte många som vågar det. 1a steget till att göra något åt situationen är att bekräfta och vara medveten om det, sin del. 1a steget kanske mot en bättre situation för oss kvinnor som varit med om något som sexuella övergrepp eller trakasserier. Tyvärr inte en enda tjej jag känner som inte varit med om något. Dem som vågar äga sitt misstag vågar förändra framtiden. #metoo

 105. Johanna

  Har läst 100 ”me too” idag och det här är det andra ”I have” jag läser. Tack för ditt mod och medvetenhet. Önskade att jag kunnat läsa 98 till.

  1. Emil

   Ja, vad bra för alla att folk träder fram med sin version och vad bra att de då bekräftas. Tack.
   Men Johanna, vad säger att fördelningen är 100:100 och inte 100:2 eller något där emellan?

  2. Emil

   Ja, vad bra för alla att folk träder fram med sina versioner och vad bra att de då bekräftas. Tack.
   Men Johanna, vad säger att fördelningen är 100:100 och inte 100:2 eller något där emellan?

    1. Anonymouse

     Jo, för en individ kan ju bara tafsa en gång i sitt liv. Därefter är den helt nöjd och slutar upp med sådana dumheter.
     Enligt den logiken skulle vi ju behöva ha 2-3ggr fler män i Sverige än det finns kvinnor.

 106. Marcella Gustafsson

  Tack,så skönt att en man väljer att tala om att så här ser det ut. För alldeles alldeles för många. Det är män som du som sätter ord på vår verklighet som gör skillnad. Tillskillnad från de som fortsätter förneka och vända sig bort. Tack för att du finns.

 107. Max Eriksson

  Tala för dig själv där. Oavsett ålder så har man absolut ingen jävla rätt och taffsa/våldta osv en kvinna. Jag vet inte ifrån vilken uppväxt , uppfostran du fick som barn men något snett gick fel. Dom saker du beskriver har jag verkligen inte ens gjort som barn.

  1. Jennie

   Bra Max! Jag själv verkar vara en av få som aldrig blivit utsatt. Men jag kanske bara hade personer som dig i min närhet. 🙂

 108. Andrew Stewart

  How about giving the girls one day to claim and own this before you feel you have to jump on this….#Me too

  1. Stewew Andrart

   How about you stop #whiteknighting ? It’s the new oppression to do this.

   Also for the love of whatever #metoo was not a girl thing, you are actively working against it by … no you are just fucking disgusting – honestly.

   The “me too” is to highlight how wide spread the problem is, to start a dialouge. Not to fucking white knight girls in order to look good and attractive to them. You are basically taking this away from them with your shitpost.

  2. Emli

   And I as a girl want the perpetrators to actually admit their crimes, in public. Why? To show what “the Nice Guy” actually were capable of. To also show that you as a guy can take responsibility and think about your actions. To show that there is no typical perpetrators.
   Don’t be that guy, “one Day…” We need to talk about this EVERY day, from several point of views to solve it.

 109. Emma

  Tack. Äntligen någon som ser sin del som en bit i det stora hela. Min nästa fråga är, hur gör vi nu för att ändra på detta?

 110. Julia

  Din text väcker tankar o känslor hos mig. Ja det är bra att du erkänner. Du ger din förklaring. Jag tror nog att du får många likes.

  En annan del av mig tänker- att du inte riktigt inser vad du har gjort. Du har varit medskapare till tjejernas bild av sig själva som objekt till killarna. Vi sa nej, vi ville inte. Detta lyssnades inte på. Det togs inte på allvar.
  Det rycktes på axlarna. Från killarna, från vuxenvärlden.

  Kanske saknar jag ursäkten från dig. “Förlåt mig för mitt nedvärderande beteende”.

  Ja många kanske tycker att jag är “hård” mot dig, men den ilska av nonchalansen av våra nej, den tystnad som vi möttes av från vuxenvärlden, den känsla för att våra nej inte betydde nåt…gjorde något med oss.

  Därför, låt bli att använda de unga tjejernas kroppar nu! Sätt stopp för detta när du ser det!

  Ord o handling!
  ❤️👊🏻

  1. Stefanie

   Håller med! Att skylla på andra när man levt halva livet är inte särskilt trovärdigt. Manne har (tills nu) valt att inte se.

 111. Kim Queray-Lundh

  Ja, dessa roller som vi alla blivit tilldelade oss. Män som kvinnor. Tror nog män idag inte har det så lätt heller,alla måste vi försöka anpassa oss till det nya. Det är inte dåligt, tvärtom men det kommer säkert att ta tid. Personligen har jag alltid velat blivit betraktad först och främst som människa och kvinna. Inte som ett objekt, men det är nog inte bara män som betraktar kvinnor som objekt utan det kan nog gå åt andra hållet också. Eller? Vi är alla människor så låt oss arbeta tillsammans kvinnor som män,låt oss arbeta för en jämlikare värld,tillsammans.

 112. Pelle

  Mår mest illa över alla dessa kvinnor som påstår att män inte respekterar dom sexuellt när jag som man för ett antal år sedan under ca två års tid blev sextrakasserad på en kvinnodominerad arbetsplats och mer än ofta fcik höra hur stor penis jag hade och att den den syntes tydligt bakom byxorna mm där prat som avsugning mm skedde helt obekymrat från dessa kvinnor..Jobbig som f_n där allt ofta skrattades bort som ett konstigt skämt från samma kvinnor.Inget roligt alls men sällan man hör män prata högt om när det är så himla synd om dessa utsatta kvinnor.

  1. Michaela

   Det är precis lika fel och precis lika viktigt att prata om! Ingen ska behöva känna att någon annan tar äganderätt över ens kropp! Ingen oavsett. Det är bra att du skriver det.

   Men att må illa när kvinnor berättar om det vi har varit med om från mäns håll av den anledningen låter konstigt i mina öron. Det är som att andra kvinnors erfarenheter inte riktigt räknas för att du har varit utsatt för samma sak av kvinnor.

   Det är samma mynt, bara olika sidor.

   Jag mår lika illa av att läsa mina medkvinnors berättelser som att läsa din. Att det varit okej att objektifiera dig och din kropp gör mig lika förbannad som att män tyckt det var okej att objektifiera mig och min kropp.

   Vi borde stå samman i detta. Ingen ska bli objektifierad av någon oavsett kön!

  2. Michaela

   Det är precis lika fel och precis lika viktigt att prata om! Ingen ska behöva känna att någon annan tar äganderätt över ens kropp! Ingen oavsett. Det är bra att du skriver det.

   Men att må illa när kvinnor berättar om det vi har varit med om från mäns håll av den anledningen låter konstigt i mina öron. Det är som att andra kvinnors erfarenheter inte riktigt räknas för att du har varit utsatt för samma sak av kvinnor.

   Det är samma mynt, bara olika sidor.

   Jag mår lika illa av att läsa mina medkvinnors berättelser som att läsa din. Att det varit okej att objektifiera dig och din kropp gör mig lika förbannad som att män tyclkt det var okej att objektifiera mig och min kropp.

   Vi borde stå samman i detta. Ingen ska bli objektifierad av någon oavsett kön!

  3. Linda

   Om du vet precis hur det är att trakasseras sexuellt kunde en ju hoppats på mer empati från din sida. Hur kan du tracka ner på andra offer när du själv vet hur mycket skada det gör?

   Sen är det skillnad på struktur och individ och det får en inte glömma. För individen är det alltid hemskt att bli utsatt för övergrepp, oavsett kön på offer och förövare. Men att ett fåtal (jämfört med totalen) män utsatts av ett fåtal kvinnor är inte ett lika stort strukturellt problem som att män utsätter andra människor för denna typen av kränkningar. Över 90% av dessa typer av trakasserier görs av män, det måste vi kunna prata om.

   Lägg även till aspekten att en kvinna aldrig kan ta sig ur sitt förtryck, sin kropp, sin roll i patriarkatet så som t.ex. du hade möjlighet att sluta på ditt jobb (vilket jag för din skull hoppas du gjort pga det lät som ett vidrigt beteende från dina kollegor).

  4. Alexander

   Du är tyvärr i ganska stort procentuellt underläge om du jämför med alla kvinnor som växer upp med ”kåta” pojkar som anser sig rätten att äga en flickas kropp… Sen är det ju inte ok det du varit med om heller… I samma mening måste jag nog ändå nämna att du precis ansåg att det är ett lika stort problem och det kan du nog glömma i jämförelse… Vi män måste ta vårt ansvar gällande de normer som finns där kvinnor mer eller mindre alltid blir ett objekt… Det är synd om alla som blivit offer för övergrepp

  5. Louise

   Kvinnors utsatthet till män är ett globalt och strukturellt problem, och därför inget som kan jämställas till din erfarenhet. Din inställning till strukturellt våld mot kvinnor, dvs avsägande av ansvar och antagandet av martyrrollen, är en del av det strukturella problemet.

  6. Kim

   98% av våldtäktsmännen är män. 2% är kvinnor. De flesta män som utsätts för sexuella övergrepp blir det av andra män.
   Googla.

 113. HH

  Bra att du kommit till insikt om att det var fel, men var är ditt “förlåt”? Du lättar ditt samvete för världen men har du kontaktat tjejerna i fråga direkt? Jag vill inte hylla dig för något som är så självklart, och jag tror inte heller att det är vad du eftersöker. Men vill vi verkligen komma till roten av problemet måste ni män gå till botten med era handlingar på riktigt. Vi gick för övrigt på samma skola du och jag på högstadiet, jag ett år över dig. Jag upplevde inte samma nonchalanta attityder som du från lärarna, beklagar att du gjorde det. Det är såklart en subjektiv sak. Men att skylla på att ingen brydde sig/stoppade dig/er är att förskjuta skulden från sig själv. Naturligtvis beror din svajiga moraliska kompass på vad samhället lärt er som pojkar, men någonstans finns faktiskt ett personligt ansvar också. Och den grundläggande förståelsen som borde finnas att bara ja betyder ja.

 114. Tobbe

  Jag kan också erkänna, att jag aldrig någonsin har kränkt någon tjej/kvinna på något sätt. Har inte heller utfört något våld överhuvudtaget mot någon tjej/kvinna, för våld löser ingenting. Skulle aldrig falla mig in att börja ta och kladda på en människa utan vidare förutom att hälsa i hand, har aldrig förstått hur man kan uppföra sig på ett sådant grisigt och hemskt sätt. Har där emot varit med och sagt ifrån när de gäller kladdande män åtskilliga gånger när jag sett de, de är samtliga som jävla grottmänniskor från stenåldern, ett stort avskum i samhället. Jag skäms för dessa grottmänniskors uppförande. Och de finns fan ingen ursäkt för de, så håll tyst din grottmänniska istället för att skarva ihop en historia som alla ska gilla och tycka synd om dig,

 115. Somaya

  Tyvarr som du sager sa lar sig pojkar sig valdigt tidigt att det beteendet ar mer an ok och ibland ar det inte bara att taffsa pa en tjej men ocksa som man tittar pa tjejer som vi var deras agodel att ge sexuella blickar, det ar sa vidrigt. Bra att du tar ansvar nu.

 116. Emma

  Tack Manne för dina ord.
  Säger som Stina Wollter , hoppas alla lärare &, pedagoger läser detta för sina elever. Vi måste våga prata, med våra barn, och förklara/upplysa och få dom fatta.
  Hoppas fler killar/män och gubbar följer ditt exempel !
  ❤️

 117. Anna

  Modigt. Ett sätt att få förändring är ju att visa på felaktigheter o att det inte bara handlar om okända “andra”. Att ta ansvar för sig själv o visa att en kan förändras är bra att se för andra män.

 118. Vic

  Tack att du delar med dig, som utsatt tjej är det så uppfriskande att höra dig berätta. Det va fel och det vet du nu, synd att du får massa skit för att du är ärlig, är alla som håller tyst och fortsätter som ska ha skit

 119. Lo

  Strongt erkännande. Det tog emot att skriva #metoo, vad det måste ha tagit emot att skriva “I have”.
  Det är ett globalt kulturellt problem som jag delvis lägger ansvaret hos oss kvinnor för. Vi har låtit mannen trycka ner oss. Hade vi klivit fram och “örfilat” detta i dess begynnelse kunde mannen och kvinnans relationen sett annorlunda ut. Istället tiger vi och formar oss efter det vi tror.

  En gemensam ansträngning och vi kan faktiskt reformera vår relation.

 120. Annika Forsmark

  Om du har utsatt en annan människa för övergrepp är det straffbart och då ska du anmäla dig till polisen. Inte delta i en komma-ut-kampanj på FB med “vi som har begått övergrepp”. Och dessutom få cred för det. Obehagligt.

 121. mowsan

  För det första.. Bra av dig att erkänna dina misstag och visa att du förändrats som människa! Självinsikt är något som behövs men som kan vara förbannat jobbig att komma till.

  För det andra… Hur FAN tänker ni andra(vissa av er) i kommentarerna? Han säger rakt ut att han har gjort fel! Han vet att det var fel men då trodde han att det var ok för att det var vad han hade lärt sig! Någon har skrivit att han borde bli misshandlad.. FÖR VADÅ?? För att han som tonåring inte hade fått lära sig exakt vad som är rätt och fel? Har ni aldrig gjort något fel alls i era liv? Han hyllas inte för det han gjort mot tjejer i högstadiet.. han uppmärksammas för att han är ärlig, visar att man kan förändras och att sånt beteende kan hänga ihop med uppväxt. Det man lär sig som barn är det som är svårast att förändra som vuxen, ska man staffas för vad man lärt sig av människor runtomkring sig när man inte vet något annat? Han har kommit till en självinsikt som måååånga människor vägrar ens närma sig..

  För det tredje.. Många av er tycker att han ska söka upp tjejer från när han gick på högstadiet för att be om ursäkt och säga förlåt? Hur tänker ni nu? Många år efter.. ska man då få ett telefonsamtal från någon halvt okänd man som man träffade kanske någon gång bara på en fest på högstadiet som ber om ursäkt för att han tafsat en på bröstet.. Förlåt men jag skulle känna mig sjukt obekväm av ett sådant samtal. Något som jag för länge sedan lagt bakom mig och glömt, måste det dras upp till ytan och måste jag påminnas om det bara för att.. ja varför? Vem är den där ursäkten till för, är det mannen som ska be om ursäkt bara för att? I och med detta inlägg kan den kvinna som blivit utsatt för dessa övergrepp av denna man höra av sig till honom om de nu känner att de behöver en ursäkt. Jag säger inte att jag har rätt men jag tror de flesta redan har bearbetat detta och liksom lagt det bakom sig.. så ska han komma och be om ursäkt för något som hände så länge sen och kanske riva upp massa jobbigt som man sen måste bearbeta igen. Det känns ju bara onödigt för alla parter, det kan skada mer än det gör nytta.

  Och det sista till er i kommentarerna..
  Titta på er själva, titta på vad ni skriver.. så mycket hat.. över att en man erkänner fel han gjort, fel han gjorde när han var ung, fel han har analyserat och hittat(möjliga) orsaker till. Fel som han önskar inte kommer upprepas av andra.. och av just den anledningen delar han med sig av sina erfarenheter i ämnet. Är det någon som ska skämmas är det ni!
  När någon visar att man kan förändras, svart på vitt.. mäter ni det med har och förrakt och vidriga kommentarer och önskan om misshandel!

 122. Eve

  Precis sådär var det på min skola också. När lärare inte höjde på ögonbrynen så betraktades det ju som normalt och precis som många skrivit ”killar är såna”. DET var väl kränkande om nått! Modigt att ta upp och jag hoppas herrarna som var på oss i 11-12års-åldern får sig en tankeställare och lär sina barn att det inte är okej att ”leka” så som någon utryckte sig (?!) i kommentarsfältet.

 123. Modesty

  Men vad stark du är som skriver!
  Jag tycker att du är fantastisk som tar upp detta ur ett mansperspektiv.
  Låt oss hylla de män som gör oss uppmärksamma på hur unga män känner/reagerar!
  Låt oss dra lärdom av Mannes berättelse när vi fostrar våra söner, pratar med våra brorsor, förklarar för våra killar/män. Släng inte skit på en man som förstått vad som var fel. Vi kommer inte bli hjälpta av det! Fler män kommer inte att stiga fram för att stötta kvinnor om vi ger oss på dem som vågar visa att de i ungdomen gjorde fel. Låt inte drevet gå mot dem som redan förstått vad de gjort fel, då!
  Tacka Manne m fl för att de förstått vad som är fel. ( Detcfinns så många som aldrig kommer att förstå). Tacka honom för att han berättar och be honom sprida sitt uppvaknande bland andra män!
  Vi måste tillsammans kämpa mot detta! Inte angripa varandra!
  Pease and love!

 124. Ufreak

  Verkar mer o mer som om de killar som är så jävla mycket feminister och emot sexuella trakasserier är de som faktiskt hållit på med det! För mig är det en självklarhet, även i skolan som ung, att man inte tafsade eller kände att “längtan efter att få ta på någons kropp vägde tyngre än den personens rätt att själv bestämma över sin kropp” . Vad är det för fel på dig…vem fan tänker så om man inte är helt jävla väck i skallen. För jag gissar att du inte sprang runt 8 år gammal o tafsade på folk så du kan ju knappast skylla på att du var liten och inte visste vad du gjorde

  1. E

   Har du sett hur många kvinnor som delat med sig om att de varit utsatta? Ungefär lika många män har varit förövare. Det är inte enstaka galningar. Det är en skevhet i världen, en jättefråga, en kultur.

   1. C

    Fast det är definitivt mer antal som blir utsatta än antal som förövar, eftersom de som förövar generellt gör det mot flera, det är ganska uppenbart. Det är ett beteende hos vissa människor, Tyvärr ett beteende som många får lida för.

    1. Anonym

     C. För det första spekulerar du. Du vet ingenting om hur många män som har trakasserat kvinnor och i vilken utsträckning de har gjort det. För det andra har troligen varje människa som skriver #metoo blivit utsatt många gånger. Tiotals, hundratals gånger. Det är däremot ganska troligt att det är de feministiska männen som erkänner.

    2. Anakin

     C. För det första spekulerar du. Du vet ingenting om hur många män som har trakasserat kvinnor och i vilken utsträckning de har gjort det. För det andra har troligen varje människa som skriver #metoo blivit utsatt många gånger. Tiotals, hundratals gånger. Det är däremot ganska troligt att det är de feministiska männen som erkänner.

   2. UFREAK

    Ungefär lika många män säger. Det innebär att alla män för det menar du då eftersom i princip alla tjejer tycker de blivit sexuellt trakasserad i någon form. Helt jävla fel. Som en här sa så är det tyvärr många idioter som håller på konstant. De är en minoritet o inte representativ av en majoritet av den manliga befolkningen

 125. Johan

  Vidriga man. Varför ens gå på en tjej oavsett ålder om personen i fråga inte vill? Och kränka kvinnor? Hoppas innerligt att någon slår ner dig.
  Ordet förlåt är inget du tänkt använda Eller??

 126. Rejn

  Bra att du skriver.
  Jag tillhör dem som inte tycker du behöver be om ursäkt. Att be om förlåtelse kräver liksom något även av motparten: att förlåta. Det tycker jag inte heller vi behöver göra.
  Det går kort och gott att diskutera det här utan att avkräva varandra någonting.
  Bra, som sagt, att du skriver.

  1. caroline

   Du menar att ” om du inte förlåter mig så kommer jag inte be om ursäkt för då är det inte lönt? Ajajaj…vilken värld är du ifrån? KLART att man kan be om förlåtelse UTAN att kräva att bli förlåten. Att be om förlåtelse handlar om dig. Att DU kommit till insikt om ditt agerande. Om eller när mottagaren till ursäkten väljer att besvara och ta emot eller inte spelar absolut ingen roll.

  2. Rebecka

   Man kan ju be om ursäkt, personen behöver däremot inte förlåta av den anledningen.
   Handlar om respekt. Varför strunta i att säga förlåt??

   1. Rejn

    Jag tolkar förlåtelse och ursäkt på ett annat sätt än du gör. Likväl är jag ifrån samma värld.

    Sedan är det ju så att vi alla är offer för de strukturer vi också är ansvariga för. Jag ser inget behov av att en random kille ska be oss alla om ursäkt. Det är helt enkelt inte viktigt för mig och jag har svårt för sammhällsfenomenet att alltid kräva mer, bums, på en gång och på momangen. Jag har inget behov av att se folk krypa. Det jag har behov av är att framtiden blir bättre.

    1. Marcus

     Du verkar vara en sund människa. Fortsätt med det är du snäll, det behövs fler. OBS 100% genuint, jag är inte ironisk.

 127. Anna

  Jag tycker att det är modigt att träda fram. Att erkänna sina lägsta och vidrigaste stunder kräver sin självrannsakan och är också ett tecken på självinsikt och att du har vuxit. . Det är först när män börjar att öppna upp om sitt beteende som vi kan åstadkomma en förändring, så jag tänker inte hata på dig utan istället tacka dig för ditt inlägg. Förhoppningsvis öppnar det upp för fler män att börja reflektera och framför allt AGERA. (Detta var första gången i livet jag har skrivit en kommentar på en blogg by the way)

 128. caroline

  Jag saknar det viktigaste i din text, ett förlåt…Det är fint skrivet men ingenstans ber du om ursäkt för det du nu kommit till insikt om. Även om du inte visste bättre då så blir det inte trovärdigt utan en ursäkt. Det borde vara din rubrik – Förlåt.

 129. Anonym Transkvinna

  Det här sånt här som bara får en att spy över er män!!! Varför jag en gång i tiden beslöt mig för att inte lämgre vara man! Fy på dig! Du borde skämmas!! Inte kan du stå för dig heller utan du skyller på samhället, skäms!!!

 130. En Kvinna

  Hmm..Har varit med om och fått höra;Att jag skulle “ställa upp” eftersom vi var gifta..Även typ:Tjatsex..Jag var jättetrött och ville bara sova..Eller ville inte egentligen ligga med personen ifråga överhuvudtaget..Tillslut blev jag tagen mot min vilja..Egentligen våldtagen..! Varför tycker ni män att ni har rätt till vår kropp..Att vi inte har något att säga till om.!? Bara “ställa upp”.!?

 131. Rebecka

  Fast blir äcklad av att du på något sätt ska hyllas som modig för att du skriver detta inlägg.

  Absolut, bra att du gör det men som andra skriver, har du även bett dessa tjejer om ursäkt? Det är så mkt viktigare än ett inlägg av denna typ.

 132. Erik

  Kan inte säga att jag har tafsat på nån medvetet då vi uppfattade det som lek på den tiden, och bara med dom som vi uppfattade som ville vara med på leken. Hela den här “balla balla”-grejen med Bert är ju ett tecken på hur det gick till på den tiden för ~20 år sedan. Men aldrig att folk var innanför kläderna eller grövre som verkar förekomma nu.

  1. LB

   Erik. Det var lek för dig och dib killkompisar. Ni trodde ni var coola. Det var varken lek eller kul eller uppskattat av tjejerna ni utsatte. Det är aldrig lek. Det är inte coolt.

  2. Rosa

   Erik. Det var lek för dig och dib killkompisar. Ni trodde ni var coola. Det var varken lek eller kul eller uppskattat av tjejerna ni utsatte. Det är aldrig lek. Det är inte coolt. Thejerna som ni trodde ville vara med vågade ibte säga nej. Hur kan du fortfarande tro att ni hade rätten för ni “lekte”

  3. Britta

   Att Bert och troligen författaren till böckerna betedde sig på det sättet säger ingenting om ” hur det gick till på den tiden” Jag är säker på att en stor del av eleverna inte alls hade det beteendet.. Men tyvärr undviker de vuxna att se och höra varken när killar eller tjejer beter sig illa.

   1. Erik

    Bra att ni tjejer verkar veta exakt vad som hände. Det var definitivt tjejer som daskade killar på ändan eller klämde lite också. Nästan mer av det faktiskt än tvärtom. Fast balansen kanske ändrades från fler tafsande killar i mellanstadiet till fler tafsande tjejer i högstadiet skulle jag gissa. ni kan inte på allvar mena att ni aldrig varit med om att en tjej daskat till en kille på rumpan och sagt nåt opassande?

  4. Zinnia

   Jag blev så himla lättad när jag läste att de skulle ta bort “balla balla”-avsnittet från Bert-serien på SVT.

   För det var FRUKTANSVÄRT att vara tjej när det visades på TV. Jag gick i 4:an på mellanstadiet och i princip alla killar i klassen började tafsa på oss tjejer och säga “balla balla”. Vi tjejer tyckte INTE ALLS att det var kul. Du Erik ser det bara ur din synvinkel.

   Och nej, vi tjejer tafsade inte tillbaka.

 133. Marianne

  Det jag skulle vilja se från män i samband med #metoo är ungefär det här ”Jag har kontaktat tre kvinnor som jag ofredade i högstadiet och bett om ursäkt.”

  Ursäkten i sig ska förstås inte publiceras. Man får gärna lägga till att man inte vill ha cred, och uppmana andra män att göra samma sak.

  Ett allmänt erkännande utan att man kontaktar den man utsatt gör att man fortsätter att behandla den utsatta som något annat än en människa, som ett objekt.

  Tafsade du i högstadiet/gymnasiet/valfritt annat tillfälle gjorde du det på en tjej. Inte på en tjejkropp. Be om ursäkt till den tjejen. Prata inte om hennes kropp.

 134. Marianne

  Det är bra att du berättar. Samtidigt undrar jag – de där tjejerna du kränkte på högstadiet, har du bett dem om ursäkt, personligen?

  Om inte, hur tror du att det känns för dem att läsa feministiska texter skrivna av dig, att se dig hyllas?

  En personlig ursäkt genom mejl eller brev. För deras skull. För att visa att du insett att de är människor och för att ge dem en chans att lägga det bakom sig.

 135. Sofia B

  Yay! Grattis till insikt och en chans att byta färdriktning för din del. Önskar dig en härlig tisdag! /Sofia

 136. Ellen Kraft

  Så oerhört stort av dig att dela detta. “Alla känner någon utsatt, ingen som utsätter” är ett enormt problem. Att våga erkänna, och prata om det, säga att man hade fel. Tack. Jag har blivit utsatt så jävla många gånger av sååå många killar/män/gubbar. Och det känns så skönt att någon erkänner. Det är bara tillsammans som vi kan göra skillnad.

 137. Gunilla Öhman

  Det intressanta är ju också att fördjupa sig i var du har lärt dig det här beteendet. Hur var åsikterna om tafsande i din familj ?

stats