Manne Forssberg

Pappor, vi måste styra upp vårt sommargame!

Fellow medpappor. Vi måste skärpa till oss! Vi måste styra upp vårt sommargame! Semester innebär att man är ledig från jobbet – inte att man kan släppa exakt allting. Vi har barn. Som måste tas om hand även på sommaren. Blöjor kommer inte magiskt bytas utan mänsklig inblandning, lunchmat kommer inte uppstå ur intet och utflyktspackningen packar sig tyvärr aldrig själv.

Urscenen för sommarens könsrollshaveri är följande: En självbelåten man vid en grill. Han bär fram köttbitar och pöser av stolthet. Medan han har grillat har bordet dukats vackert. Såser, sallader och tillbehör har förberetts. Barn har snutits och fått på sig kläder. Katastrofer och konflikter har effektivt avvärjts. Ändå känner mannen instinktivt att han ligger på solklart plus. Han har ju lagat mat.. Då kanske det inte är så konstigt att han sitter kvar vid bordet medan disken bärs ut.

Det räcker att besöka en badplats några minuter för att få syn på ett djupt ohälsosamt mönster: Männen tar semester från precis allt på kvinnornas bekostnad. Män på badplatser kostar på sig att slumra till eller försjunka i en tidning. Kvinnor ser till att barnen inte drunknar, hungrar ihjäl, eller bränner sig i solen.

Kvinnor gör. Männen blir i bästa fall tillsagda att göra.

På en badplats alldeles nyligen:

Kvinna (upptagen med att amma det yngsta barnet) : “Kan du smörja in xxx?”

Man (jättargt):  “Då kanske du skulle kunna berätta var solkrämen är!!”

Som om det var något slags övergrepp att hon har packat. Som om det vore höjden av illvilja att be honom att smörja in ett barn medan hon ammar. Som om det var jättesvårt att leta efter solkräm i packningen.

Det här funkar inte längre. Vi lämnar som ett spår av utmattade, ledsna och förbittrade kvinnor efter oss. Vad är vi för människor som checkar ut själva men inte låter våra älskade göra samma sak? Kvinnor bränner ut sig i skyhögt mycket högre utsträckning än män. Det beror till stor del på dubbelarbetet. Att vara ytterst ansvarig för allt som rör hemmet och barnomvårdnaden. Att aldrig få vara ledig.

Nu kommer någon säkert invända att det även finns utarbetade stackars män med fruar som aldrig lyfter ett finger. Och att det finns massor av kvinnor som står vid grillen medan männen slavar med blomsterarrangemang, bearnaise och blöjbyten. Så är det säkert. Det finns undantag. Mönstret är dock supertydligt. Män zoomar ut i alldeles för hög utsträckning och kvinnor gör det alldeles för lite. Vi behöver komma tillrätta med det.

 

Här är en checklista för att undersöka hur jämställd semestern är:

1. Vem packar väskorna?

2. Vem packar upp väskorna?

3. Vem har koll på var allting finns?

4. Vem vet var solkrämen är?

5. Vem håller koll på att barnen inte drunknar?

6. Vem planerar gemensamma aktiviteter?

7. Vem handlar, planerar och lagar middag?

8. Vem vet om något saknas i barnens sommargarderob?

9. Vem får sovmorgon?

10. Vem tar ansvar för att barnen smörjs in och får på sig solhatt?

11. Vem fixar lunch?

12. Vem får mest egentid?

 

 

Den här texten har publicerats tidigare

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Amanda

    Tyvärr är jag väl en av dom som lever i en relation med en alldeles för slapp sambo, eller JAG har gjort honom så för jag anser att jag gör allting lite bättre än honom. Allt går lite snabbare när jag gör saker, när jag letar efter något eller sätter på kläder på 3 barn, varav 2 inte ens är mina biologiska. Kanske att jag bara ska slappa i soffan ikväll och låta saker vara?!

  2. Caroline

    Tack för att du fick mig att inse att mitt förhållande är mer jämställt än vad jag trott! Helt ärligt så gick jag nog in på den här länken för att ha något att dissa min karl med, sen kom jag fram till checklistan och inser.. Jag har inget att dissa honom för.. enligt denna lista så är vi faktiskt väldigt jämställda! Jag tror att det har känts som motsatsen för att jag är föräldraledig och har mest ensamtid med dottern. Du fick mig att öppna ögonen och se att min sambo faktiskt gör mycket mer än vad jag tänkt på, så tack!

  3. Stina Tiselius

    Så bra skrivet!!! TACK för reflektionen. Helt klart ett mönster i många familjer. Många män känner att de delar lika på sysslorna men ansvaret ligger väldigt ofta på kvinnan. Så där mellan raderna.

stats