Manne Forssberg

Sju anledningar till att det är underbart att semestern tar slut (för småbarnsföräldrar)

Ni kanske känner hur den kommer krypande. Paniken över att semestern tar slut. Att sovmorgonar och intensivt kolorerade paraplydrinkar under åttitotalsosande solnedgångar snart byts ut mot leta-efter-gallonvantar-kaos, rusningstrafik och excelfiler.

Men lugn, bara lugn. Småbarnsföräldrar har minst sju anledningar att jubla över att semestern är över.

Att vardagen äntligen träder in innebär nämligen:

 

1. För första gången på åtskilliga veckor kommer man kunna föra ett samtal som inte ideligen avbryts. Inget öronbedövande syskonbråk kommer plötsligt blossa upp när man försöker prata med grannen. Ingen kommer försöka dra ner ens badbyxor. Ingen kommer tjata om glass med samma frekvens som beatet i en drum and bass-låt (cirka 170 per minut). Eventuellt kommer man till och med få möjlighet att tänka en tanke till slut.

2. Det är slut på att servera cirka femhundra måltider per dag. När semestern är slut kan man äntligen säga upp sig som köksa. Det där otroligt petiga klientelet man har haft utfodras nu på annat håll. Inga mer lunchbeställningar. Halleluja!

3. Man kommer kunna glida in på ett lunchställe och betala 89 kronor istället för 445. Dessutom kommer man inte ideligen behöva avbryta måltiden för gå till toaletten med olika barn som ska bajsa åtminstone tjugo minuter var. Och man kommer inte behöva halvspringa från restaurangen i panik över att personalen ska upptäcka att att man är skyldig till det episka kaos, det fullständiga bombnedslag, som råder vid bordet.

4. Barnen kommer bli trötta på kvällarna och somna i rimlig tid utan att man målmedvetet måste aktivera dem hela dagarna. Dygnsrytmen normaliseras. För första gången på länge kan man titta på tv-serie efter att barnen har somnat utan att behöva vänta tills solen går upp och morgonpigga fåglar kvillrar sönder dialogen.

5. Man slipper oroa sig för att barnen ska vara uttråkade och understimulerade. Nu träder samhället in med sångstunder, mattetal, idrottslektioner och lekar. Man slipper slå knut på sig själv för att hitta på ett berikande aktivitetsschema varje dag,

6. Man kommer slippa lajva Sisyfos och ägna sina dagar åt att packa-packa upp-packa- packa upp-plockstäda-packa-plockstäda-tvätta bort spritpenna från väggarna-tvätta-packa upp-plockstäda. Nu kan man rulla upp stenen på berget och låta den stå kvar där, åtminstone några timmar per dag. Befrielse!

7. Man kommer längta efter sina barn och uppleva återföreningens euforiska lycka. Det kommer vara som när Mios pappa äntligen träffade sin son, bar upp honom och sa ”Mio, min Mio!”. Varje dag.

 

IMG_6140

Typsikt knepig lunchbeställning: Falukorsvspussel, samt omelettman med potatisstövlar och korvhatt

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Lilly

  Alltså… det är en sak att inte hålla med, men att börja rekommendera p-piller…?! Kom igen! Jag antar att ni inte reagerar lika rabiat när någon är trött av/på sitt jobb (jobba inte då!!), sin partner (lämna hen då!), att ha ont i foten (amputera den då!)… Man FÅR tycka att något inte är 100% rosenrött. Detta var sju (7!7 saker som kändes sköna med att börja jobba, det finns säkert tusentals skäl till att vilja vara mer med barnen.

 2. Tone

  Roligt värre! Sådan igenkänning! 😁 bra skrivet med glimten i ögat. Jag tycker det är synd att flera verkar tolka detta ordagrant och som att författaren inte verkar tycka om att vara med sina barn. Jag älskar också mina barn mer än allt och vill vara med dem. Men lika mycket behöver jag få vara med mig själv en del stunder. Det gör mig säkerligen bara till en bättre förälder att jag mår bra och betyder inte att jag på något vis skulle älska mina barn mindre än någon annan.

 3. Charina

  Det finns något som heter kondom alt p-piller om man vill sova på mongonen alt slinka in på ett lunchställe och betala 89kr.

  Jag har medvetet skaffat barn för att jag vill ha barn. Inte för att samhället ska ta hand om mina barn och aktivera dem.
  Gud så dumt skrivet

  1. Annica

   Dra ut pinnen ur ändan och slappna av. Du kanske rentav behöver en sovmorgon så du slipper vara så spänd och otrevlig.

 4. Kaisa

  Håller inte med alls! Ja, det är självklart tjatigt ibland och de kan bråka med varandra ibland, men de är BARN och de är MINA BARN! Klart att jag vill vara tillsammans med de! Så mycket som möjligt! Speciellt eftersom jag VET att de växer såååå fort… snart är de tonåringar och sedan vuxna och lämnar hemmet. Jag uppskattar varje stund jag får – även de jobbiga. De gör bara att vi växer ännu närmre varandra. Jag kommer sakna de såååå mycket nu när de börjar i skolan igen…. älskar loven! Håller med både Adde Ulfsson och Carola Wetterholm i allt de skriver! Tycker det är jobbigt att höra så många föräldrar prata om hur de längtar tills vardagen när de ska få slippa sina barn……… :’-(

 5. Adde Ulfssson

  Dagens föräldrar verkar totalstressade på ett helt annat sätt än för 30 år sedan.De ska leva eller tror sig måste leva upp till en massa totalt onödiga krav och barn ska ha inflytande och makt över allt..
  Maten som serveras det är den som gäller. Vill du inte äta så får du gå hungrig från bordet.
  Måltiderna ska inte serveras för tätt för då hinner inte barnen bli hungriga..
  Glass ska inte ges så att den inkräktar på den naturliga hungern.
  En förberedd söndagmiddag är värd all uppskattning och en fostran för framtiden.
  Snabbmat och McDonalds ska höra till undantagen.
  Har barnen tråkigt så kan man leka med dem men det är inte farligt att de har tråkigt en stund för då måste de börja tänka själva.
  Bara för att grannen har gjort det och det så måste man inte göra samma sak. Lekland är inget naturligt ställe för barn egentligen.
  48 aktiviteter i veckan är ingen naturlag.

  .. och du förälder.. lägg undan mobilen och stäng av Facebook och Instagram så har du plötsligt minst en hel timme över till om dagen att göra något på vad du vill eller ägna dig åt dina barn.

 6. Lisa

  Ha ha du är för rolig 😂😘😘😘
  Spot on på det mesta! Ingen rast ingen ro är verkligen den röda tråden 🙈❤️Underbart och dränerande på en och samma gång! Kommer ändå sakna närheten 💔Blir nog korta förisdagar med fredagar hemma 😊🙌

 7. Carola Wetterholm

  Haha, jag håller inte med nånstans 🙂
  Jag älskar att ha alla barnen, som är nio stycken 🙂 runt mig.
  Jag har inte haft dagis till dem utan de är hemma med mig till skolstart, och jag älskar loven. Äntligen är alla hemma, inga tider, inga rutiner, bara ta dagen som den kommer:)
  Finns liksom inget bättre😍

 8. Sandra

  Haha åh, känner igen mig i allt😂 Det första min 4 åring har sagt varje morgon sen i Juni är :”Idag ska jag äta en daim lakrits, vilken glass ska du ha?”

stats