Manne Forssberg

Vad har du gjort i sommar?

”Välkomna till ett nytt läsår! Ska vi kanske börja med att ni får berätta om vad ni har gjort i sommar? Och sedan kan ni rita en teckning som vi hänger upp i klassrummet? Så att alla får se. ”

Den här veckan är det upprop i skolorna. Hundratusentals barn återvänder. Överallt möts de av samma fråga: ”Vad har du gjort i sommar?” Vännerna undrar så klart. Och lektionerna börjar lättsamt med en runda där alla får berätta om sina sommarlov. Sedan är det dags att rita en teckning som ska besvara samma fråga. Många brinner av iver att få berätta. Andra drabbas av svårt ångest.

Det är så otroligt olika hur sommaren har varit. Vissa har varit på både Liseberg och Gröna Lund eller kanske åkt på en charterresa till Cypern och plockat snäckor på stranden. Någon har förälskat sig fullständigt i snorkling. Somliga har varit på Västkusten och fiskat krabba. En del har hängt ensamma på den folktomma konstgräsplanen i väntan på att någon ska komma dit och bryta tristessen. Eller mest suttit ensamma i en dallrande het bostad och spelat tv-spel. Eller tryckt händerna stenhårt mot öronen för att slippa höra föräldrarnas bråk. Efteråt är öronen blossande röda och mörbultade. Se där, ett sommarminne som ingen någonsin avbildar på en teckning.

Vissa har noterat att mamma och pappa tar första glaset allt tidigare på dagen. Eller fått sommaren förstörd av en pappa som flera gånger brutit mot besöksförbudet och spridit skräck genom sin blotta närvaro. Några har städat upp efter fylleorgier och glatt sig åt att få pantpengar att köpa glass för – glass som har haft en väldigt konstig bismak.

I varje skolklass finns hela spektrat av sommarlov representerade. Från ljust till mörkt.

Det är ett dubbelt straff att först genomlida en fruktansvärd sommar och sedan behöva oroa sig för hur man ska skildra den. Ska man ducka fråga, fabulera fritt, skönmåla lite diskret, eller kanske tjuvtitta på bänkgrannens sommarlovsteckning för att få inspiration?

Skolan ska vara en fristad från stökiga hemförhållanden. Kanske kan man börja läsårets första lektion med att blicka framåt istället för bakåt.

 

 

 

 

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats