manneforssberg

Manne Forssberg

Vikten av att vänta

I annonssamarbete med Danske Bank

En av livets stora milstolpar är övergången från veckopeng till månadspeng. Det är med månadspengen som barnet på allvar får en egen ekonomi tränar sig sig i ekonomisk uthållighet. Flyktig lördagsgodisycka ersätts av  sparplaner.

1972 genomfördes marshmallowexperimentet av av psykologen Walter Mischel vid Stanford University, De fyraåriga barnen som deltog i studien erbjöds en marshmallow. Om barnet kunde motstå frestelsen att äta godisen direkt och vänta i några minuter, skulle hen istället få två marshmallows. Forskarna kunde visa att barn som klarade av att vänta lyckades bättre med både skola och arbetsliv i framtiden.

Månadspengen är en träning i just det. Tålamod och impulskontroll. Förmågan att stå emot plötsliga köpimpulser till förmån för ett större sparmål längre fram.

Iris har nyligen tagit det här steget. Hon är mycket stolt och oerhört mycket mer ekonomisk än vad jag någonsin har varit.Men än så länge vill jag ändå ha insyn i hennes ekonomi. Hon är trots allt inte vuxen ännu även om hon i mångt och mycket är en mogen dam.

Därför passar Danske Banks app Månadspengen väldigt bra för oss. .Om föräldrarna är eller blir kunder kan man ordna så att barnet får tillgång till appen där de kan ha koll på sina pengar samt få ett eget betalkort (!) – drömmen för vilket barn som helst. Som vuxen har man koll på barnets konto i sin mobilbank och kan föra över pengar från sparkonto till kortkonto och tillfälligt spärra kortet om det skulle behövas. Bortsett från att det är galet bekvämt för mig, som aldrig någonsin har kontanter, är det ett ypperligt sätt att påbörja den ekonomiska självständigheten hos barnet.

Som sagt, eftersom jag själv aldrig någonsin har kontanter är det rimligt att även Iris slipper ha sina besparingar i skrynkliga gamla sedlar och skrymmande mynt.

Månadspengen hittar ni på App Store och Google Play!
Om ni är intresserade av barn och ekonomi finns det flera bra artiklar på LOPPI att ta del av:
Så mycket ska du ge ditt barn i månadspeng
Så gör du ditt barn till ett ekonomiskt geni
Så svarar du på barnens frågor om ekonomi

Nyss var hon en liten dunig nyföding som mest jollrade och luktade mjölk och honung . Nu är hon en ung dam som har egen ekonomi och beställer från vuxenmenyn.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
manneforssberg

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats