Manne Forssberg

Min barndoms alkoholindränkta jular

Julen sägs vara barnens högtid. Snön ska ligga tjock, paketen ska vara många, julgodiset obegränsat, familjen samlad och barnens ögon ska tindra intensivt.

Samtidigt är julen, ja faktiskt hela jäkla december månad, en orgie i alkohol. Det är glöggtillställningar, julbord, nyårsskålar, firmafester och dagtidsdrickande. Varje givet tillfälle har sin speciella dryck. Glögg, snaps, öl, mumma, portvin och champagne.

Det här går inte ihop.

För många barn är julen en skräckhögtid. Fyra till fem barn per skolklass lever i ett hem där någon vuxen har en riskfylld alkoholkonsumtion. Långt fler än så drabbas av juldrickandet. Vuxna som blir personlighetsförändrade, ostadiga, obehagliga högljudda och orkeslösa.

Därför är jag väldigt stolt över att vara ambassadör för Vit jul, för tredje året i rad. Jag vill verka för att nykterhet ska bli ett socialt accepterat alternativ. Jag vill att det ska finnas nyktra vuxna som kan vara som trygga punkter för barn och som kan visa vägen för andra vuxna.

På Vitjul.se kan man skriva upp sig för en vit jul.

Jag har själv varit ett barn med magont i jultid. Jag älskade julen. Källarförrådet som började dofta allt mer juligt ju närmare julen man kom. Rödkål i gjutjärnsgryta, plåtar med knäck och kola, julskinka, köttbullar, rimmad lammstek, kallrökt ren, korvar, revbensspjäll och backar med julmust.

I ett annat förråd låg drivor av julklappar inslagna i brunt papper med rött lack och sidenband. Magen pirrade av förväntan och oro.

Kvällen före julafton började drickandet. Extremt rutinbundet och ritualiserat. Julbordet skulle smakas av med snaps och öl.

På julafton började drickandet klockan 13.00. Innan vi satte oss till bords för att äta jullunch drack de vuxna brännvinsglögg. Sedan öl, snaps och portvin. Det var nu de vuxna började få glansiga blickar och inte riktigt var att lita på längre.

Efter lunchen satte vi oss vid brasan med chokladaskar, nötter och kaffe. De vuxna drack avec. Sedan läste någon i Bibeln med ostadig röst. Snart skulle tomten komma. Man visste inte i vilket skick han skulle vara. Kanske skulle han snubbla, eller vara sluddrig och skrämmande. Om någon vuxen var för full blev någon annan vuxen ledsen och kanske arg. Det var som ett dubbelt straff: Fylla och förbittring.

Till julklappsutdelningen dracks det grogg. Och när paketpappret var undanstädat dukades julbordet fram igen. Och med det de immiga flaskorna.

Sedan fortsatte det på samma vis under hela julen. Redan till jullunchen nästa dag dukades flaskorna fram igen. Julen var ett ständigt framplockande av olika flaskor.

Jag är oerhört glad och tacksam över att mina barn aldrig har sett mig dricka och att julen överhuvudtaget inte är förknippad med alkohol för dem. Så borde det vara för alla barn.

manne

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats