manneforssberg

Manne Forssberg

Guide: Så beter man sig på ett gym

I vanliga fall är det jag som gör bort mig på gymmet. Jag skriker, stånkar, svettas ymnigt, använder magnesium även när det inte är tillåtet, blodar ner, bär viktskivor åt folk och agerar hejarklack åt folk som tränar marklyft eller ryck.

Emellanåt träffar jag dock på knepiga existenser på gymmet.

Här är två exempel från senaste veckan:

1. När jag kommer in i omklädningsrummet efter avslutat värv har någon spridit ut svettiga träningskläder, vattenflaskor och allehanda pinaler över hela bänken. Det finns noll plats över till mig. En man (de utspridda sakernas ägare) kommer ut ur duschen, tittar på mig och viskar halvhögt och ganska aggressivt “Det var ju jävligt typiskt”. Han är alltså arg för att jag har skåpet bredvid hans. Ett skåp som jag valde två timmar tidigare, innan han hade kommit till gymmet.

2. Jag är på Sats Älvsjö och tränar ryck på gymmets enda lyftarplattform. En kvinna i övre medelådern ställer sig bredvid mig och börjar träna bicepscurls med en fast skivstång precis när jag ska göra ett lyft. Fullkomligt livsfarligt eftersom jag kan tappa stången både framåt och bakåt. Jag frågar henne om hon möjligen kan ställa sig lite längre bak eftersom jag tränar ryck och inte vill råka skada henne. Hon ställer sig en centimeter bakom lyftarplattformen och lägger sin skivstång bredvid min mellan seten, uppenbart jättearg över att inte få träna bicepscurls på exakt den plats som jag tränar ryck.

 

Förutom rena självklarheter som att man ska vara vänlig, plocka undan efter sig och torka bort svett finns det några andra saker som man bör tänka på när man gymmar bland andra människor.

1. Dela på ytan! Om du tränar latsdrag och någon annan frågar hur mycket du har kvar: Svara aldrig någonsin “Jag började precis” eller “Ganska mycket”. Svara istället “Jag har xxx set/ minuter kvar men du får gärna köra mellan om du vill”. Setvilan är aldrig så kort att man inte kan dela på en maskin.

2. Om du har spridit ut dina saker över hela bänken och någon kommer in och visar sig ha skåpet bredvid ditt. Säg “Oj, förlåt för att jag tog så mycket plats!” och skyffla ihop dina saker.

3. Om du delar en bänkpressbänk eller ett knäböjsrack med någon: Erbjud dig att passa, alltså att vara beredd att hjälpa till att lyfta stången om personen skulle misslyckas med lyftet. Säg “Säg till om du behöver passning eller avlyft sen”.

4. Gymmet är lika mycket till för alla. Det är en lika stor bragd att slå personbästa oavsett om det är ett marklyft på 30 eller 300 kilo. Var alltid generös och inbjudande mot nybörjare.

5. Ge inte oombedda träningstips men ge alltid råd om det efterfrågas.

6. Om det finns ett begränsat antal lyftarplattformar: Träna inte bicepscurls, skivstångsrodd eller shrugs där. Ta ett annat rack istället. Lämna lyftarplattformarna åt folk som tränar tyngdlyftning eller marklyft och behöver golv där man får släppa vikter.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
manneforssberg

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats